Home Diete de slabit Dieta mediteraneana – tot ce trebuie sa stii

Dieta mediteraneana – tot ce trebuie sa stii

Dieta mediteraneana de slabit se bazeaza in primul rand pe obiceiurile alimentare din tarile din Europa de Sud cu accent pe alimente vegetale, ulei de masline, peste, carne de pasare si cereale. Nu exista doar un singur plan pentru dieta mediteraneana, insa conceptul reuneste tipurile comune de hrana si obiceiurile sanatoase din traditiile unor regiuni diferite, printre care se numara Creta, Grecia, Spania, Franta de sud, Portugalia si Italia.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma beneficiile exacte ale acestui regim alimentar, dar se stie deja faptul ca acesta este scazut in grasimi si nu contine uleiuri rafinate, carne si alimente foarte prelucrate. Aceste elemente sunt legate de afectiuni cum ar fi obezitatea, diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare.

Dieta mediteraneana - tot ce trebuie sa stii
Dieta mediteraneana – tot ce trebuie sa stii

Lucruri interesante despre dieta mediteraneana

  • Nu exista un plan exact in ceea ce priveste dieta. Se compune din alimente din mai multe tari si regiuni, inclusiv Spania, Grecia si Italia.
  • Dieta meditereaneana de slabit reprezinta o modalitate excelenta de a inlocui grasimile saturate.
  • Se pune accentul pe fructe, legume, carne slaba si alte alimente naturale.
  • Este legata de sanatatea inimii, de protectia impotriva bolilor precum accidentul vascular cerebral si de prevenirea diabetului.
  • Dieta mediteraneana pe zile ar trebui asociata cu un stil de viata activ pentru a obtine rezultate bune.

Vezi care sunt cele mai cunoscute si folosite diete de slabit AICI

Dieta mediteraneana consta in:

  • cantitati mari de legume, cum ar fi rosii, varza kale, broccoli, spanac, morcovi, castraveti si ceapa
  • fructe proaspete cum ar fi mere, banane, smochine, struguri si pepeni
  • consumul ridicat de fasole, nuci si seminte cum ar fi migdale, nuci, seminte de floarea-soarelui si goji
  • cereale integrale: graul intreg, ovaz, orz, hrisca, porumb si orez brun
  • ulei de masline ca sursa principala de grasimi alimentare, alaturi de masline, avocado si ulei de avocado
  • branza si iaurt ca principalele produse lactate, inclusiv iaurtul grecesc
  • cantitati moderate de peste si carne de pasare, cum ar fi pui, rata, curcan, somon, sardine si stridii
  • oua de pui, prepelita si de rata
  • cantitati limitate de carne rosie si de dulciuri

Acest accent pe alimentele vegetale si sursele naturale se refera la faptul ca dieta mediteraneana contine elemente nutritive cum ar fi:

Grasimi sanatoase: dieta mediteraneana este cunoscuta ca fiind scazuta in grasimi saturate si bogata in grasimi mononesaturate.

Fibre: dieta este bogata in fibre, care promoveaza digestia sanatoasa si care poate reduce riscul de cancer intestinal si boli cardiovasculare.

Continut ridicat de vitamine si minerale: fructele si legumele ofera vitamine si minerale vitale, care regleaza procesele corporale. In plus, prezenta carnii slabe ofera vitamine cum ar fi B12 care nu se gasesc in alimentele vegetale.

Continut scazut de zahar nesanatos: dieta este bogata in zahar natural, de exemplu, in fructele proaspete.

Vrei si tu sa incepi o dieta mediteraneana? Produsele alimentare trebuie sa fie cat se poate de proaspete si neprelucrate. Desi dieta contine grasimi sanatoase, exista insa un continut ridicat de grasimi, astfel incat portiile trebuie sa fie moderate pentru cele mai bune rezultate.

Vezi care sunt cele mai cunoscute si folosite diete de slabit AICI

Acesti pasi, impreuna cu un stil de viata activ, renuntarea la obiceiurile precum fumatul sau alcoolul, dar si sa razi mai mult, pot contribui la o viata mai sanatoasa si mai lunga.

Ce avantaje aduce dieta mediteraneana pe zile?

Avantajul principal al dietei mediteraneene pe zile este ca ajuta in eliminarea kilogramelor in plus pentru cei care sufera de supraponderalitate sau obezitate. Aceste afectiuni au devenit din ce in ce mai prezente, foarte multe persoane confruntandu-se cu astfel de probleme de sanatate

Prin urmare, cu ajutorul unei dietei mediteraneene vei reusi sa adopti un stil de viata sanatos, echilibrat si care sa iti aduca rezultatele pe care ti le doresti. Desigur, acestea nu vor veni in cel mai scurt timp, aceasta dieta mediteraneana de slabit trebuie sa fie urmata cu strictete si pentru o perioada lunga de timp, pentru a-i vedea si efectele.

Printre beneficiile importante pe care le aduce dieta mediteraneana sanatatii organismului uman se numara si cresterea sperantei de viata. Daca ne miram ca o mare parte din populatia Spaniei, Greciei sau Italiei are o varsta foarte inaintata si din punct de vedere fizic arata foarte bine, iata explicatia. Dieta mediteraneana de slabit se bazeaza pe obiceiurile din aceste zone, iar rezultatele sunt pe masura asteptarilor.

Un al plus al dietei mediteraneene este ca va creste aportul de vitamine, minerale si substante nutritive din organism prin consumarea alimentelor bogate in fier, potasiu, calciu etc. Acest lucru imbunatateste si sanatatea creierului, reducand riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

Dieta mediteraneana mai are si avantajul ca reduce sansele de aparitie a bolilor cardiovasculare, accidentului vascular sau diabetului zahaar, fiind recomandat consumul redus de vin rosu. Totodata, daca urmezi dieta mediteraneana ai sanse mari sa reduci si nivelul colesterolului din organism.

Cine poate tine dieta mediteraneana de slabit

Dieta mediteraneana este un tip de regim alimentar ce are ca scop principal scaderea in greutate si este recomandata pentru toate categoriile de varsta. Pot tine dieta mediteraneana persoanele care nu se simt bine in pielea lor si doresc sa elimine grasimile din corp, femeile care au trecut printr-o sarcina si au ramas cu un surplus de kilograme, dar si grupurile de persoane care vor sa aiba un stil de viata sanatos si echilibrat.

Insa, pe langa respectarea dietei mediteraneene, este important sa ai si un stil de viata energic prin activitati sportive. Alergatul, mersul la sala, innotul sau o plimbare cu bicicleta in fiecare zi contribuie atat la mentinerea unui fizic impecabil, cat si la o viata armonioasa. Totodata, hidratarea si odihna corespunzatoare sunt alte elemente care aduc imbunatatiri organismului uman si te ajuta sa respecti regulile pentru dieta mediteraneana.

Dieta mediteraneana mai are si avantajul ca reduce sansele de aparitie a bolilor cardiovasculare, accidentului vascular sau diabetului zahaar, fiind recomandat consumul redus de vin rosu. Totodata, daca urmezi dieta mediteraneana ai sanse mari sa reduci si nivelul colesterolului din organism.

Iata un exemplu de dieta mediteraneana pentru o zi:

Mic dejun

  • Ovaz cu fructe si nuci
  • Masa de pranz
  • Spanac si somon

Pranzul

  • Legume, hummus sau tzatziki
  • Masa de seara
  • Mozzarella, naut si salata de rosii

Cina

  • Iaurt grecesc simplu sau cu fructe proaspete

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Diete de slabit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

6 tipuri de diete – cum functioneaza, beneficii si dezavantaje

Inainte de a incerca o dieta noua, este important sa intelegi ca niciuna nu este perfecta,…