Ceaiul de ghimbir este una dintre bauturile preferate de multe persoane. Se prepara destul de usor si are numeroase beneficii pentru organism, mai ales ca este si gustos. Alaturi de miere si lamaie poate sa devina o bautura perfecta. Ceaiul de ghimbir poate fi consumat atat cald cat si rece, indiferent de sezon.

Citeste mai multe despre:
- Cum se prepara ceaiul de ghimbir
- Proprietatile radacinii de ghimbir
- Beneficii ceai ghimbir
- Contraindicatii ceai ghimbir
Cu toate acestea, ceaiul de ghimbir este foarte util si pentru numeroase afectiuni precum infectii respiratorii, migrene sau pentru a combate indigestia. Desigur, ghimbirul poate fi folosit si in bucatarie pentru a da gust diferitelor preparate.
Afla mai multe despre proprietatile si beneficiile ceaiului de ghimbir.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Ideal ar fi sa prepari un ceai de ghimbir chiar din radacinile de ghimbir si sa eviti ceaiul la plic, care contine prafuri din acesta. Daca vrei sa prepari un ceai de ghimbir cu radacina proaspat cumparata, trebuie sa procedezi astfel: ia o bucata de radacina de aproximativ 4 cm si spal-o bine, apoi o poti da pe razatoare. Ghimbirul razuit il pui in apa fiarta si, dupa ce fierbe un minut, se stinge focul si se lasa acoperit timp de aproximativ 30 de minute. Ulterior se strecoara si se poate bea ceaiul alaturi de miere si lamaie sau cum il preferi.
Daca alegi ceai la cutie, alege ceaiul care are planta cat mai intreaga. Se pune in apa clocotita si ulterior se strecoara. Trebuie sa ai grija cat ghimbir adaugi, deoarece are un gust iute si daca pui prea mult ghimbir este posibil sa nu il poti consuma.
Proprietatile radacinii de ghimbir
Ghimbirul are numeroase proprietati, de aceea multi medici in recomanda pentru a fi consumat sub forma de ceai de ghimbir. Radacina de ghimbir contine urmatoarele: sodiu, potasiu, calciu, proteine, vitamina C, fier, vitamina B6 si magneziu.
Beneficii ceai ghimbir
Ceaiul de ghimbir are numeroase beneficii pentru organism. Descopera-le si tu acum:
Ceaiul de ghimbir combate raceala
Ghimbirul ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si ajuta astfel organismul sa lupte impotriva bacteriilor, virusurilor si scade riscul de infectii. In acelasi timp ceaiul de ghimbir decongestioneaza nasul si sinusurile, scade febra si calmeaza durerea in gat. Imbunatateste starea generala a organismului atunci cand suntem raciti.
Ceaiul de ghimbir este bun contra greturilor
Probabil stii deja ca ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor insarcinate deoarece reduce greturile matinale. Este recomandat sa fie consumat neindulcit si nu foarte fierbinte. Acest ceai ajuta la diminuarea acidului din stomac si reduce astfel starea de greata. Ceaiul de ghimbir poate fi consumat si de persoanele care au rau de miscare, pot sa bea o cana de ceai inainte sa plece la drum cu masina sau cu avionul.

Ceaiul de ghimbir reduce simptomele problemelor digestive
Daca te confrunti cu probleme digestive precum balonare sau indigestie, poti sa bei ceai de ghimbir, deoarece acesta te ajuta sa reglezi disconfortul abdominal. Acesta stimuleaza enzimele care au un rol eficient in absorbtia de nutrienti si ajuta la relaxarea muschilor stomacali.
Ceaiul de ghimbir este bun pentru slabit
Ghimbirul contine foarte putine calorii si are un efect stimulator asupra metabolismului. Astfel ceaiul de ghimbir te poate ajuta sa slabesti pentru ca suprima in mod natural apetitul si reduce din poftele alimentare.
Ceaiul de ghimbir este un bun antioxidant si energizant
Daca bei ceai de ghimbir trebuie sa stii ca acesta poate sa contribuie la imbunatatirea memoriei si are proprietari antioxidante. Sustine functia cognitiva si incetineste procesul de imbatranire. Cu ajutorul acestui ceai organismul este energizat si poate fi consumat astfel in locul cafelei.
Citeste mai multe despre:
- Cum se prepara ceaiul de ghimbir
- Proprietatile radacinii de ghimbir
- Beneficii ceai ghimbir
- Contraindicatii ceai ghimbir
Ceaiul de ghimbir imbunatateste circulatia sangelui
Ghimbirul ajuta in cazul oxigenarii creierului si te ajuta sa te lupti cu stresul de zi cu zi. Acesta poate sa trateze problemele circulatorii si sa creasca nivelul de globule rosii din sange. Totodata ceaiul de ghimbir pastreaza vasele de sange sanatoase si te scapa de problemele circulatorii, mai ales atunci cand ai mereu mainile si picioarele reci.
Ceaiul de ghimbir este un bun antiinflamator
Ceaiul de ghimbir este si un bun antiinflamator pentru durerea slaba si medie. Poti sa bei ceai de ghimbir atunci cand te confrunti cu dureri musculare, articulare sau menstruale.
Ceaiul de ghimbir ajuta la scaderea colesterolului rau
Ceaiul de ghimbir este un bun vasodilatator si astfel faciliteaza circulatia sangelui. In plus, ajuta si la reducerea nivelului de trigliceride si a colesterolului rau din sange.
Contraindicatii ceai ghimbir
Ca orice alt tip de ceai si ceaiul de ghimbir are anumite contraindicatii de care trebuie sa tii cont. In primul rand, fiind un aliment natural, trebuie consumat in dozele recomandate de medic. O cantitate prea mare de ceai de ghimbir poate sa provoace probleme digestive precum diaree sau greata. Totodata nu trebuie consumat seara tarziu pentru ca poate sa produca insomnie.
Totodata ceaiul de ghimbir trebuie folosit cu moderatie in cazul diabeticilor pentru ca exista riscul ca o cantitate mare de ceai sa scada nivelul de glucoza din sange. Nici cei care au probleme cu hipertensiunea sau cu circulatia sangelui nu trebuie sa consume in exces ceai de ghimbir deoarece fluidizeaza sangele si, asociat cu medicamente pentru hipertensiune, poate creste efectual acestora.
Desi femeile gravide au multe contraindicatii in ceea ce priveste consumul de ceaiuri, ceaiul de ghimbir nu are contraindicatii cunoscute in cazul acestora. Important este sa nu se consume in exces.