Home Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura

Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura

Inseminarea artificiala este una dintre tehnicile de reproducere asistata, alaturi de FIV, care are rolul sa creasca sansele de reusita a obtinerii unei sarcini. Aceasta procedura presupune o complexitate mica si este mult asemanatoare cu conceptia naturala. Afla mai multe despre ce presupune inseminarea artificiala, care sunt beneficiile, costurile si rata de succes.

Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura
Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura

Vezi mai multe despre:

Cum se realizeaza inseminarea artificiala

“Inseminarea intrauterina este o metoda simpla de reproducere asistata, ce consta in introducerea probei de sperma, preparata in laborator, in cavitatea uterina, atunci cand partenerul feminin este la ovulatie”, spune Dr. Alina Bolintineanu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, cu Ultraspecializare in Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro.

Aceasta este o procedura nedureroasa si mult mai putin invaziva decat alte tratamente de reproducere asistata (precum FIV, de exemplu). Cu ajutorul inseminarii artificiale se introduce sperma preparata in uterul femeii pentru a facilita intalnirea cu ovulul, asa cum se intampla atunci cand o sarcina se realizeaza intr-un mod natural. Ovulatia este controlata pentru ca ovulul sa fie eliberat controlat la cateva ore dupa ce are loc inseminarea. 

Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura
Foto: Dr. Alina Bolintineanu

Cand este recomandata inseminarea artificiala

In primul rand, un cuplu care a incercat timp de un an sa conceapa un copil pe cale naturala si nu a reusit este indrumat sa mearga la control ginecolog la un medic specialist in

fertilitatate. Pasul urmator il reprezinta o serie de investigatii pentru a depista problema din cauza careia nu s-a reusit conceperea unui copil pana in acel moment. In general, inseminarea artificiala se recomanda in cazul urmatoarelor situatii:

Endometrioza usoara sau moderata.

Sindromul de ovar polichistic, lipsa ovulatiei sau probleme in faza foliculara.

Imposibilitatea de a plasa materialul seminal in interiorul vaginului din cauza ejacularii retrograde, a vaginismului, a ejacularii premature sau a disfunctiei erectile.

Probleme usoare de fertilitate masculina, modificari ale parametrilor seminali. Cu toate acestea, se efectueaza numai in cazuri usoare, deoarece este necesara o anumita cantitate de sperma pentru a garanta o rata de succes minima.

Atunci cand exista o incompatibilitate intre sistemul reproducator feminin si materialul seminal. Este posibil ca organismul femeii sa respinga sperma partenerului si astfel fecundarea sa nu poata avea loc.Aceasta cauza nu este foarte obisnuita si modul in care functioneaza este inca necunoscut.

Exista cazuri in care nu se poate recurgere la inseminarea artificiala iar singura optiune ramane FIV. Iata care sunt acestea:

  • Infertilitate de cauza tubara, trompe uterine blocate.
  • Numarul mic de spermatozoizi.
  • Varsta. Femeile incepand cu 38-40 de ani au sanse mai mici de a ramane insarcinate din cauza scaderii rezervei ovariene. In acest caz, daca acest lucru se constata, unii medici recomanda fertilizarea in vitro in locul inseminarii artificiale. 

Etapele inseminarii artificiale

Stimularea ovariana 

Stimularea ovariana e folosita pentru a declansa maturarea foliculilor si inducerea ovulatiei. Pentru stimularea ovariana se folosesc hormoni de tipul gonadotropinei, in doze mici, pentru a declansa productia de ovule. “Tratamentele de stimulare ovariana pot fi efectuate fie oral, fie cu tratament injectabil , sau combinat. Scopul acestora este sa obtina ovulatie la femeile care nu au ovulatie spontana, fie sa obtina poliovulatie la femeile care au deja ovulatie spontana. In amble situatii scopul final este cresterea fertilitatii femeii pe ciclul respectiv de tratament.” (Dr. Alina Bolintineanu)

Cresterea foliculilor este monitorizata in mod regulat. “Tratamentul de stimulare ovariana va fi monitorizat ecografic si hormonal  o data, maxim de 2 ori pe parcursul schemei de tratament”, mentioneaza Dr. Alina Bolintineanu. In momentul in care unul sau doi foliculi au ajuns la dimensiunea optima de 18 mm, se induce ovulatia cu medicamente declansatoare.

Cat despre diferenta dintre stimularea ovariana in cazul inseminarii artificiale si in cazul FIV, Dr. Alina Bolintineanu sublinieaza faptul ca “Tratamentele de stimulare ovariana in vederea FIV au acelasi principiu ca si cele din Inseminare, dar cuprind scheme terapeutice ceva mai complicate si cu doze semnificativ mai mari.

Pregatirea probei de sperma in laborator

Inainte de procedura de inseminare, se recolteaza de la partener o proba de sperma care se pregateste in laborator prin eliminarea altor tipuri de celule si plasma seminala. Se vor selecta astfel doar spermatozoizi cu motilitate ridicata.

Cat despre procedura de preparare a spermei, aceasta se realizeaza in felul urmator: “Prelucrarea probei de sperma in laborator are drept scop selectarea spermatozoizilor mobili, selectia facindu-se pe urmatoarele criterii: concentratie si motilitate, de mentionat ca la acesata prelucrare nu se face selectia spermatozoizilor pe alte criterii: calitate, morfologie etc. Sperma astfel preparata va reprezenta in principiu, un concentrat de spermatozoizi mobili, intr-un volum de 0.5-0.6 ml de mediu, care se va introduce in cavitatea uterina cu un cateter foarte fin, prin colul uterin, la momentul ovulatiei.” (Dr. Alina Bolintineanu)

Introducerea probei de sperma in uter

Dupa ce sperma este preparata, aceasta va fi introdusa cu ajutorul unui catater subtire in uterul femeii, in timpul ovulatiei sau cu cateva ore inainte sa aiba loc. Dupa procedura i se vor recomanda femeii ovule cu progesteron, pentru a creste sansele de implantare. Procedura nu este una dureroasa, producand doar un usor disconfort. Aceasta dureaza doar cateva minute.

Dupa inseminare, unele paciente pot sa prezinte mici sangerari vaginale, insa daca nu sunt in cantitati foarte mari nu este cazul sa se ingrijoreze. Dupa procedura nu exista restrictii cum ar fi ca pacienta sa aiba repaus la pat, insa i se va recomanda un tratament pentru a creste sansa de implantare: “Tratamentele asociate procedurilor de reproducere asistata in general au scopul de a creste sansa de implantare si evolutie a sarcinii, se vor asocia, alaturi de vitamine, progestative administrate fie oral, fie pe cale vaginala, sau injectabil” subliniaza Dr. Alina Bolintineanu.

Vezi mai multe despre:

Tipuri de inseminare artificiala

Exista mai multe tipuri de inseminare artificiala, in functie de partea sistemului reproducator feminin unde este plasata sperma:

  • Inseminarea intratubala: in trompele uterine.
  • Inseminare intracervicala: in colul uterin. 
  • Inseminarea intravaginala: in interiorul vaginului, ca in relatiile sexuale.
  • Inseminare intrafoliculara: in foliculul ovarian.
  • Inseminarea intrauterina: in cavitatea uterina.

Dintre toate acestea, cea mai folosita este inseminarea intrauterina (IUI) pentru ca are cea mai mare rata de succes. Celelalte metode se folosesc doar in cazul in care exista o problema legata de colul uterin.

Totodata, inseminarea artificiala poate fi realizata pe ciclu natural sau cu ajutorul stimularii ovariene, ca si in cazul FIV. Cat despre recomandarea uneia dintre metode, Dr. Alina Bolintineanu spune: “Inseminarea intrauterina se poate efectua atat pe ciclu natural, cat si pe ciclu stimulat. Inseminarea pe ciclu natural se poate face daca exista ovulatie spontana, dar sansele de sarcina in aceste situatii sunt mici 8-10%, inseminarea pe ciclu stimulat se recomanda in situatiile in care, fie nu exista ovulatie spontana, fie pentru a creste sansele, care pot ajunge pana la 15-18% in functie de varsta partenerului feminin sau in alte patologii asociate.”

Rata de succes in inseminarea artificiala

Rata de succes a acestei proceduri este putin mai mare decat cea obtinuta prin actul sexual. Depinde, totusi, de potentialul de fertilizare al spermei cu ovulul si de potentialul de

implantare a embrionului. Cu toate acestea, comparativ cu FIV, sansele de reusita prin inseminare artificiala sunt mai mici, fiind necesare mai multe incercari pentru a reusi o sarcina.

Rata de succes a procedurii, ne spune Dr. Alina Bolintineanu “variaza intre 5-20% in functie de varsta partenerului feminin si de cauzele infertilitatii in cuplu.” Sansele cresc o data cu numarul procedurilor si daca se opteaza pentru stimulare ovariana fata de inseminarea pe ciclu natural. Totusi, spune, medicul, “protocoalele terapeutice recomanda de regula intre 3-6 inseminari inainte de a trece la FIV”.

Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura
Inseminare artificiala (IA) – ce presupune procedura

Beneficiile inseminarii artificiale

Principalul avantaj al inseminarii artificiale este ca aceasta e o procedura simpla si nedureroasa. Acest lucru este foarte important, deoarece inseamna ca nu este necesara o interventie sub anestezie generala, ca in cazul FIV.

Cat costa o inseminare artificiala

Un alt avantaj important este legat de costul sau. Deoarece nu implica un nivel ridicat de complexitate, pretul este considerabil mai mic in comparatie cu alte tratamente care necesita echipamente sau instrumente medicale mai complexe. Pe de alta parte, protocolul urmat pentru inducerea ovulatiei este mai usor decat cel al FIV, ceea ce o transforma intr-o procedura mai accesibila.

Costurile unei astfel de proceduri se situeaza in jurul sumei de 300 euro, in functie de clinica.

In comparatie cu sarcinile naturale, principalul beneficiu este imbunatatirea calitatii probei de sperma prin prelucrarea acesteia in laborator. 

Riscuri in inseminarea artificiala

Desi numarul de riscuri asociate cu inseminarea artificiala este scazut, uneori pot aparea complicatii precum urmatoarele:

Sindromul de hiperstimulare ovariana 

Acest sindrom poate aparea doar in cazul in care se opteaza pentru inseminare cu stimulare ovariana. Poate fi cauzat de un raspuns excesiv al foliculilor in timpul terapiei cu hormoni. In inseminarea artificiala, protocoalele de stimulare tind sa fie usoare si monitorizate constant ecografic, astfel incat riscul de a dezvolta acest sindrom este redus.

Sarcina multipla 

Majoritatea cazurilor de sarcina multipla se datoreaza stimularii mai multor foliculi, in special la femeile tinere. Clinicile de fertilitate lucreaza foarte mult la acest aspect incercand sa il previna, deoarece o sarcina gemelara implica numeroase riscuri, atat in ​​timpul sarcinii, cat si la nastere.

Sarcina extrauterina

Referitor la riscul unei sarcini extrauterine in cazul inseminarii artificiale, Dr. Alina Bolintineanu ne spune: “Riscul de sarcina extrauterina prin inseminare intrauterina este similar cu cel din conceptia spontanta, va fi ceva mai mic prin fertilizare in vitro, dar se va mentine, din pacate, si in cazul acestor proceduri mai ales in situatiile in care exista patologii tubare asociate, cunoscute sau necunoscute.”

Vezi mai multe despre:

Comentariile sunt inchise