Home Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Gripa este o afectiune contagioasa, care poate afecta aparatul respirator. Aceasta este provocata de virusurile gripale care infecteaza nasul, caile respiratorii si plamanii.

Gripa se poate confunda destul de usor cu raceala, iar in contextul actual, al pandemiei provocate de noul coronavirus, exista deseori confuzii intre gripa si COVID-19. In randurile ce urmeaza, vom face o paralela intre cauzele, simptomele si modalitatile de tratare a gripei si a bolii determinate de infectia cu noul coronavirus.

Toate aceste afectiuni au simptome asemanatoare. Insa specialistii ne indeamna sa fim atenti si sa tratam cu seriozitate manifestarile acestor afectiuni, deoarece ele sunt extrem de diferite in ceea ce priveste nivelul de gravitate.

Gripa sau noul coronavirus COVID-19?
Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Ce este gripa si ce este infectia COVID-19

Desi simptomele ambelor afectiuni pot fi asemanatoare, doctorii avertizeaza ca exista unele diferente. In plus, prin teste de specialitate se poate diagnostica rapid fiecare afectiune in parte.

Gripa – cum se manifesta aceasta si care sunt cauzele aparitiei

Gripa este o afectiune respiratorie care provoaca deseori complicatii, find si extrem de contagioasa. Aceasta afecteaza nasul, plamanii si caile respiratorii. Cauzele aparitiei gripei sunt virusurile de tipul influenza.

Gripa debuteaza brusc si violent, fiind diferita de o simpla raceala. In cazul unor gripe, pot aparea reale complicatii, precum: pneumonia, miocardita sau encefalita, boli care pot determina chiar decesul, conform studiilor.

COVID -19 infectia cu noul coronavirus – ce este si cum se manifesta

In comparatie cu gripa, COVID-19 s-a dovedit deja a fi fatal in mii de cazuri. Spre exemplu, in Italia rata de deces, raportata la numarul total al celor infectati, este de 11,74% la momentul scrierii acestui articol. În SUA, rata de decese este de 2,15%, iar in China, rata deceselor, raportata la numarul total al celor infectati se ridica la 4,06%.  

Conform statisticilor oficiale, de pana la zece ori mai letal decat gripa. In timp ce gripa ucide circa 0.1% dintre persoanele bolnave, noul coronavirus are o rata de deces mult mai mare, dupa cum vedem mai sus.

Si in randul altor tari afectate, precum Spania, Iran, Franta si chiar Romania, rata deceselor, raportata la numarul total de cazuri existente este intre 1 – 4% sau chiar mai mare. In Romania, la momentul actual, rata este de 3,65%. 

COVID-19 este o afectiune determinata de un virus din familia coronavirus. Acesta face parte din familia de virusuri coronaviride SARS. si e foarte contagios. Se poate transmite prin tuse, prin stranut sau prin secretii de saliva emanate in timpul vorbirii. Virusul poate fi contractat de pe orice suprafata infectata, prin atingerea suprafetei cu mana si ducerea mainii la nas, ochi, gura.

Atat gripa, cat si COVID -19 sunt cauzate de virusuri respiratorii, insa desi ambele sunt infectii respiratorii, au la baza virusuri diferite. Gripele sunt cauzate de virusuri influenza, in vreme ce pandemia COVID-19 este cauzata tot de un virus, insa din familia SARS-Cov-2.

Iar in cazul gripei, daca aceasta este de ordin bacterian, antibioticele functioneaza ca tratament, sub prescriptia corecta a unui specialist. Tot pentru gripa, este eficient tratamentul cu Tamiflu. Insa, in cazul COVID-19, niciunul dintre aceste medicamente nu au niciun efect. 

Gripa sau noul coronavirus COVID-19?
Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Simptome, diagnosticare si tratament pentru gripa si noul coronavirus

Cum deosebim simptomele si cum ne putem trata in fiecare dintre cazuri

Simptomele celor doua afectiuni sunt extrem de asemanatoare. Totusi, in fiecare caz exista niste particularitati. De asemenea, acestea sunt asemanatoare chiar si cu raceala. Iata mai jos simptomele in fiecare caz.

Simptome Raceala

In cazul unei simple raceli, simptomele principale sunt: secretiile nazale abundente, nasul infundat, durere in gat, stranut si tuse.

Simptome Gripa

In cazul gripei, simptomele pot fi asemanatoare, insa gripa debuteaza mult mai violent. Cele mai dese simptome de gripa sunt: febra mare, peste 38 – 39 grade, durerea musculara, frisoanele si transpiratiile, oboseala si slabiciunea fizica, durere in gat, tuse seaca si chiar persistenta, durere de cap, nas infundat.

Simptome gripa copii

In cazul copiilor suferinzi de gripa, sunt foarte des intalnite situatiile in care se instaleaza simptome precum diareea si starile de voma. La adulti acestea sunt foarte rar intalnite sau deloc.

Simptome noul coronavirus

In cazul infectiei cu COVID-19, specialistii arata ca principalele simptome sunt febra, tusea si problemele respiratorii – aparitia unei senzatii de greutate in a respira. Dr. Balta Dan Seni, specialist ORL, declara ca principalele simptome in cazul COVID-19 sunt: febra, tuse seaca, anosmie, aguezie, astenie, oboseala, mialgii, arsuri in piept, dificultati la respiratie.

Diferente majore intre simptome de gripa, simptome raceala si simptomele noului coronavirus

Dupa cum vedem, exista mici diferente care ne pot ajuta sa ne dam seama care este nivelul de gravitate a afectiunii. In cazuri de gripa, spre exemplu, stranutul si nasul infundat sunt foarte rare, in timp ce in cazul racelii acestea sunt simptome comune.

De asemenea, in cazul gripei apar rar probleme respiratorii asociate, in timp ce in cazul noului coronavirus acestea pot fi principalele simptome, mai spune dr. Balta.

Gripa sau noul coronavirus COVID-19?
Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Cum se face testarea si diagnosticarea

Cand discutam despre teste de gripa sau testarea pentru noul coronavirus, este obligatoriu ca aceste teste sa fie realizate de catre un specialist.

Test de gripa

Exista mai multe tipuri de teste: test de gripa specific pentru fiecare virus si pentru fiecare tip de gripa. Spre exemplu, sunt teste specifice pentru gripa B, test gripa porcina (ah1n1), gripa aviara etc. Acestea se realizeaza in laborator. Pentru gripa comuna, influenza, exista un test de gripa Influenza A/B prin care putem afla rapid daca am contractat virusul sau nu.  

Cu un astfel de test rapid de gripa specialistii pot identifica problemele si pot face o diagnosticare corecta. Apoi pot prescrie un tratament.

Test COVID-19

Si pentru noul virus corona ce afecteaza zeci de mii de persoane la nivel global exista anumite teste care pot determina daca persoanele sunt infectate sau nu. In ceea ce priveste procesul de testare pentru noul coronavirus, aici este necesar sa se respecte anumite masuri impuse de autoritati, deoarece virusul este unul extrem de contagios si problematic.

Tratamente pentru fiecare caz

In timp ce racelile au un tratament relativ simplu, specialistii recomandand lichide si vitamina C sau suplimente pentru imunitate, gripa si infectia COVID-19 sunt cu totul diferite.

Tratament gripa

Pentru gripa sunt necesare diverse medicamente, cum ar fi: Tamiflu, Relenza, Rapivab si alte medicamente antivirale, conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA. Iar pentru complicatiile bacteriene, exista tratamente cu antibiotice. Nu ar trebui sa luati antibiotice decat in cazul prescrierii de catre un specialist. 

Cele mai bune medicamente pentru raceala si gripa

Daca ne adresam unui medic acesta ne va prescrie un tratament de raceala simplu, care va face afectiunea sa dispara fara a provoca nicio complicatie. Pentru gripa, medicamentele antivirale precum cele mentionate mai sus, reprezinta solutia cea mai eficienta de tratare.

Dr. Balta Dan Seni confirma faptul ca principalul tratament prescris in cazul gripei este Tamiflu, apoi fiind recomandat si tratamentul simptomatic. 

Insa, trebuie retinut ca cele mai bune medicamente pentru raceala si gripa se prescriu intotdeauna de specialist. Pentru copii se prescriu siropuri pe baza de diverse ingrediente active care lupta impotriva virusurilor, iar pentru adulti exista medicamente precum cele amintite mai sus.

Gripa sau noul coronavirus COVID-19?
Gripa sau noul coronavirus COVID-19?

Tratament COVID -19 – noul coronavirus

La nivel mondial, autoritatile si specialistii in medicina se organizeaza si lupta impreuna pentru a gasi un vaccin impotriva noului coronavirus.

De asemenea, se cauta si diverse medicamente care sa trateze noul coronavirus, insa fara succes. La momentul actual, nu a fost identificat inca un tratament impotriva COVID – 19.

Este insa important sa retineti: nu luati medicamente de gripa daca suspectati ca sunteti infectat cu virusul corona. Acestea nu functioneaza, virusul dezvoltand o imunitate la astfel de medicamente, conform specialistilor.

Ceea ce parea a fi o simpla epidemie de gripa in 2019 s-a transformat intr-un val general de panica si intr-o ingrijorare la nivel international. COVID – 19 nu este o simpla gripa, iar testele arata ca, desi bolnavii pot manifesta aceleasi simptome, nivelul de gravitate difera.

Daca resimtiti oricare dintre urmatoarele simptome: tuse seaca, durere in gat si dificultati de respiratie, febra, gat uscat si inflamat, adresati-va urgent unui medic. Nu cautati remedii singuri si evitati sa va administrati orice tratament, inclusiv pentru tuse seaca sau sirop pentru tuse seaca.

Chiar daca veti reusi sa calmati tusea printr-un medicament de calmare tuse seaca, asta nu inseamna ca ati scapat de primejdie. Nu discutam despre o simpla gripa sau despre o raceala banala care poate trece cu un sirop de tuse seaca pentru copii sau cu diverse remedii pentru adulti.

COVID-19 a devenit deja o primejdie la nivel international, numarul de decese fiind ingrijorator. Este necesar un test COVID care sa determine daca sunteti sau nu in siguranta. Iar in acest caz doar un specialist va putea sa determine cu exactitate pasii de urmat.

Insa pana sa apelam la specialist, trebuie sa retinem ca foarte importante sunt regulile de igiena, care ne pot ajuta chiar sa prevenim infestarea cu noul coronavirus. Le putem gasi pe acestea pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii.

Pe scurt, trebuie sa respectam urmatoarele reguli, amintite de Ministerul Sanatatii: 

  • sa ne spalam pe maini cat mai des 
  • sa evitam contactul cu persoane suspecte de infectii respiratorii acute
  • sa nu ne atingem nasul, ochii si gura cu mainile 
  • sa nu luam niciun antibiotic sau medicament antiviral in afara prescriptiilor medicului 
  • sa curatam si dezinfectam cat mai des suprafetele atinse, folosind alcool sau clor
  • sa utilizam masca si manusile daca suntem indentificati ca fiind pozitivi sau daca interactionam cu persoane pozitive
  • sa apelam numarul de urgenta 112 imediat ce simtim ca avem febra, tusim sau ne-am intors dintr-o zona afectata (China sau zonele de carantina ale Europei) de cel putin 14 zile 

Comentariile sunt inchise