Home ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Vrei sa stii care sunt cele mai comune afectiuni ORL, cauzele simptomele si tratamentele potrivite pentru acestea? Afectiunile ORL sunt cele care afecteaza in mod principal urechile, nasul si gatul si sunt afectiuni care pot crea anumite complicatii, daca sunt netratate.

De aceea, de fiecare data cand simti ca ai o problema sau un disconfort, adreseaza-te unui specialist pentru un consult ORL la un cabinet de specialitate. Doar un medic specializat te va putea ajuta in diagnosticarea corecta a afectiunii, scurtarea timpului de vindecare si evitarea complicatiilor. 

ORL  - Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament
ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Iata cel mai des intalnite afectiuni ORL

Cel mai des intalnite afectiuni ORL sunt: meningita, sinuzita, otita, laringita, faringita si rinita. Acestea sunt principalele afectiuni iar, in cele ce urmeaza, vom identifica pentru fiecare in parte particularitatile, cauzele, simptomele si posibile tratamente.

Vezi cele mai intalnite afectiuni ORL:

Meningita – cauze, simptome si tratament

Meningita este o afectiune a membranelor ce inconjoara creierul si maduva spinarii, iar aceasta este cauzata de obicei de o infectie virala sau bacteriana. Aceasta este intalnita atat la copii, cat si la adulti.

Netratata, ea poate provoca pana si septicemie, putand pune in pericol viata pacientului. Conform specialistilor, daca nu se trateaza, poate provoca daune permanente creierului.

Simptome meningita

Principalele simptome ale meningitei sunt: febra de peste 38 grade, durere de cap, rigiditate a gatului, somnolenta, sensibilitate la lumina, stari de greata, convulsii, lipsa poftei de mancare, dureri musculare si articulare, iritatii.

Exista diverse tipuri de meningita: meningita virala, meningita fungica si meningita bacteriana. Meningitele bacteriene sunt cauzate de diverse bacterii si sunt foarte contagioase. Apar in principal la copii, iar din cauza unor simptome asemanatoare cu gripa, aceasta poate fi confundata usor.

In contextul actual, ar putea fi confundata chiar si cu boala declansata de noul coronavirus. Tocmai de aceea, testarea si diagnosticarea efectuata de un specialist este necesara.  

Tratament meningita

In cazul meningitei, specialistul poate prescrie un tratament special pentru astfel de afectiuni. Aceasta boala poate evolua rapid si poate crea complicatii destul de servere. Un tratament pentru meningita eficient este format din diverse medicamente, in functie de tipul afectiunii.

Meningita bacteriana

Meningita bacteriana se trateaza cu antibiotice. Cel mai des acestea se vor administra intravenos. In unele cazuri va fi necesara si inlaturarea infectiei prin drenaj. In orice caz, internarea este obligatorie.

Meningita virala

In cazul meningitei virale, antibioticele nu sunt eficiente si nu trebuie administrate antibiotice. In acest caz, pentru meningita virala un tratament eficient va fi cel cu antipiretice si compensat de un consum ridicat de lichide, antiinflamatoare si o perioada de odihna. Insa medicul va recomanda tratamentul corect, in functie de specificul, istoricul medical si de tipul de afectiune a fiecarui pacient.

Meningita fungica

Pentru meningita fungica se aplica un tratament cu medicamente antifungice, specifice. Exista insa si cazuri in care medicul va prescrie un antibiotic.

De asemenea, pentru meningita s-au descoperit de-a lungul timpului si o serie de vaccinuri.

ORL  - Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament
ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Sinuzita – cauze, simptome si tratament

Sinuzita este o afectiune ce provoaca inflamarea sinusurilor paranazale. La fel ca si in cazul meningitei, cauzele principale sunt tot infectiile cu bacterii sau infectiile virale si fungice.

Si sinuzita poate fi de mai multe tipuri: sinuzita cronica sau sinuzita acuta.

Sinuzita acuta

Acest tip de sinuzita este mai des intalnita si poate debuta foarte brusc. Ea dureaza in general pana la 3 saptamani, dar daca este netratata, poate degenera in sinuzita subacuta, care dureaza de pana la 10 ori mai mult.

Sinuzita cronica

Simptomele acestui tip de sinuzita cronica nu pot fi detectate de fiecare data din prima etapa, iar un pacient poate trai cu o astfel de afectiune in organism luni bune. Sinuzita cronica poate fi asimptomatica o perioada de timp, dupa care simptomele pot aparea, iar dupa un timp pot disparea din nou, acest tip de boala putand ramane in organism in stare inactiva chiar si ani de zile. 

Vezi cele mai intalnite afectiuni ORL:

Simptome sinuzita

Principalele simptome pentru sinuzita sunt: migrenele, ochii inflamati, respiratia ingreunata. De asemenea, poti avea probleme de tipul: nas infundat, febra, stare de oboseala prelungita, tuse si secretii nazale.

In cazul in care te confrunti cu sinuzita maxilara este posibil chiar sa simti si dureri de dinti, dureri de cap, dureri ale fetei.

Din cauza simptomelor asemanatoare, sinuzita poate fi confundata cu gripa, insa o diagnosticare poate arata cand pacientul sufera de sinuzita sau de gripa. Iar din cauza problemelor respiratorii si febrei, poate fi confundata poate chiar si cu noua infectie care a semanat panica la nivel global: COVID -19 

Tratament sinuzita

Pentru tratarea sinuzitei, medicii pot prescrie un tratament medicamentos cu antibiotic. Totusi, sinuzita se poate trata si prin mici ajustari in dieta, prin consumul crescut de lichide. Insa, in functie de gravitate, spun specialistii, sinuzita poate necesita si interventii chirurgicale, mai ales in cazul sinuzitei cronice.

ORL  - Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament
ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Otita – cauze, simptome si tratament

Otita este o afectiune a urechii si este frecventa mai ales la copii. Poate afecta atat urechea externa, cat si cea medie sau interna. Principalele cauze ale otitei sunt de tip infectios: infectiile sinusurilor, polipii, infectiile respiratorii, alergiile.

Otita simptome

Otita are in principal urmatoarele simptome: durerea urechii, senzatia de ureche infundata, greata, scaderea auzului si secretiile la nivelul urechii. Insa, acestea pot duce la complicatii severe, in functie de tipul de otita.

Otita externa

Acest tip de otita este cauzat de expunerea la umiditate si de infectii cu virusuri sau bacterii. Ea afecteaza doar pavilionul urechii si partea externa.

Otita medie

In cazul otitei medii, cei mai afectati sunt copiii. Aceasta poate fi de mai multe feluri la randul sau: otita medie acuta si otita medie cronica. In cazul celei acute, pot aparea secretii supurate (otita medie acuta supurativa), in timp ce in cazul celei medii putem diferentia simptomele in mai multe clase, in functie de subtipul otitei.

Putem identifica simptome precum: pierderea auzului, secretii, perforarea timpanului sau chiar formarea unei tumori – in cazul otitei medii cronice colesteatomatoase.

Atentie: otita seroasa acuta (catarala) poate fi asimptomatica, mai ales la copii. Iar acest tip de otita seroasa este cel mai des intalnit tip de otita.

Simptome otita copii

In cazul copiilor mai pot aparea si urmatoarele simptome: lipsa poftei de mancare, iritabilitate si tulburari de somn, febra mare – peste 39 grade. De asemenea, poti observa ca micutul isi duce constant mana la urechea dureroasa.

Tratament otita

Tratamentul otitei se poate face pe baza de antibiotice, antialgice, antipireice si alte medicamente cu efect analgezic, prescrise de specialist. De asemenea, in cazuri grave sunt necesare mici interventii: miringotomia (crearea unor mici deschideri in membrana timpanului pentru a se scurge lichidul in cutia timpanica) si timpanoplastia – inchiderea orificiului patologic sau inlocuirea timpanului cu o grefa de piele.

Vezi cele mai intalnite afectiuni ORL:

Laringita – cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune a organului fonatic, a laringelui, situat in gat. Aceasta afecteaza corzile vocale si poate fi cauzata in principal de iritatii, infectii sau de suprasolicitarea laringelui.

Laringita – simptome

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt: raguseala, vocea slaba sau chiar pierderea vocii, durerea in gat, senzatia de disconfort in gat, tuse uscata. De asemenea, la copii mai pot fi dezvoltate simptome precum: febra, lipsa poftei de mancare, dificultate in respiratie.

Din cauza acestei ultime probleme, laringita poate fi confundata cu usurinta cu infectia cu coronavirus. Mai ales ca ambele provoaca febra, dificultati respiratorii. De aceea, este necesara o testare si o diagnosticare efectuata de un specialist ORL, care va putea oferi tratamentul corect.

Laringita – tratament

Tratamentul pentru laringita este realizat cu antibiotice, in cazul unei laringite bacteriene, dar se pot prescrie si corticosteroizi alaturi de protectie gastrica.

Dr. Balta Dan Seni, specialist ORL, specifica faptul ca se apeleaza la antibiotice doar “in caz de boli asociate si demonstrate ca avand etiologie bacteriana”. Tratamentul de baza este insa unul simptomatic, in cazul laringitei fiind recomandat  si un repaus vocal, mai spune doctorul.

ORL  - Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament
ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Amigdalita – cauze, simptome si tratament

Amigdalita este inflamatia amigdalelor. Cauza acestei inflamatii este de obicei infectia cu virusuri sau bacterii. Cea mai des intalnita cauza in aparitia amigdalitei este infectia cu streptococul de categorie A – Streptococcus pyogenes.

Amigdalita – simptome

Simptomele amigdalitei sunt: inflamatiile amigdalei, durerea in gat, pete albe sau galbene pe amigdale, dificultate la inghitire si respiratie neplacuta, dureri de stomac (la copii), gat intepenit, cefalee. E posibil sa apara si febra. Din cate vedem, exista simptome foarte asemanatoare cu cele ale gripei.

Pentru a face diferentierea intre gripa si orice afectiune ORL, este necesar sa ne adresam unui medic specialist ORL. Acesta va pune diagnosticul corect si va prescrie tratamentul corect.

Tratament amigdalita

Tratamentul pentru amigdalita este bazat tot pe simptome, fiind un tratament simptomatic, unde doctorul va prescrie diferite medicamente, in functie de caz. De asemenea, in cazul unei amigdalite cu origine bacteriana, se recomanda antibioticele. 

In trecut era foarte intalnita interventia chirurgicala de indepartare a amigdalelor. Aceasta solutie este insa utilizata doar in ultima instanta, in cazul amigdalitei cronice, daca aceasta provoaca complicatii: trecerea stafilococului in sange si crearea de infectii in intreg organismul. 

Amigdalita acuta poate fi tratata insa fara mari complicatii, prin prescrierea unor medicamente. Problemele si complicatiile pot aparea doar la amigdalita cronica.

Vezi cele mai intalnite afectiuni ORL:

Faringita – cauze, simptome si tratament

Faringita este o inflamatie a faringelui, situat in partea din spate a gatului. Faringita este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai intalnite afectiuni, mai ales in sezonul rece. Ea poate fi cauzata de diverse virusuri sau infectii bacteriene.

De asemenea, faringita mai poate fi determinata si de pojar, de varicela sau de crupa si de tusea compulsiva. Insa acestea din urma sunt cauze mai rar intalnite.

Faringita – simptome

Cel mai des intalnite simptome sunt: stranutul, durere in gat, tuse, oboseala, durerea musculara si frisoanele. De asemenea, febra este si ea un simptom

Toate aceste simptome fac foarte usor de confundat faringita, ca mai toate afectiunile ORL,  cu o gripa sau chiar cu noua infectie COVID – 19. Pentru o delimitare clara si o diagnosticare corecta, este obligatoriu sa va adresati unui medic ORL.  

Faringita – tratament

Tratamentul in cazul faringitei difera in functie de tip. Faringita bacteriana necesita un tratament medicamentos antibiotic. Cel mai folosite tratamente pentru tratarea faringitei sunt amoxicilina si penicilina, insa acestea trebuie prescrise doar de medic luand iin calcul afectiunea, dar si istoricul medical si alergiile pacientului.

ORL  - Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament
ORL – Cele mai comune afectiuni: cauze, simptome, tratament

Rinita – cauze, simptome si tratament

Rinita este o inflamatie acuta a mucoasei nazale de tip cataral. Este cunoscuta in popor sub denumirea de „guturai”. Principalele cauze ale rinitei sunt de ordin alergic, rinita alergica fiind si cea mai intalnita forma de rinita.

Rinita – simptome

Principalele simptome ale rinitei sunt: stranutul, secretiile nazale, nas infundat, tuse. Acestea sunt cel mai des intalnite simptome in rinita alergica. In cazul rinitei cronice, pot aparea si simptome precum: cefaleea, oboseala.

Tratament rinita

Tratamentul in cazul rinitei cronice se bazeaza de obicei pe vitaminoterapie. Insa in cazul rinitei alergice, se poate prescrie un tratament medicamentos. Daca aveti alergii severe, spre exemplu, poate fi necesara o imunoterapie.

Toate aceste afectiuni ORL pot fi usor confundate cu gripa, cu o simpla raceala sau chiar cu infectia cu noul virus corona. Tocmai de aceea, pentru o testare specifica, un diagnostic corect si un tratament potrivit, este obligatorie consultatia ORL, un consult ORL cu un specialist.

Conform dr. Balta Dan Seni, singurul mod de face diferenta clara intre principalele afectiuni ORL, gripa si infestarea cu noul coronavirus este testarea.

Tocmai de aceea este indicat, atunci cand resimtim oricare dintre simptomele evidentiate mai sus, sa apelam cat mai rapid la un medic. Se vor efectua teste si specialistii vor oferi mai apoi un diagnostic si un tratament specific in functie de afectiunea de care suferim. 

Comentariile sunt inchise