Denumirea de osteoporoza provine din latina si inseamna “oase poroase”. Aceasta este o afectiune a oaselor care poate aparea la orice varsta, fiind insa, mult mai frecventa la adultii in varsta si la femei.
Afla ce inseamna osteoporoza, ce simptome are, cum se poate preveni si ce tratamente exista.
Ce este osteoporoza
Interiorul osului sanatos arata ca un fagure cu alveole mici, iar osteoporoza creste dimensiunea alveolelor, scazand rezistenta si densitatea oaselor. Persoanele care sufera de osteoporoza prezinta un risc mare de fracturi si rupturi de oase, chiar si in timpul activitatilor de rutina cum ar fi mersul pe jos. Cele mai afectate oase sunt coastele, soldurile, oasele incheieturilor si ale coloanei vertebrale.
Pentru a intelege mai bine ce este osteoporoza, parcurge articolul pentru a descoperi care sunt simptomele acesteia si, totodata, ce persoane sunt predispuse catre aceasta afectiune.
“Osteoporoza este o afectiune metabolica osoasa care intereseaza scheletul in ansamblu si a carei consecinta este fragilizarea acestuia prin cresterea porozitatii osului, avand un risc direct de fractura de fragilitate. „, spune medicul Alina Stoicescu, medic primar endocrinologie MedLife Brasov.
„Fractura de fragilitate este fractura care se produce in urma unui traumatism usor care, in conditiile unui os sanatos si neafectat de osteoporoza, nu ar genera o fractura. Osteoporoza este caracterizata prin masa osoasa scazuta si microarhitectura deteriorata a tesutului osos.”
Osteoporoza – simptome
Etapele de debut ale osteoporozei nu prezinta simptome si nu vin cu semne de avertizare. De aceea, in cele mai multe cazuri, persoanele care au osteoporoza nu stiu de existenta acesteia pana la prima fractura.
Toate persoanele care au antecedente in familie, chiar daca nu prezinta simptome de osteoporoza, ar trebui sa discute cu medicul pentru a evalua riscurile.
Osteoporoza – cauze si factori de risc
Cauzele posibile ale osteoporozei includ anumite afectiuni, precum hipertiroidismul, sau utilizarea anumitor medicamente, precum cortizon sau prednison.
Factorii de risc pentru osteoporoza sunt:
- Varsta – dupa varsta de 30 de ani oasele devin mai putin dense si mai fragile, ceea ce le predispune catre rupere.
“”Peak”-ul de masa osoasa pe care o persoana il poate atinge este in jurul varstei de 25 de ani. Dupa 35 de ani, resorbtia osoasa incepe sa depaseasca formarea osoasa si masa osoasă incepe sa diminueze treptat”, mentioneaza Dr. Alina Stoicescu.
- Menopauza – in cazul femeilor cu varsta intre 45 si 55 de ani, din cauza schimbarilor hormonale asociate cu menopauza, pierderea masei osoase se accelereaza. Osteoporoza la barbati este mai rara, acest lucru fiind explicat de faptul ca reducerea masei osoase la ei este mult mai lenta decat la femei.
- Alti factori si cauze ale osteoporozei includ: antecedentele in familie, alimentatia deficitare, lipsa de exercitiu fizic, fumatul sau greutatea corporala redusa.
Osteoporoza secundara si cauze
“E important de stiut ca exista osteoporoza secundara si de exclus sau confirmat o astfel de situatie, in practica medicala curenta”, spune medicul endocrinolog.
„Principalele cauze de osteoporoza secundara sunt: boli endocrine, boli inflamatorii reumatismale, boli gastro-intestinale, hepatice, afectiuni metabolice, cancere, tratamente prelungite cu corticosteroizi, heparina, anticonvulsivante, chimioterapice, inhibitori de aromataza, terapii antiestrogenice, radioterapia”, subliniaza Dr. Alina Stoicescu.
Osteoporoza se poate vindeca si preveni?
Unii din factorii de risc ai osteoporozei, cum ar fi nutritia deficitara si inactivitatea, se pot controla. Astfel, prin imbunatatirea dietei si adoptarea unui program regulat de exercitii fizice, se poate preveni osteoporoza si, totodata, se vor aduce multiple beneficii intregului organism.
Iata cum poate fi prevenita osteoporoza, potrivit medicului Alina Stoicescu:
– aport adecvat de calciu si vit. D3
– exercitiu fizic sistematic
– evitarea fumatului si consumului cronic de alcool
– diagnosticul precoce al afectiunilor care determina osteoporoza secundara
– preventia caderilor
Cu toate acestea, sunt factori de risc care nu se pot controla, precum sexul, varsta sau antecedentele familiale.
Teste de osteoporoza
Pentru a diagnostica osteoporoza, medicul va incepe prin a examina istoricul din familie si a face un examen fizic. De asemenea, va realiza teste de sange si urina pentru a depista afectiunile care pot provoca pierderea masei osoase.
Daca in urma acestor analize de osteoporoza medicul crede ca persoana este susceptibila de a avea sau a dezvolta o pierdere a densitatii osoase, va recomanda un test de masurare a densitatii minerale osoase, sau BMD (bone mineral density). Odata obtinute aceste valori, numite scorul T, se va face comparatia cu valorile normale pentru a stabili diagnosticul.
Metoda cea mai eficienta de obtinere a valorii BMD se numeste densitometrie osoasa sau DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) si foloseste razele X pentru a masura densitatea oaselor. Testul se focalizeaza pe zonele cu cel mai mare risc de osteoporoza (incheieturi, solduri si coloana), este nedureros si poate dura intre 10 si 30 de minute.
Un scor T mai mare sau egal cu -1 reprezinta o valoarea normala pentru BMD, valorile cuprinse intre -1 si -2.5 semnaleaza o reducere moderata a BMD-ului, sau osteopenia, in vreme ce valorile mai mici de -2.5 indica osteoporoza.
“Pastrarea densitatii minerale osoase se poate face, in absenta unei patologii care genereaza osteoporoza, printr-un stil de viata adecvat”, subliniaza medicul endocrinolog, Alina Stoicescu. Acestea sunt: „dieta corespunzatoare, evitarea deficitului persistent de vit. D3, evitarea unei greutati corporale foarte scazute si a pierderii de masă musculara, exercitiul fizic sistematic.”
Osteoporoza – grade
Au fost identificate doua grade sau categorii de osteoporoza:
- Osteoporoza primara – este cea mai frecventa forma si include osteoporoza postmenopazua (tip I) si osteoporoza senila (tip II). Aceasta forma este asociata cu pierderea de estrogen si androgen care genereaza deprecierea ale masei osoase.
- Osteoporoza secundara – apare la orice varsta in urma unor afectiuni medicale precum hipertiroidism, leucemie sau hiperparatiroidism. Mai poate fi cauzata de medicamente care degenereaza oasele, cum ar fi corticosteroizii inhalatori orali folositi in doze mari si pentru mai mult de 6 luni.
Osteoporoza – tratament
Multi se intreaba daca osteoporoza se vindeca si daca exista tratamente eficiente pentru aceasta.
In urma testelor care evidentiaza osteoporoza, medicul, impreuna cu pacientul, va crea o schema de tratament pentru osteoporoza si un plan riguros. Astfel, medicul va prescrie o serie de medicamente pentru osteoporoza, dar si modificari ale stilului de viata. Aceste modificari urmaresc modificarea dietei si cresterea aportului de calciu si vitamina D, precum si stabilirea unei rutine adecvate de exercitii si miscare.
Din pacate nu exista niciun remediu pentru osteoporoza, dar un tratament adecvat poate proteja si intari oasele, reducand riscurile aparitiei osteoporozei. Astfel, un tratament pentru osteoporoza ajuta la incetinirea degradarii oaselor si chiar poate stimula cresterea celulelor osoase noi.
Printre tratamentele pe baza de reteta si administrate de medici se numara si unele injectii pentru osteoporoza, precum:
- Teriparatida si abaloparatida – se administreaza zilnic,
- Romosozumab – se administreaza lunar
- Denosumab – se administreaza subcutanat o data la sase luni.
- Teriparatida – se administreaza zilnic subcutanat timp de doi ani.
In ce consta tratamentul farmacologic al osteoporozei
“Obiectivele tratamentului sunt”, potrivit medicului endocrinolog Alina Stoicescu, „reducerea riscului de fractura, stabilizarea sau cresterea masei osoase, mentinerea sau imbunatatirea rezistentei osoase.”
Conform medicului, clasele de medicamente sunt:
– antiresorbtive – estro-progestative
– modulatori selectivi ai receptorilor pentru estrogeni
– activatori ai actiunii tisulare estrogenice (tibolone)
– bisfosfonati (Alendronat, Risedronat, Ibandronat)
– anticorpi monoclonali specifici antiRANKL (denosumab)
– calcitonina
– anabolizante osoase (teriparatidul, abaloparatidul)
Care sunt complicatiile osteoporozei
“Motivatia pentru care se diagnosticheaza si trateaza osteoporoza este riscul aparitiei fracturilor de fragilitate, unele dintre ele cu risc ridicat de morbiditate si mortalitate, cum ar fi fractura de sold la persoanele varstnice si fracturile vertebrale”, arata medicul Alina Stoicescu.
„O persoana care a experimentat o prima fractura osteoporotica este o persoana aflata in iminenta unor alte fracturi. Fracturile de fragilitate de corpi vertebrali pot fi subdiagnosticate si pot genera dureri acute sau cronice de spate, deformari ireversibile ale coloanei vertebrale dorso-lombare, o scadere semnificativa in inaltime a unei persoane – factori care conduc la scaderea calitatii vietii si la aparitia altor complicatii medicale”, conchide Dr. Alina Stoicescu.
Cum asiguram necesarul ce calciu in mod natural
“Necesarul de calciu este asigurat printr-o dieta echilibrata”, spune Dr. Alina Stoicescu, “din care sa nu lipseasca produsele lactate, oul si carnea. Pentru o bună absorbtie intestinala a calciului din alimente, e necesar un status adecvat al vitaminei D3, in organism.
La copii, adolescenti si varstnici, in zonele cu putina expunere la soare, e necesara administrarea unui supliment de vitamina D3 (1000 – 2000 UI/zi), cu monitorizarea periodica a calcemiei, fosfatemiei, functiei renale si nivelului sangvin de 25OH vit. D3.”
Durata tratament osteoporoza
Durata tratamentului pentru osteoporoza este importanta si poate afecta eficienta acestuia. Intreruperea administrarii medicamentatie, chiar si in cazul preventiei, va duce rapid la pierderea efectelor. De aceea, pacientii trebuie sa fie pregatiti pentru a urma riguros intregul tratament.
Durata tratamentului pentru osteoporoza poate fi de peste doi ani si este conditionata de istoricul medical si de starea actuala de sanatate.
Masajul pentru osteoporoza
Studiile releva ca masajul este indicat in osteoporoza, dar realizat cu atentie si evitand anumite tehnici care presupun actiunea in profunzima asupra tesuturilor. Totodata, terapeutii trebuie sa evite miscarile care ar putea pune in pericol oasele fragile cum ar fi cele bruste fortate sau de rasucire puternica.
In timpul sedintelor de masaj, pacientul cu osteoporoza trebuie sa fie asistat cu atentie la urcarea si coborarea de pe masa pentru a evita caderile care pot duce la fracturi.
NASA a realizat cercetari ample pentru a aborda pierderea masei osoase suferita de astronautii care au fost in imponderabilitate. Astfel, acestia au descoperit ca vibratiile sunt foarte eficiente pentru stimularea cresterii masei osoase. Prin urmare, tehnicile de masaj care creeaza vibratii sunt foarte utile. Mai mult, ei au descoperit ca oasele raspund la aplicarea unor presiuni usoare si ca masajul adecvat poate ajuta la gestionarea durerilor cauzate de osteoporoza.
Ce este osteopenia
Osteopenia este o afectiune diferita de osteoporoza. Aceasta nu este o boala, ci doar o stare avansata de densitate osoasa redusa. Cu osteopenie, oasele nu au densitatea normala, dar nici nu sunt la fel de slabite ca in cazul osteoporozei. Osteopenia este cauzata de inaintarea in varsta, si, daca nu se iau masuri, poate duce la osteoporoza.
Un tratament pentru osteopenie vizeaza impiedicarea evolutiei conditiei si degenerarea in osteoporoza si incepe cu schimbarea dietei si urmarea unui program regulat de exercitii. Pentru ca in cazul osteopeniei riscurile de fracturi sunt mici, medicii nu prescriu medicamente. Cel mult, se poate pune problema administrarii unui supliment de calciu sau vitamina D.
Osteoporoza – ultima faza sau severa
Fara un tratament adecvat osteoporoza se poate agrava, crescand riscul de fracturi. Simptomele osteoporozei severe includ fracturile dobandite din cadere, stranut sau tuse puternica sau dureri de spate sau gat care pot fi cauzate de o fractura de compresie. Vindecarea unei fracturi cauzata de osteoporoza este conditionata de multi factori, precum gravitatea fracturii, varsta si istoricul de sanatate al persoanei.
Osteoporoza doare?
Osteoporoza in sine nu este dureroasa, dar in cazurile severe poate duce la fracturi si alte probleme care creeaza disconfort. In plus, pe masura ce persoanele inainteaza in varsta, durerile devin mai severe.
Cele mai frecvente cauze ale durerilor in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza este fractura de compresie a coloanei vertebrale. Aceasta poate cauza:
- Dureri de spate severe si bruste, care cresc in intensitate cand se sta in picioare sau se merge si se diminueaza in pozitia culcat
- Probleme cu rasucirea sau indoirea corpului
- Scaderea in inaltime
- Daca pacientul sufera de osteoporoza la coloana vertebrala poate dezvolta cifoza sau cocoasa