Home Recomandari Sarcina extrauterina – simptome, cauze si tratament

Sarcina extrauterina – simptome, cauze si tratament

In cazul in care te intrebi ce inseamna o sarcina extrauterina, este bine sa stii ca o sarcina ectopica apare prin implatantarea embrionului in afara uterului, cel mai adesea, intr-un tub uterin care transporta oul fecundat de la ovar pana la uter. Acest tip de sarcina extrauterina se numeste sarcina tubala, dar sunt si situatiile in care sarcina ectopica apare in alte zone cum ar fi ovarul, cavitatea abdominala sau partea inferioara a uterului (colul uterin).

Sarcina extrauterina - ectopica
Sarcina extrauterina – ectopica

O sarcina ectopica nu poate continua normal, oul fertilizat neputand supravietui. In plus, tesutul care creste poate provoca sangerare si poate pune in pericol viata femeii, daca nu se intervine in timp util.

Sarcina extrauterina – simptome, cauze si tratament

Sarcina extrauterina – simptome

Este posibil sa nu se observe nimic in neregula la inceput. Cu toate acestea, unele femei cu sarcina ectopica prezinta semnele obisnuite sau simptomele de sarcina – intarzierea menstruatiei, greturi, sensibilitatea sanilor, etc.

Daca se va face un test de sarcina, rezultatul va fi pozitiv, deci sarcina extrauterina se vede la testul de sarcina. Cu toate acestea, o sarcina extrauterina nu poate continua normal, multe simptome de sarcina extrauterina fiind neplacute si agravandu-se pe masura ce ovulul fertilizat creste. In cazurile grave, sarcina extrauterina poate chiar pune in pericol viata femeii.

Primele simptome ale sarcinii extrauterine apar de regula după ce se constata intarzierea menstruatiei si constau in durere de intensitate progresiva, sacaitoare la nivelul trompei respective, insotita de o sangerare maronie catre bej, constanta.”, mentioneaza Dr. Silviu Petrisor Istoc, medic primar in Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Medicover.

Sarcina extrauterina – manifestari timpurii

Cel mai adesea, primul semn de avertizare al unei sarcini ectopice il reprezinta durerea pelviana si sangerarea vaginala usoara. In cazul in care sunt scurgeri de sange din trompa uterina, este posibil sa fie resimtite durerea abdominala crescanda, senzatia de a avea miscare intestinala sau disconfort pelvian. Daca apare hemoragia puternica, se va resimti o durere de umar. Sangele se va acumula in pelvis si abdomen si interventia medicala trebuie facuta cat mai rapid.  

Daca te intrebi care sunt simptomele unei sarcini extrauterine, sa stii ca acestea variaza in functie de locul in care sangele se colecteaza si de ce nervi sunt iritati.

Simptome sarcina extrauterina – cazuri de urgenta

Daca ovulul fecundat continua sa creasca in trompa uterina, poate provoca ruperea tubului si aparitia unei sangerari puternice in interiorul abdomenului. Printre simptomele unei sarcini extrauterine aflate in acest stadiu, se numara lesinul, durerile abdominale severe si soc. Alte simptome sunt:

  • Durere pelviana, care poate creste in intensitate cand te incordezi sau te misti
  • Durere la atingerea zonei pelviene ori in timpul actului sexual
  • Greata si stari de voma
  • Crampe la nivel abdominal

In acest caz, sarcina extrauterina poate pune in pericol viata femeii si este necesara interventia medicala de urgenta.

Din fericire, testul de sarcina detecteaza sarcina extrauterina si, daca femeia stie ca prezinta factori de risc, se poate prezenta la medic in timp util.

Ce inseamna sarcina extrauterina si cand trebuie sa vezi un medic

Sarcina extrauterina este o sarcina localizata nefiresc, in afara uterului. Oul fecundat s-a fixat, in mod gresit, in tubul uterin sau in alta zona abdominala si, pe masura ce se dezvolta, poate genera probleme grave. Sarcina extrauterina nu poate fi finalizata si necesita interventie medicala de urgenta, mai ales in anumite situatii, grave.

Sarcina extrauterina – semne care impun interventia de urgenta:

  • Dureri severe abdominale sau pelviene in timpul sarcinii;
  • Sangerarea vaginala anormala;
  • Lesin sau stare de slabiciune extrema.

Investigatii

Majoritatea sarcinilor ectopice pot fi detectate printr-o ecografie pelvina si teste de sange. Daca o femeie prezinta semne de sarcina ectopica, i se vor face urmatoarele analize:

– ecografie pelvina ce poate detecta: uterul sau trompa uterina in tensiune

– doua sau mai multe teste sanguine pentru detectarea gonadotropinei corionice umane (HCG) luate la distanta de 48 de ore (aceasta substanta este un hormon eliberat in circulatia materna de catre placenta). In primele saptamani de sarcina normala, nivelul HCG se dubleaza la fiecare 2 zile. Un nivel scazut sau un ritm de crestere mai mic al nivelului HCG, sugereaza precoce o sarcina anormala, cum ar fi o sarcina ectopica sau posibilitatea producerii unui avort spontan.

“Cu cat este diagnosticata mai devreme sarcina tubara, cu atat mai usor este de tratat. De aceea, in momentul in care a intarziat menstruatia și se suspicionează o sarcina ar trebui sa se facă un consult cat mai rapid. In cadrul acestui consult se poate doza BHCG (hormonul sarcinii), astfel ne putem da seama cat de avansata este sarcina, fie ea intra sau extrauterina, insa inainte de a se putea vedea ecografic. Daca BHCG este peste 1000, atunci se face o ecografie, pentru ca acesta este nivelul peste care o sarcina intrauterina este vizibila. Daca BHCG este peste 1000, dar uterul este gol la ecografie, este foarte probabil sa avem de-a face cu o sarcina extrauterina. Daca BHCG este sub 1000 atunci se mai asteapta cateva zile pana la prima ecografie. O sarcina extrauterina poate fi diagnosticata inca dinaintea aparitiei, verificand rata de crestere in sange a BHCG. In cazul sarcinii normale intrauterine, nivelul BHCG se dublează la aproximativ 48 ore. In cazul sarcinii extrauterine, BHCG nu creste cu mai mult de 65% la 48 ore.”, mentioneaza Dr. Silviu Petrisor Istoc, medic primar in Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Medicover.

Sarcina extrauterina – cauze

Sarcina tubala este cel mai obisnuit tip de sarcina ectopica si se manifesta atunci cand ovului fertilizat se blocheaza in drum spre uter, ramanand prins in trompa uterina. Acest lucru se intampla cel mai adesea din cauza faptului ca tubul uterin este deteriorat, inflamat sau necorespunzator. Totodata, printre cauzele de sarcina extrauterina pot fi amintite dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a oului fertilizat, persoana gravida are intre 35 si 44 de ani si a mai avut o sarcina extrauterina.

Sarcina extrauterina – 4 saptamani

Diagnosticul de sarcina ectopica poate fi uneori dificil de pus, iar simptomele pot aparea dupa 4, pana la 12 saptamani sau chiar mai tarziu. Cu toate ca exista o serie de factori de risc recunoscuti pentru sarcina extrauterina (fumatul, infectiile cu transmitere sexuala, prezenta sarcinilor ectopice anterioare sau tratamentul pentru fertilitate) in peste 50% din cazuri nu se pot identifica factorii de risc si cauza.

Nu toate femeile prezinta simptome de sarcina extrauterina la 4 saptamani, iar o parte dintre aceste se pot confunda usor cu alte afectiuni cum ar fi gastroenterita sau avortul spontan.

Factori de risc pentru sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina iese la testul de sarcina, dar nu se poate stabili decat dupa primele 4 saptamani daca este normala sau nu. Exista totusi factori de risc de care ar trebui tinut cont in procesul de depistare a unei sarcini cu probleme. Iata care sunt acestia:

  • Sarcini ectopice anterioare – daca femeia a mai avut acest tip de sarcina inainte, este probabil sa mai aiba si altele. Din aceasta cauza, in cazul unui test pozitiv de sarcina, femeia ar trebui sa consulte cat mai repede un medic pentru a afla daca sunt sau nu probleme.
  • Inflamatii sau infectii – Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau clamidia, pot provoca inflamatii in tuburi si in alte organe din vecinatate si cresc riscul unei sarcini extrauterine care iese la test.
  • Tratamente de fertilitate – Unele studii sugereaza ca femeile care au optat pentru fertilizarea in vitro sau tratamente similare au mai multe sanse sa aiba o sarcina ectopica. Infertilitatea in sine este cea care creste riscul.
  • Chirurgia tubului – Intervetiile chirurgicale pentru corectarea unui tub uterin inchis sau deteriorat pot creste riscul unei sarcini ectopice.
  • Metode contraceptive – Sansele de a ramane insarcinata in timpul utilizarii unui dispozitiv intrauterin contraceptiv sunt rare. Cu toate acestea, daca femeia ramane insarcinata cu un astfel de dispozitiv, sunt sanse mari ca sarcina sa fie una extrauterina. De asemenea, legarea trompelor, o metoda permanenta de contraceptie, creste riscul de dezvolta o sarcina ectopica.
  • Fumatul – Cu cat femeia fumeaza mai mult, cu atat este mai crescut riscul unei sarcini ectopice.

Tratament sarcina extrauterina

O sarcina ectopica poate provoca deschiderea tubului uterin. Fara tratament, tubul rupt poate duce la sangerari care pun viata in pericol. Nu exista nicio modalitate de a preveni o sarcina ectopica, dar sunt metode pentru reducerea riscurilor (limitarea numarului de parteneri sexuali, utilizarea prezervativului pentru a reduce riscul bolilor inflamatorii pelviene, renuntarea la fumat, etc.)

O sarcina ectopica timpurie poate fi tratata cu tratament medicamentos. Daca femeia are un nivel scazut de HCG (hormonul produs de organism in timpul sarcinii) si nu exista nici o deteriorare a trompelor uterine, medicul poate face o injectie cu metotrexat (Trexall). Aceasta metoda este o optiune de tratament si se aplica doar la indicatia medicului. Are rolul de a impiedica celule sa creasca si permite corpului sa absoarba sarcina.

Insa, acest tratament medicamentos are unele reactii adverse, cum ar fi greata, varsaturi, ameteli, diaree si stomatita. In plus, majoritatea femeilor au dureri abdominale la cateva zile dupa injectie.

Inainte, femeile obisnuiau sa ramana in spital pentru o serie de injectii cu metotrexat. In prezent, tratament medicamentos pentru sarcina extrauterina este o procedura ambulatorie, medicul monitorizand insa nivelul de HCG dupa cateva saptamani. Daca totul este in regula, acesta ar trebui sa revina la zero.

O injectie ar trebui sa fie de ajuns, dar daca valorile de HCG nu scad, s-ar putea sa fie necesare mai multe injectii.

Sarcina extrauterina operatie laparoscopica

Daca terapia cu metotrexat nu a functionat, urmatorul pas este interventia chirugicala sau operatia laparoscopica pentru sarcina extrauterina. De asemenea, aceasta intreventie chirurgicala poate fi singura optiune pentru femeile cu un nivel crescut de HCG, simptome severe si tuburi falopiene rupte sau deteriorate.

Operatia laparoscopica pentru sarcina extrauterina implica o taietura foarte mica si nu prezinta riscul de deteriorare a tubului uterin. Chirurgii prefera sa utilizeze aceasta metoda in locul interventiilor chirurgicale cu taieturi mari.

Insa, uneori, operatia laparoscopica pentru sarcina extrauterina nu este posibila. Daca tubul s-a rupt sau s-a deteriorat grav si hemoragia a fost abundenta, este posibil sa se opteze pentru o interventie chirurgicala de urgenta cu incizie mare. Din pacate, in aceste cazuri, medicii chirurgi pot fi nevoiti sa indeparteze trompa uterina afectata. Posibilele efecte adverse includ durere, oboseala, sangerare si infectie.

Dupa operatie, medicii supravegheaza nivelurile de HCG pentru a se asigura ca scad si sarcina a fost inlaturata corect. Unele femei pot avea nevoie si de o injectie de metotrexat pentru ca totul sa revina la normal.

Pentru multi chirurgi si pacienti, laparoscopia este preferata in comparatie cu laparotomia, datorita inciziilor mici folosite si recuperarii relativ rapide. In conditii optime, poate fi facuta o mica incizie pana la trompa uterina si apoi se elimina sarcina ectopica, lasand trompa uterina intacta. Cu toate acestea, anumite conditii fac ca laparoscopia sa fie mai putin eficienta sau indisponibila ca optiune. In cauzuri mai grave, locul unde se afla sarcina sau rupturile cauzate, pot duce la necesitatea de a indeparta o portiune din trompa uterina, intreaga trompa uterina, ovarele sau chiar uterul.

Salpingostomia este o interventie chirurgicala efectuata in vederea repermeabilizarii trompei uterine obstruate. Se poate face laparotomic sau laparoscopic, si are si rolul de a restabili fertilitatea. Aceasta procedura se foloseste in tratarea infectiilor trompelor sau pentru sarcina extrauterina in care ovulul fertilizat s-a fixat in trompe.

Aceasta poate fi realizata prin laparotomie (deschiderea abdomenului) sau celiochirurgie (incizie mica abdominala). Se face anestezie generala si spitalizarea este intre 4 si 7 zile in caz de laparotomie si 1-3 zile in caz de celiochirugie.

O noua sarcina dupa sarcina extrauterina

“Daca sarcina ectopica a fost tratata chirurgical se poate incerca obtinerea unei noi sarcini din luna urmatoare. In cazurile in care s-a facut tratament medicamentos, se asteapta cateva luni pentru a se evidentia faptul ca a disparut si ultima urma din trofoblastul sarcinii tratate”, spune Dr. Silviu Istoc. “Rareori este nevoie sa se astepte mai mult de 5 luni. De asemenea, abia dupa cateva luni se poate sti sigur daca medicamentul folosit a afectat maduva hematopoietica cat sa puna in pericol eventuale viitoare sarcini.” 

Dr. Silviu Istoc

Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

silviu.istoc@medicover.ro

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Beneficiile silimarinei standardizate pentru sănătatea ficatului

Silimarina este un compus derivat din ciulinul de lapte (Carduus marianus), o plantă cunos…