Home Sanatate Simptome sarcina – care sunt primele semne de sarcina

Simptome sarcina – care sunt primele semne de sarcina

Debutul si intensitatea simptomelor sarcinii variaza de la femeie la femeie. Daca unele femei experimenteaza unele simptome de sarcina doar la cateva zile de la conceptie, la altele poate dura chiar si cateva saptamani pana la aparitia acestora. Mai sunt si femeile norocoase care nu simt niciun disconfort si nu pot spune ca au simptome de sarcina. In cazul lor nu exista “semne ca sunt insarcinata”, ele simtindu-se exact ca inainte.

Simptome sarcina - care sunt primele semne de sarcina
Simptome sarcina – care sunt primele semne de sarcina

Simptome sarcina – care sunt primele semne de sarcina

Vom vorbi mai pe larg despre simptome cand esti gravida, simptome sarcina prima luna, simptome sarcina extrauterina si medicamente interzise in primul trimestru de sarcina.

Cand apar primele simptome de sarcina

Simptome sarcina – primele 10 zile

Alte simptome ca esti insarcinata

Ce este sarcina extrauterina

Medicamente interzise in primul trimestru de sarcina

Ce poti face in cazul in care banuiesti ca esti insarcinata

Cand apar primele simptome de sarcina

In general, primele semne de sarcina poti fi resimtite dupa concepere, la 8 sau 10 zile de la ovulatie si se diminueaza dupa primul trimestru. Poate fi frustrant faptul ca multe simptome ale sarcinii sunt foarte asemanatoare cu cele care apar chiar inainte de menstruatie. Cu toate acestea, combinate cu temperaturile mai ridicate si o faza luteala mai lunga, devin indicii clare ca esti insarcinata, acestea fiind primele semne de sarcina.

Primele simptome de sarcina inainte de intarzierea menstruatiei

Simptome sarcina - test sarcina pozitiv
Simptome sarcina – test sarcina pozitiv

Greata si varsaturile sunt primele simptome la gravida – semne de sarcina timpurii. Acestea pot aparea chiar in prima saptamana de sarcina. Multe femei se confrunta cu aceste simptome sarcina dimineata (greturile de dimineata), in vreme ce altele le au dupa-amiaza sau seara. Mai sunt si femeile care simt aceste simptome de gravida sau semne ale sarcinii timpurii pe tot parcursul zilei, ceea ce poate fi foarte neplacut.

Totodata, sangerarea usoara, care poate aparea la aproximativ 8 – 10 zile de la ovulatie si poate fi confundata usor cu menstruatia, este un prim simptom, ascuns, ca esti gravida. Aceasta este cauzata de implantare, moment in care oul fecundat se fixeaza in mucoasa endometriala.

“Semnele timpurii sunt greu de diferentiat de senzatiile premenstruale. Desi sanii dor in egala masura in perioada premenstruala, cat si imediat dupa implantare, femeile descriu o „altfel de durere ” a sanilor in momentul in care s-au produs implantarea, durere care se asociaza cu o sensibilitate iesita din comun la nivelul areolei mamare”, spune Dr. Silviu Istoc. “Pana la momentul in care ar fi trebuit sa vina urmatoarea menstruatie sarcina este prea mica sa dea vreun semn flagrant, totusi unele femei au descris si o modificare subtila a gustului si a mirosului, atat de subtila insa, incat nu poate fi descrisa”, completeaza medicul.

Simptome sarcina – primele 10 zile

Alte semne ca esti insarcinata sunt sensibilitatea sanilor, urinarile frecvente, obosela si lentoarea, arsuri, iritabilitate, constipatie, ameteli si chiar lesin. Asa cum deja am mentionat, unele femei nu prezinta semne de sarcina in primele saptamani, in vreme ce altele se confrunta cu disconfort crescut. Acestea sunt semne ca esti gravida clare si sunt mai greu de confundat cu altceva.

Daca te intrebi ce simptome ai cand esti insarcinata, in primele zile de sarcina, vom aminti greata si sensibilitatea crescuta a sanilor. In primele zile, sanii pot fi umflati si par sa creasca in volum, sunt foarte sensibili la atingere si venele devin mult mai vizibile.

Aceste modificari ale corpului gravidei, aceste semne sarcina, se datoreaza cantitatii crescute de hormon beta-HCG (hormonul sarcinii), care incepe sa fie produs o data cu implantarea ovului fecundat in mucoasa uterina.

Cand apar primele simptome de sarcina

Simptome sarcina – primele 10 zile

Alte simptome ca esti insarcinata

Ce este sarcina extrauterina

Medicamente interzise in primul trimestru de sarcina

Ce poti face in cazul in care banuiesti ca esti insarcinata

Alte simptome ca esti insarcinata

Asa cum deja am vazut, urinarea frecventa este si ea printre simptome. Sarcina determina umflarea uterului care pune presiune pe vezica urinara, crescand nevoia de a urina. Multe femei incep sa aiba acest simtom la o saptamana sau cel mult doua dupa ce au ramas insarcinate.

Te simti obosita si lipsita de energie. Cand esti insarcinata, corpul tau trece prin modificari hormonale majore. Nivelurile de beta-HCG cresc in doar doua saptamani, valorile acestuia se dubleaza la fiecare doua zile. Din cauza progesteronului care circula prin corpul tau, temperatura creste si te vei simti mai obosita si lipsita de energie.

Alte simptome ca esti gravida, mai accentuate, pot implica ameteli sau lesin. Uterul in crestere comprima arterele mari de la nivelul picioarelor, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru, combinat cu saritul peste mese te va face sa te simti ametita si chiar poti lesina. Mesele insuficiente genereaza scaderea nivelului de glucoza care este sursa principala de hrana pentru bebelusul tau, asa ca te vei simti epuizata mult mai repede.

Hormonii sarcinii incetinesc functiile intestinului pentru a creste perioada de absorbtie pentru vitamine si nutrienti si, in timp, poate aparea constipatia.

Printre alte simptome sarcina se numara si arsurile stomacale. Uterul este umflat si incepe sa impinga in sus pe masura ce creste. Pe de alta parte, nivelurile crescute de HCG incetinesc digestia, facand ca stomacul sa nu se mai goleasca la fel de repede, ceea ce creste aciditatea si duce la arsuri gastrice.

Ce este sarcina extrauterina

In cazul sarcinii extrauterine, sau ectopica, ovulul fecundat nu s-a fixat in uter, ci in trompa uterina, col uterin sau chiar cavitate abdominala. O sarcina extrauterina necesita interventie chirurgicala de urgenta, evolutia ei putand creste riscul complicatiilor. Interventia prompta, insa, reduce aceste riscuri si creste sansele pentru o sarcina viitoare sanatoasa.

Simptome sarcina extrauterina

Greata si durerile de san sunt simptome comune, atat in sarcinile ectopice, cat si in cele uterine. Iata cateva simptome sarcina care pot indica o urgenta medicala:

  • Puseuri ascutite de durere in abdomen, pelvis, umar sau gat;
  • Durere severa localizata intr-o parte a abdomenului;
  • Scurgeri si sangerari vaginale usoare sau grave;
  • Ameteli sau lesin;
  • Presiune rectala.

Durerea din primele 4 saptamani de sarcina (doua saptamani dupa ovulatie) de pe partea ovarului care a eliminat ovului poate fi un semn timpuriu al unei sarcini ectopice.

Dr. Silviu Istoc

“De cele mai multe ori la nivelul ovarului care a ovulat apare un corp galben de cativa centimetri, care secreta progesteron pentru a asigura implantarea sarcinii. Acest corp galben irita tesuturile din jur si da o durere de mica intensitate, caracterizata ca o „jena dureroasa”. In cazul in care sarcina s-a implantat in trompa (care intotdeauna este trompa situata langa ovarul care a ovulat), durerea devine suparatoare, intensificata progresiv si ajunge sa fie destul de intensa. In acest caz este nevoie de un consult imediat.”, spune Dr. Silviu Istoc (silviu.istoc@medicover.ro).

„Riscul de sarcina extrauterina prin inseminare intrauterina este similar cu cel din conceptia spontanta, va fi ceva mai mic prin fertilizare in vitro, dar se va mentine, din pacate, si in cazul acestor proceduri mai ales in situatiile in care exista patologii tubare asociate, cunoscute sau necunoscute.” (Dr. Alina Bolintineanu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, cu Ultraspecializare in Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro, alinabolintineanu.ro)

Dr. Alina Bolintineanu

Cand apar primele simptome de sarcina

Simptome sarcina – primele 10 zile

Alte simptome ca esti insarcinata

Ce este sarcina extrauterina

Medicamente interzise in primul trimestru de sarcina

Ce poti face in cazul in care banuiesti ca esti insarcinata

Medicamente interzise in primul trimestru de sarcina

Regula privind administrarea medicamentelor in timpul sarcinii este simpla: intreaba intotdeauna medicul mai intai. Acest lucru include atat medicamentele care se dau numai cu reteta, cat si pe cele fara reteta. 

Cu toate acestea, este bine de stiut ca sunt medicamente si suplimente interzise in primul trimestru de sarcina, acestea fiind: aspirina, ibuprofenul (Motrin, Advil, Nurofen), minerale, aminoacizi si vitaminele obisnuite, isotretinoin pentru tratarea acneei (Accutane, Absorica, Amnesteem, Claravis, Myorisan, Zenatane), Talomida luata pentru mielom multiplu si o alta boala de piele, anumite antidepresive, litiu pentru tulburarea bipolara, Fenitoina (Dilantin) pentru convulsii, chimioterapia, Fluconazol (Diflucan), Albuterol (Ventolin) pentru astm, etc. 

Si nu doar medicamentele pot fi interzise, ci si anumite ceaiuri. Asa ca, inainte sa iti administrezi un medicament, supliment alimentar sau inainte de a incepe o cura cu ceaiuri, e bine sa ceri sfatul medicului care iti urmareste sarcina.  

Ce poti face in cazul in care banuiesti ca esti insarcinata

Daca ai simptome ca esti insarcinata, cum ar fi greturile de dimineata, sanii sensibili, oboseala si lipsa de energie, urinari dese si arsuri stomacale, poti face un test de sarcina. Acesta iti poate confirma sau infirma banuiala ca ceea ce simti sunt simptome clare de sarcina sau alte semne. 

Testele de sarcina pot fi sigure (daca sunt efectuate corect, tinand cont si de perioada in care se fac, dar si de procedura in sine) si se pot gasi in farmacii. In numai cateva minute poti sti daca esti insarcinata sau daca ceea ce considerai tu ca fiind primele simptome in sarcina reprezinta altceva.

Totusi, pentru ca beta-HCG nu ajunge in urina din primele zile de la implantare, cel mai sigur test este dozarea hormonului sarcinii. O valoare de peste 5,3 mUI/mL poate indica o sarcina, dar si varsta acesteia. De cele mai multe ori, inainte ca testele de urina sau ecografia sa o confirme.

Confirmarea ecografica, insa, este posibila abia cand hormonul sarcinii (beta-HCG) ajunge la 1000. Abia incepand cu aceasta valoare sacul gestational (sacina intrauterina) se poate vedea la ecograf.

Cu cat afli mai repede daca esti sau nu insarcinata, cu atat va fi mai bine. Astfel vei sti ca e timpul sa nu mai sari peste mese, sa te alimentezi mai bine si, probabil, sa renunti la anumite medicamente si obiceiuri nesanatoase, care pot afecta dezvoltarea fatului.

Tine cont de posibilele semne ca ai ramas insarcinata si ia din timp toate masurile necesare pentru a avea o sarcina usoara si un bebe sanatos.

Cand apar primele simptome de sarcina

Simptome sarcina – primele 10 zile

Alte simptome ca esti insarcinata

Ce este sarcina extrauterina

Medicamente interzise in primul trimestru de sarcina

Ce poti face in cazul in care banuiesti ca esti insarcinata

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Ikigai în sănătate: cum îți influențează scopul viața fizică și mentală

Ikigai este un concept profund japonez care semnifică „rațiunea de a trăi” sau „motivația …