Aparitia unui virus necunoscut, care se raspandeste cu repeziciune, duce la aparitia unor ingrijorari si intrebari legate de modul cum noul coronavirus, COVID-19, influenteaza sarcina, fatul si gravida. Necunoscutele sunt multe si oamenii de stiinta incearca sa se raporteze la alte virusuri gripale cunoscute, pentru a prevedea efectele pe care noul coronavirus l-ar putea avea. Cand vine vorba de sarcina, insa, intrebarile sunt cu atat mai multe si ingrijorarile mai accentuate.

Sarcina in vremea coronavirusului COVID-19
Gravidele, populatie cu risc
Se stie deja ca femeia gravida reprezinta “populatii cu risc crescut in toate pandemiile”, alaturi de “cele doua extreme de varsta: copiii si batranii”, spune medicul ginecolog Dr. Ioana Dragan.
De ce? In timpul sarcinii, imunitatea gravidei de modifica pentru ca organismul sa poata accepta noua viata si fatul care se dezvolta.
“In primul trimestrul de sarcina, pentru ca implantarea si dezvolarea embrionului sa se produca pana la nivelul de fat este necesara o stare pro-inflamatorie”. Aceasta stare e similara “unui raspuns natural al organismului la orice infectie, virala sau bacteriana.”
“Dupa 14 saptamani de sarcina s-a dovedit o scadere a limfocitului de tip T ce are astfel rolul de a proteja fatul cu antigene paterne de o eventuala rejectie din partea organismului matern”, mentioneaza medicul. Limfocitele T, numite si celule T, joaca un rol esential in raspunsul imun si “se presupune ca aceasta scadere a limfocitului de tip T face mai sensibil organismul matern la viroze”. De asemenea, adauga medicul, virozele distrug microbioma intestinala a mamei (bacterile sanatoase din intestinul gros), ducand la multiple complicatii obstetricale”.
Care sunt riscurile unei sarcini in vremea coronavirusului COVID-19
Studiile arata ca riscuri precum avortul spontan (intalnit in special in primul trimimestru de sarcina), greutatea mica la nastere, nasterea prematura, dar si mortalitatea in randul femeilor insarcinate reprezinta un risc in cazul infectiei cu virusuri precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) sau MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) Surse: ncbi.nlm.nih.gov, cdc.gov)
„Intr-un fel, riscul pentru femeia gravida este mai scazut”
Totusi, alte studii arata ca noul coronavirus, COVID-19, nu expune gravidele la un risc mai mare de a avea simptome severe decat restul populatiei.
Studiul, realizat pe 147 de femei insarcinate (64 confirmate cu COVID-19, 82 suspecte si 1 asimpstomatic), arata ca gravidele nu par sa aiba un risc mai mare de a avea complicatii.
Reactiile severe pot sa apara la populatia cu probleme de sanatate preexistente, precum: probleme cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune si cancer.
“Pana la acest moment privind infectia cu COVID-19 sunt putine studii populationale la gravide care sa arate parcursul bolii. Pana acum se stie ca noul coronavirus, COVID-19, afecteaza preponderent populatia de sex masculin si se prezinta intr-o forma mai severa la varstnici, deci, intr-un fel, riscul pentru femeia gravida este mai scazut”, spune Dr. Ioana Dragan. “Din cele doua studii de caz din China referioatre la femeile insarcinate infectate cu COVID-19 mortalitatea materna a fost nula”, a completat medicul.
Fatul si COVID-19
Dr. Ioana Dragan: Din experienta virozelor anterioare, SARS si MERS, stim ca exista o anumire reticenta a medicilor de a trata si/sau vaccina femeile gravide din teama potentialelor efecte secundare asupra fatului. Este absolut necesar ca femeile insarcinate sa beneficieze de tratament corespunzator in contextul unei boli severe atata timp cat benefiicile depasesc riscul.
Mai facem copii in vremea coronavirusului?
Dr. Ioana Dragan: Da, mai facem copii in perioada COVID-19 atata timp cat suntem in stare de sanatate. Intr-adevar, mortalitatea prin SARS este mai crescuta in randul gravidelor, dar studiile recente asupra COVID nu au putut reproduce aceleasi cifre ingrijoratoare de mortalitate materna si / sau fetala. Ca si cifre, pentru gravide mortalitatea prin COVID probabil ca ramane similara populatiei generale.
“Cel mai important in ceea ce priveste pandemia actuala cu COVID-19 si sarcina este preventia primara”
Cum se pot preveni complicatiile care pot sa apara din cauza acestor virusuri?
Dr. Ioana Dragan: Complicatiile pot fi prevenite in primul rand prin masuri de preventie primara fata de infectia initiala. Vorbesc aici de reguli de igiena care au rol protectiv pentru toata populatia: auto-izolarea, spalarea mainilor cu apa si sapun conform reglementarilor OMS, igienizarea mainilor cu solutii pe baza de alcool, evitarea contactului cu persoane bolnave, purtarea mastilor in cazul simptomelor de infectie si mai ales utilizarea acestora in conditii optime (schimbarea regulata a mastiilor, aruncarea mastilor folosite in conditii corecte).
Cum facem fata stresului sarcinii si celui mediatic (epidemia domina ziarele si posturile TV)?
Dr. Ioana Dragan: Stresul este cel mai mare inamic al secolului 21 si, din pacate, este prezent in toate aspectele vietii noastre. Pe masura ce accesul la informatie este mai facil si aceasta informatie va fi din ce in ce mai abundenta si mai greu de asezat in categoria “informatie verificata si corecta”. Acest aspect cred ca are importanta maxima in ceea ce priveste informatia medicala, care astfel devine usor accesibila tuturor, insa greu de inteles si mai ales greu de sumarizat. Cred ca este important ca oamenii sa isi aleaga o sursa credibila de informare medicala, care cel mai adesea se regaseste in sfatul concret al medicului. Sa nu uitam ca medical vorbind, noi tratam bolnavi si nu boli. Fiecare situatie este diferita si nici un caz nu seamana cu celalalt.
Cel mai bun sfat ar fi ca lumea sa nu se piarda cu firea, sa nu se creeze isterie generala, un scenariu nefast, atata timp cat acesta este generat de informatii care nu sunt sustinute prin dovezi medicale de autoritati.
Excesul de informatie cu surse incerte este un factor care creste starea de stress si anxietate. In aceasta perioada suntem bombardati de sfaturi din surse neverificate, de informatii care alarmeaza sau creeaza panica, de dezbateri nesfarsite sustinute de oameni care nu au pregatire medicala. Consumul excesiv de informatii de acest tip creste anxietatea si determina populatia sa ia decizii gresite.

Dr. Ioana Dragan, medic specialist obstetrica-ginecologie, specializata in diagnoza materno fetala la King’s College in Londra – ofera consultatii la femmeboutiquemedical.com. Contact: office@femme-boutique.ro