Home Recomandari Importanța activității fizice pentru sănătatea copiilor șibeneficiile participării la taberele de vară

Importanța activității fizice pentru sănătatea copiilor șibeneficiile participării la taberele de vară

Activitatea fizică regulată are un impact semnificativ asupra sănătății și dezvoltării copiilor. Într-o eră în care tehnologia preia tot mai mult timpul copiilor noștri, este important să promovăm și să încurajăm participarea la activități fizice, mai ales în timpul verii, când taberele pot oferi oportunități minunate pentru acest lucru. În acest articol, Alex Ghica, kinetoterapeut și organizatorul taberelor de vară Wind Discovery, ne va explica importanța activității fizice pentru sănătatea copiilor și impactul acestora pentru dezvoltarea interesului pentru sport în rândul copiilor.

Poți vizita taberele organizate de Wind Discovery aici: https://www.winddiscovery.ro/tabere-de-vara-copii/

Dezvoltarea fizică și întărirea sistemului musculo-scheletic

Prin intermediul activității fizice, copiii își dezvoltă mușchii și oasele, contribuind astfel la o creștere armonioasă și la dezvoltarea unei posturi corecte. În tabără, copiii participă la jocuri, sporturi și exerciții fizice, îmbunătățindu-și astfel forța musculară, flexibilitatea și coordonarea, elemente esențiale pentru dezvoltarea unei bune motricități.

Spre exemplu, în tabăra de drumeție, de la Păltiniș, aceștia vor face plimbări pe munte, fiind încurajați de grup să continue chiar dacă nu sunt obișnuiți să meargă mult pe jos. Deși pe moment li se va părea greu, la final vor fi foarte mândri de ei fiindcă și-au depășit o limită. Astfel, își dezvoltă musculatura picioarelor și a spatelui, dar își exersează și voința, reziliența.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase și prevenirea obezității

Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor în exces și la menținerea unui indice de masă corporală sănătos. Prin evitarea acumulării excesive de grăsime, copiii reduc riscul apariției obezității, care poate duce la diverse probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv diabet de tip 2, afecțiuni cardiovasculare și probleme ortopedice.

Avantajul pe care îl aduce participarea la tabere e faptul că ei își pot face prieteni cărora le place sportul și să păstreze legătura pe parcursul anului, ambiționându-se să continue să facă mișcare, să se înscrie la un sport.

Grupul de egali e un mediu important din care copiii învață comportamente și valori, iar taberele sunt un mediu care evidențiază ce e mai bun în fiecare copil și îi încurajează să-și depășească limitele și să-și cunoască abilitățile.

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Protejarea sistemului cardiovascular începe din copilărie. Ignorarea sa în această perioadă poate crește riscul dezvoltării bolilor de inimă și al altor afecțiuni cardiovasculare în etapele ulterioare ale vieții. Activitatea fizică întărește inima și vasele de sânge și previne acumularea plăcii arteriale și apariția aterosclerozei în perioada adultă. De asemenea, hipertensiunea arterială și obezitatea în copilărie sunt factori de risc importanți pentru apariția bolilor cardiovasculare în etapele ulterioare ale vieții.

Prin participarea la tabere de paintball, de înot, de mountain bike, de escaladă, de orientare ș.a. copiii devin mai interesați de sport decât înainte, simt beneficiile mișcării, ei înșiși ajung să-și dorească să retrăiască această bucurie în viața lor și să caute contexte ca să practice o formă de mișcare fizică.

Uneori, e suficient să le dăm copiilor contextul potrivit, iar ei vor prelua obiceiurile care le fac bine și le aduc prieteni noi, pe care îi admiră. Taberele sunt un astfel de mediu, în care să redescopere plăcerea jocului în natură, activității fizice și chiar a pasiunii pentru un anumit sport.

Intră pe https://www.winddiscovery.ro/tabere-de-vara-copii/ și alege din taberele special concepute pentru a încuraja copiii să facă sport.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

6 beneficii majore ale excursiilor în familie pentru sănătate

Organizarea excursiilor în familie este o modalitate plăcută și benefică pentru a petrece …