Home Sarcina Mituri despre sarcina

Mituri despre sarcina

Circula o multime de informatii pe internet. Unele sunt reale, altele sunt invechite, iar altele sunt pur si simplu gresite. Insa, atunci cand vine vorba de sanatate sau fertilitate, e important sa ai parte de cele mai bune surse si informatii corecte. Asa ca ne-am propus sa discutam despre cateva mituri despre sarcina, cu ajutorul unor medici specialisti.

1.Testul de ovulatie pozitiv garanteaza ca esti fertila si poti concepe

teste ovulatie - mituri despre sarcina
teste ovulatie – mituri despre sarcina

Vrei sa ramai insarcinata si stii deja ca perioada ovulatiei este cea mai buna pentru a concepe, asa ca folosesti testele de ovulatie pentru a o identifica.

Insa, nu intotdeauna un test pozitiv inseamna ca poti concepe si ca ovulatia va avea loc.

Pentru femeile cu ovar micropolichistic testele de ovulatie nu sunt folositoare, spuneDr. Carmen Ianiotescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare Reproducere Umana Asistata, medic al Retelei Medicale Wellborn.

„Testele de ovulatie pot fi pozitive pentru o perioada de mai multe zile in cazul femeilor cu sindrom de ovar micropolichistic.” Tototusi, in cazul acestor femei valoarea bazala a LH-ului este mai mare, deci nu va avea loc ovulatia din acest motiv, explica Dr. Carmen Ianiotescu. Asadar, chiar daca testele de ovulatie vor fi pozitive pentru mai multe zile in aceste cazuri, „pentru acestea testele de ovulatie nu pot fi folositoare.”

2.Masurarea temperaturii bazale e o metoda buna de a identifica perioada ovulatiei

Ai auzit de masurarea temperaturii bazale, analiza secretiei, metoda calendarului, ca modalitati pentru indentificarea perioadei fertile acasa. Acestea sunt metode despre care se credea ca pot suplimenta sau inlocui testarea cu ajutorul testelor de ovulatie. Totusi, chiar daca sunt folosite de catre femeile care isi doresc sa obtina o sarcina, nu sunt neaparat concludente.

„Masurarea temperaturii bazale nu este o metoda eficienta si nu se mai recomanda.Dr. Carmen Ianiotescu, Reteaua Medicala Wellborn.

Mai multe detalii despre mituri si intrebari in sarcina gasesti in acest articol.

Mituri despre sarcina
Mituri despre sarcina

3.Femeile cu un singur ovar nu au ovulatie in fiecare luna

Existenta a doua ovare ne-a facut sa credem ca va exista o ciclicitate in functionarea acestora. Mai exact, ca ovulele vor fi eliberate alternativ de fiecare ovar, adica intr-o va elibera stangul in luna urmatoare va fi eliberat de dreptul si asa mai departe. Tocmai de aceea, existenta unui singur ovar ar insemna injumatatirea sanselor de a ramane insarcinata.

„Ovulatia apare lunar si la pacientele care au doar un singur ovar, in cazul in care analizele hormonale nu sunt mult modificate. Este un mit faptul ca ovulatia va fi o luna pe ovarul drept, iar luna urmatoare pe ovarul stang”, spune Dr. Carmen Ianiotescu, Reteaua Medicala Wellborn.

Mai multe articole despre sarcina gasesti in sectiunea dedicata.

4.Doar gravida trece prin schimbari psiho-emotionale in timpul sarcinii

Stim deja ca o femeie gravida se poate lupta cu o adevarata furtuna emotionala in timpul sarcinii. Fie ca e vorba de modificarile hormonale din timpul sarcinii, fie ca ne referim la temerile care apar privind bebelusul, fie legate de aspectul si transformarile fizice. Insa si tatii se pot confrunta cu o serie de emotii.

Marea majoritate a tatilor se lupta cu emotiile lor in timpul sarcinii partenerei si dupa venirea bebelusului, fenomene absolut firesti intr-o perioada de transformari si  ajustari psihologice. Barbatul poate traversa o adevarata criza identitara de la fiu al tatalui sau catre pozitia de parinte, perioada ce poate fi marcata de numeroase framantari si intrebari: va fi capabil sa devina tata? sa-si ingrijeasca sotia? sa aiba grija material de familia lui? bebelusul va semana cu el? sau este chiar al lui? va suporta sa treaca pe planul doi? etc, spune Dr Mihaela Dumitru, medic specialist psihiatru.

5.Sportul e interzis in sarcina

Sarcina e o perioada in care incercam sa ne protejam mai mult si, uneori, percepem aceasta perioada ca pe o boala, astfel ca evitam sa mai facem anumite activitati. Printre acestea, sportul e o activitate de care multe gravide se tem ca le poate afecta negativ.

Daca medicul nu contraindica in mod clar efortul si exercitiile fizice, gravida poate face o serie de tipuri de sport. „Inotul, yoga, joggingul, aerobicul, zumba, pilates sunt sporturile recomandate in sarcina. Sunt interzise in sarcina schiatul si echitatia”, spune Dr. Carmen Ianiotescu

6.In sarcina va trebui sa mananc pentru doi

O portie pentru mine si una pentru bebe. Din batrani exista vorba ca in sarcina va trebui sa mananci pentru doi, pentru ca acum ai in burtica un bebelus.

Totusi, daca te gandesti ca un adult ar trebui sa manance la o masa cat incape in causul palmelor, de cata hrana crezi ca are nevoie un embrion sau un fat de 1, 2 sau 3 kilograme?

Prin urmare, cu siguranta nu trebuie sa mananci mai mult la inceputul sarcinii, adica in primele luni de sarcina. Abia in trimestrul al treilea, e posibil sa fie nevoie sa consumi cu cca 10% mai mult decat ai consuma in mod obisnuit, asa cum o arata si studiile.

Au contribuit la acest articol:

Dr. Carmen Ianiotescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare Reproducere Umana Asistata, medic al Retelei Medicale Wellborn

office@wellborn.ro / 031.915


Dr. Mihaela Dumitru, Medic specialist psihiatru

CMI Dumitru Mihaela www.mihaeladumitru.ro


Psihoterapeut Popescu Simona Elena, dr. psiholog clinician si medic colaborator al clinicii Wellborn

office@wellborn.ro, 031.915

Mai multe detalii despre mituri si intrebari in sarcina gasesti in acest articol.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Hainele confortabile – o necesitate pentru a te simti cat mai bine in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, majoritatea femeilor experimenteaza disconfortul fizic in diverse fo…