Home Sarcina 10 lucruri esentiale despre infertilitate

10 lucruri esentiale despre infertilitate

Conform Centrului de Preventie si Control al Bolilor din SUA, circa 10% din totalul femeilor aflate in segmentul de varsta 15-44 ani sufera de infertilitate. Si in Romania, primul studiu realizat de ARUR (Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania) asupra infertilitatii, arata faptul ca 16,8% dintre cei studiati s-au confruntat cu o astfel de problema.

10 lucruri esentiale despre infertilitate
10 lucruri esentiale despre infertilitate

Doar in ultimii 5 ani inaintea efectuarii studiului (publicat in 2018), peste 50.000 de copii au fost nascuti cu ajutorul tratamentelor de fertilitate la nivelul Romaniei, in mediul urban.

Asadar, aceasta este o adevarata ingrijorare pentru tot mai multe familii. Iata 10 lucruri esentiale despre acest subiect, pe care ar trebui sa le cunosti.

1. Varsta este principalul factor determinant pentru infertilitate

Dr. Alina Bolintineanu, medic primar in Obstetirca si Ginecologie, cu ultraspecializare in domeniul Reproducerii Umane Asistate, considera ca varsta femeii este si principalul factor in functie de care se fac si planurile terapeutice si recomandarile de proceduri pentru reproducerea asistata.

Chiar si in acest caz, “Inseminarea intrauterina nu ofera o sansa de sarcina reala femeilor cu varste peste 38-40 ani, mai ales daca istoricul de infertilitate este lung. Varsta femeii este cel mai important element in reproducere si apoi patologiile asociate” declara aceasta.

10 lucruri esentiale despre infertilitate
Foto: Dr. Alina Bolintineanu – medic primar Obstetirca si Ginecologie – supraspecializare in Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

2. Tutunul si consumul de alcool favorizeaza infertilitatea

Atat tutunul cat si consumul de alcool dauneaza in perioada de conceptie, acestea putand cauza infertilitatea. In acest context, in cadrul studiului derulat de ARUR, s-a observat faptul ca 53% din cei care fumeaza, renunta la fumat in perioada in care se hotarasc sa aiba un copil.

3. Cafeina este un factor ce poate determina infertilitatea

Femeile ar trebui sa evite si cafeina in perioada de conceptie, dupa cum arata specialistii. Aceasta poate determina infertilitatea, daca este consumata iresponsabil. 

4. Stresul – unul din principalii factori declansatori ai infertilitatii

In cadrul unui alt studiu, realizat in anul 2004, pe un esantion de 122 femei, toate suferind de infertilitate, s-a demonstrat ca 40% dintre acestea aveau probleme de anxietate. Stresul este perceput astfel ca un factor principal in declansarea infertilitatii.

5. Femeile sunt mai predispuse la infertilitate din cauza stresului

In unul dintre cele mai mari studii realizate pana la acest moment, un esantion de 352 de femei si 274 de barbati, s-a demonstrat ca femeile sunt de aproape 2 ori mai predispuse sa se confrunte cu probleme de fertilitate din cauza stresului sau depresiei.

6. Infertilitatea presupune imposibilitatea de a ramane insarcinata, insa dupa mai multe incercari

Unele cupluri se panicheaza rapid atunci cand incearca sa faca un copil, insa nu reusesc. Doctorii avertizeaza totusi ca de cele mai multe ori infertilitatea poate fi definita ca insuccesul de a concepe un copil, dupa incercari efectuate pe o perioada mai mare de 12 luni. Asadar, nu trebuie sa consideram infertilitatea o cauza dupa prima incercare esuata de a avea un copil.

7. Europa este una dintre zonele cele mai afectate de infertilitate

In Europa, peste jumatate din tari raporteaza probleme in ceea ce priveste nivelul de fertilitate, conform studiilor. Media numarului de copii pe familie este in continua scadere, la momentul actual, majoritatea tarilor avand o medie de sub 1.5 copii per femeie.

8. Iata care este cea mai fertila perioada pentru femei

Este foarte diferita de la femeie la femeie fereastra de timp in care organismul prezinta cea mai mare sansa de conceptie. Insa. in general, cele mai fertile zile sunt  cu 4 – 5 zile inainte de ovulatie, in ziua ovulatiei si ziua imediat urmatoare, declara Dr. Kate O’Connell White, director de departament Planning Familial la Boston University – Boston Medical Center.

9. Cine este mai afectat de infertilitate: barbatii sau femeile

Infertilitatea afecteaza circa 15% din cuplurile de la nivel global.  Barbatii sunt responsabili pentru circa 20 – 30% din cazuri, femeile la fel, intre 20 – 30% din cazuri, in restul cazurilor fiind ambii parteneri infertili.

10. Zonele cu cele mai multe cazuri de infertilitate

Cele mai ridicate nivele de infertilitate se raporteaza in Africa si in Europa Centrala si de Est. Aici media cuplurilor care se confrunta cu aceasta problema depaseste constant 12 – 15%. 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudiu Ciudor
Load More In Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vezi si acest articol

Sarcina in vremea coronavirusului COVID-19

Aparitia unui virus necunoscut, care se raspandeste cu repeziciune, duce la aparitia unor …