Home Diete de slabit 6 tipuri de diete – cum functioneaza, beneficii si dezavantaje

6 tipuri de diete – cum functioneaza, beneficii si dezavantaje

Inainte de a incerca o dieta noua, este important sa intelegi ca niciuna nu este perfecta, avand atat beneficii, cat si dezavantaje. Daca exista un deficit caloric, vei reusi sa pierzi in greutate cu aproape orice tip de dieta, dar poti pierde si din masa musculara si nu vei beneficia de toate elementele nutritive necesare organismului.

Iata care sunt cele mai populare diete si care sunt avantajele si dezavantajele lor.

Veganismul

Veganismul exclude toate produsele de origine animala, este considerat de unii o dieta, in vreme ce altii il vad ca pe un stil de viata. Acest mod de alimentatie reduce riscul bolilor de inima, dar poate duce la deficit de fier, zinc, vitamina D, calciu si acizi grasi omega-3 care sunt elemente vitale pentru sanatate.

Aici gasesti 6 prajituri de post deosebit de gustoase din care te poti inspira daca vrei sa incerci aceasta dieta.

Postul intermitent

Desi este mai mult o strategie alimentara si nu o dieta, postul intermitent este din ce in ce mai des folosit. Acesta vizeaza consumarea caloriilor intr-o anumita perioada de timp si apoi retinerea de la mancare.

Se poate aborda in diverse maniere, cea mai populara fiind impartirea 8: 16, ceea ce inseamna ca se consuma caloriile in 8 ore si, in celelate 16 ore se posteste. Ideea este sa fie consumate cat mai putine calorii in prima parte, iar in perioada de post sa se consume doar lichide slab calorice precum ceaiurile si apa plata.

Postul intermitent ajuta la pierderea in greutate, imbunatateste rezistenta la insulina si ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si chiar reduce riscurile de accident vascular cerebral. Postul intermitent nu are dezavantaje si poate fi tinut usor cu produse care nu sunt de provenienta animala. Ba chiar poate fi si foarte placut daca stii ce sa mananci in prima parte, astfel incat sa nu suferi de foame in rest.

Dieta mediteraneana

Asa cum sugereaza si numele, aceasta dieta este bazata pe alimente specifice celor care locuiesc pe langa Marea Mediteraneana si care au cea mai lunga speranta de viata din lume. Dieta este bogata in alimente benefice pentru inima cum ar fi legumele, pestele, fructele, cerealele, uleiul de masline si nucile. Se reduce consumul de carne rosie, iar consumul de lactate se va limita la iaurt si branzeturi.

Este o dieta care ajuta la pierderea in greutate fara efecte adverse, cu mult mai usor de respectat decat postul intermitent sau alte diete. De asemenea, poate ameliora efectele diabetului si reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Dieta ketogenica

Este o dieta intens discutata si dezbatuta in care se acorda prioritate grasimilor care reprezinta 65 – 75% din caloriile zilnice, se consuma proteine in procent de 20 – 30% si foarte putini carbohidrati. Acest lucru inseamna ca va trebui sa consumi mult avocado, oaua si cheesburgheri, totul fara paine.

Dieta ketogenica aduce organismul intr-o stare in care, nemaiprimind carbohidrati, se foloseste de grasimi pentru a crea energie. Totusi, este greu de tinut, trebuie sa mananci acelasi lucru zi d zi, pui, orez si broccoli in mod repetat si multi oameni renunta la ea destul de repede.

Dieta carnivora

Este numita si dieta Zero Carb si este diametral opusa veganismului, implicand consumul numai de produse de origine animala (carne, branza, lapte si oua). In aceasta dieta nu sunt incluse legumele si fructele, lucru care este in totala contradictie cu sfaturile pe care le dau medicii pentru sanatate. Chiar daca ajuta la scaderea in greutate, este o dieta care creste riscurile de boli de inima si chiar si de deces prematur.

Dieta Paleo

Cunoscuta si sub denumirea de dieta Caveman, Paleo este o derivatie a dietei carnivore. Pe langa carne, in aceasta dieta sunt incluse pestele, legumele, fructele, nucile si semintele si trebuie evitate cerealele, lactatele, fasolea, leguminoasele, zaharurile si alimentele procesate.

Ajuta la scaderea in greutate si poate reduce tensiunea arteriala. Totusi, medicii nu sunt foarte incantati de faptul ca aceasta dieta exclude din alimentatie cerealele integrale care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a diabetului.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Diete de slabit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Schimbări mici, impact mare: Modificări simple în dieta ta pentru o sănătate mai bună

Ai fost vreodată copleșit de ideea de a-ți schimba complet dieta? Ei bine, ai venit în loc…