Home Sanatate Igiena dentară de la A la Z

Igiena dentară de la A la Z

Igienă dentară, considerată o practică de menținere a unei bune sănătăți orale prin diferite mijloace, este esențială pentru oricine își dorește un zâmbet sănătos. Respectarea cu strictețe a celor mai elementare reguli de igienă dentară poate ajuta la reducerea semnificativă a riscului de afecțiuni dentare sau gingivale.

De ce este importantă igiena orală?

La nivelul cavității bucale există numeroase microorganisme care pot coloniza depunerile de placă bacteriană, consecința fiind formarea tartrului dentar, un depozit mineral dur, care nu poate fi eliminat prin periaj dentar. Pe termen lung, depunerile de tartru pot distruge smalțul dentar, ceea ce duce la apariția durerilor și a unor afecțiuni stomatologice. Deoarece placa bacteriană se formează în mod permanent, este important ca aceasta să fie eliminată prin periaj dentar efectuat zilnic.

Ce este placa bacteriană?

Placa bacteriană reprezintă un biofilm polimicrobian apărut în urma proliferării bacteriene de la nivel oral. Placa bacteriană apare în mod natural la orice individ, la câteva ore de la ultimul periaj, iar eliminarea sa constituie obiectivul principal al îngrijiri dentare.

Ce presupune o bună igienă orală?

Îngrijirea corectă a cavității orale presupune curățarea dinților de două ori pe zi, folosind o periuță cu peri de o duritate medie sau o periuță cu peri moi, urmată de clătirea gurii cu apă de gură și curățarea spațiilor interdentare, folosind ață dentară. Pentru ca periajul dentar să fie eficient, acesta trebuie efectuat corect, prin mișcări ușoare realizate de sus în jos, fără a neglija nicio regiune dentară. 

Ce afecțiuni pot să apară, în cazul unei igiene orale deficitare?

Atunci când igiena orală este neglijată și apar depunerile de tartru, riscul de gingivită sau carii dentare crește semnificativ (vezi gingivita simptome). În plus, este important de știut faptul că lipsa igienei orale reprezintă una dintre cauze parodontoza, o afecțiune severă a gingiilor, care poate duce la pierderea dinților și care poate să apară inclusiv la persoanele tinere.

Igienizarea dentară în cabinetul stomatologic: ce presupune?

Curățarea cavității bucale la domiciliu trebuie să fie însoțită de vizite regulate la medicul stomatolog, pentru detartraj și igienizare dentară profesională. Detartrajul, procedura în urma căreia sunt eliminate depunerile de tartru, se recomandă a se efectua la intervale de 6 luni, pentru a evita potențiale complicații. Deoarece depunerile de tartru sunt adesea insesizabile, iar curățarea în profunzime a dinților nu este posibilă prin mijloace proprii, cu periuța de dinți clasică sau electrică, neglijarea vizitelor la stomatolog poate avea consecințe importante.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Stiai ca problemele dentare ne afecteaza sanatatea organismului, psihicul si starea generala? Afla in ce mod

Daca te-ai gandit vreodata ca sanatatea dentara nu este atat de importanta, ar trebui sa r…