Home Sanatate Cele mai bune alimente și băuturi pentru un somn odihnitor și sănătos

Cele mai bune alimente și băuturi pentru un somn odihnitor și sănătos

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră, oferindu-i corpului nostru timp să se odihnească și să se regenereze. Lipsa somnul afectează nu doar starea de spirit, ci și abilitățile motorii, performanțele fizice și la locul de muncă și sistemul imunitar. Un rol important în asigurarea unui somn odihnitor îl are alimentația – alimentele și băuturile bogate în vitamina B6, B12 și în acid folic stimulează producția de serotonină, un hormon cheie pentru odihnă. Iată câteva exemple de alimente și băuturi pe care ar fi bine să le introduci în dieta ta, mai ales în a doua parte a zilei, înainte de somn:

Migdale – o sursă excelentă de melatonină și magneziu

Melatonina este supranumită hormonul somnului, acționând ca un ceas biologic care îi spune corpului când să meargă la culcare și când să se trezească. O porție de migdale (aproximativ 30 grame) consumate înainte de somn ajută la îmbunătățirea calității somnului și la eliminarea stărilor de stres și insomnii. Mai mult decât atât, migdalele reprezintă și o sursă bună de magneziu care are capacitatea de a reduce inflamația (motiv pentru care este potrivit și pentru sciatica tratament).

Carne de curcan – induce somnolență

Ai mâncat vreodată carne de curcan? Probabil ai observat că la puțin timp după masă ți s-a făcut somn – specialiștii susțin că acest tip de carne conține triptofan, un aminoacid care crește producția de melatonină. Dacă ai eliminat toate acele cauze insomnii care țin de vreo afecțiune medicală și ți-ai dat seama că trebuie să faci ceva pentru a te bucura de nopți liniștite, încearcă să introduci o porție mică de carne de curcan la cină, alături de salată.

Ceaiul de tei – îmbunătățește calitatea somnului

Ceaiul de tei este unul dintre cele mai populare remedii pentru somn pentru că are în compoziția lui antioxidanți care favorizează adormirea. Există studii realizate care au demonstrat faptul că persoanele care au consumat ceai de tei înainte de somn pentru o perioadă mai lungă de timp, au adormit mai repede și au avut mai puține treziri nocturne. În plus, persoanele care au participat la studiu au observat și o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește calitatea somnului.

Kiwi – sursă bogată de vitamina C și carotenoide

Kiwi este unul dintre cele mai bune fructe pe care le poți consuma înainte de somn. Nu o spunem doar noi, ci și specialiștii – persoanele care consumă kiwi înainte de somn dorm mai bine, mai mult și au parte de treziri nocturne mai puține. Acest lucru se datorează conținutului mare de vitamine și antioxidanți cu efect benefic asupra somnului.

Dacă te confrunți cu probleme de somn, introdu aceste alimente în dieta ta și observă schimbările asupra calității somnului!

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Stiai ca problemele dentare ne afecteaza sanatatea organismului, psihicul si starea generala? Afla in ce mod

Daca te-ai gandit vreodata ca sanatatea dentara nu este atat de importanta, ar trebui sa r…