Ce este psoriazisul
Daca va intrebati ce este psoriazisul pana la urma si de ce ne afecteaza el atat de mult viata, o sa va spunem ca psoriazisul este o cauza a dereglarii sistemului imunitar care nu se poate vindeca, ci doar ameliora. Din cauza simptomelor inestetice care apar la nivelu pielii (pete rosii, descuamarea pielii, cresterea unor straturi suplimentare de piele, etc), determina bolnavul sa se autoizoleze. Mai mult, s-a constatat ca cei care sufera de psoriazis pot avea si afectiuni inflamatorii la nivelul coloanei, adica dureri de coloana. Vestea buna este ca, desi e foarte neplacut la vedere, psoriazisul nu este contagios. Deci persoanele cu aceasta problema nu trebuie sa se sperie ca boala se ia si ca ii va imbolnavi si pe ceilalti.
Psoriazis poze
Banuiesti ca ai putea avea aceasta afectiune, dar nu esti sigur si vrei sa vezi cum poate arata la nivelul pielii? Iata mai multe imagini cu placa psoriazis si cu alte faze incipiente ale psoriazisului.
Psoriazis – faza incipienta
Cunoscut ca fiind o afectiune cronica si care apare pe piele sporadic si doar in anumite conditii – stres, igiena precara la nivelul pielii, infectii cutanate – psoriazisul in faza incipienta se poate ameliora mai usor prin tratament. Tratamentul psoriazisului in faza incipienta nu poate vindeca boala, dar poate limita considerabil reaparitia efectelor la nivelul pielii.
Totodata, daca ne ocupam din timp de psoriazisul in faza incipienta, avem cele mai bune sanse sa evitam pe viitor inflamatiile si durerile de coloana, dar si durerile si disconfortul de la nivelul zonelor afectate.
Psoriazis – factori de risc
Desi oricine poate dezvolta aceasta afectiune a pielii, se poate vorbi despre factori de risc in psoriazis, care cresc posibilitatea deaparitie si manifestare a bolii. Astfel, printre factorii de risc ai psoriazisului, putem aminti: antecedentele parintilor, prezenta virusului HIV, infectiile recurente (in special cu un streptococ), stresul, obezitatea, tutunul, etc.
Denumirea bolii ne duce cu gandul la o afectiune a pielii, dar s-a dovedit ca persoanele cu psoriazis prezinta si o predilectie pentru afectiunile inflamatorii la nivelul coloanei vertebrale, de aceea pot suferi si de dureri de coloana.
Psoriazis scalp
Psoriazisul este o dereglare a sistemului imunitar, care raspunde eronat si determina celulele pielii sa se multiplice in mod exagerat. Simptomele sunt aparitia unor pete rosii acoperite, mai mult sau mai putin, cu cruste.
Psoriazisul scalpului este cel mai frecvent, iar el se poate manifesta si pe frunte, pe gat si ceafa sau in spatele urechilor.
Psoriazis palmar
Tipul de psoriazis palmar se manifesta prin pete rosii cu cruste pe suprafate palmelor si poate afecta si articulatiile mainii.
Psoriazis unghii
Vei sti ca ai psoriazis la unghii daca observi modificari ale unghiilor de la maini si de la picioare. Acestea capata o culoare verde, galbena sau maro, au mici pete rosii, prezinta adancituri si caneluri. Sub unghii de aduna un material alb asemanator cretei (numit debris). Psoriazisul unghiilor poate fi asociat cu o infectie fungica care va duce la ingrosarea unghiilor.
Psoriazis coate
Daca ai pe coate simptome de genul petelor rosiatice care se descuameaza sau observi ingrosarea excesiva a pielii din zona coatelor, e foarte posibil sa suferi de psoriazis la coate.
Persoanele care au avut psoriazis dezvolta o predispozitie spre inflamatiile si durerile de coloana si nu numai.
Tratament pentru psoriazis
Tratamentul pentru psoriazis reduce inflamatia si indeparteaza pielea crescuta in exces. Tratamentul de psoriazis poate fi de mai multe categorii: topic, cu lumina, cu medicamente sistemice. Psoriazis tratament topic include cortizonul (care reduce inflamatia si scade mancarimea), unguente corticosteroidice (recomandate pentru zonele sensibile ale fetei si pentru petele maronii formate de pielea deteriorata), analogi ai vitaminei D (ajuta la regenerarea pielii), anthralin (incetineste cresterea celulelor pielii), acid salicilic (care se poate gasi si in sampoane si solutii pentru tratarea scalpului), derivati din carbune (reduc mancarimea si inflamatia).
De asemenea, exista pentru psoriazis si un tratament unguent hidratant (nu vindeca psoriazisul, dar reduce mancarimea, scalarea si uscarea pielii).
Tratamentul pentru psoriazis cu lumina se bazeaza pe lumina ultravioleta naturala sau artificiala, expunerea controlata la lumina soarelui sau la o lampa cu ultraviolete.
Pentru cazurile mai grave, insa, si care acopera portiuni mari de piele, se poate opta pentru tratamente mai agresive, precum cel cu Metotrexat, un medicament folosit in chimioterapie si care deprima sistemul imunitar. Asta deoarece psorizis este cauzat e o hiperactivitate a sistemului imunitar si prin utilizarea unor astfel de medicamente activitatea este redusa. Tratamentul se asociaza cu consumul de acid folic, pentru protectia organismului.
Sampon psoriazis, unguent pentru psoriazis preparat in farmacie – ca tratament local
Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului la nivelul scalpului (pete rosii, descuamarea si ingrosarea pielii) se va utiliza un sampon pentru psoriazis. Acesta trebuie sa fie unul fara sulfati si parabeni, cat mai natural si sa contina uleiuri esentiale recomandate pentru combaterea psoriazisului (neem, lavanda, arbore de ceai, etc).
Atat samponul pentru psoriazis, cat si unguentul pentru psoriazis preparat in farmacie, pe langa hidratarea corespunzatoare a pielii, au rolul si de a calma mancarimile si a stimula regenerarea pielii.
Pe langa sampon si unguent, care reprezinta un tratament local al pielii afectate, persoanele cu o forma mai grava de psoriazis au nevoie si de un tratament medicamentos, sistemic sau pe baza de psoralen.
Vindecare psoriazis – leacuri batranesti pentru psoriazis
Daca esti in cautare de solutii de vindecare pentru psoriazis, sa stii ca el nu se poate vindeca, dar se pot intarzia si ameliora simptomele, unele solutii fiind la indemana oricui. In lista de leacuri batranesti pentru psoriazis, pe primul loc, este varza, mai exact o foaie de varza care, dupa sterilizare si uscare, se va aplica pe zona suferinda. Se mai poate folosi pepenele amar cu lamaie, uleiul de avocado, laptele prins sau untul.
Mentionam ca pentru vindecarea psoriazisului, dieta este un factor important si se recomanda un regim alimentar bazat pe morcovi, sfecla, grefuit, castraveti, seminte de susan, nuci, lactate, etc. Baile fierbinti cu sare amara sau otet, masajul cu ulei de masline, evitarea stresului – sunt si ele pe lista de leacuri batranesti pentru psoriazis.
Totusi, inainte sa apelezi la orice tratament dupa ureche discuta cu un medic, pentru a te sigura ca nu iti inrautatesti starea. In cazul psoriazisului exista si riscul de suprainfectii, din cauza ca pielea e sensibila si apar diverse rupturi si rani care lasa cale libera bacteriilor.
Asadar, chiar daca par inofensive aceste leacuri babesti pentru psoriazis, discuta cu un medic inainte pentru a te asigura macar sa nu iti fac mai rau.
Psoriazis vulgar
Psoriazisul este o afectiune cu manifestari neplacute la suprafata pielii. Ea face parte din gama bolilor cronice inflamatorii, se poate transmite pe cale ereditara, poate avea efecte cardiovasculare, dar mai ales psiho-emotionale, afectand dramatic viata pacientilor. Psoriazisul are mai multe forme de manifestare, cea mai comuna fiind aceea de psoriazis vulgar.
Diagnosticul de psoriazis vulgar este confirmat de examenul histopatologic si are ca tratament metrotrexatul.
Psoriazis – cauze
Psoriazisul este o afectiune legata de sistemul imunitar si se manifesta la nivelul pielii prin aparitia de pete rosii, descuamarea pielii, cresterea in exces a straturilor de piele. Desi nu sunt pe deplin intelese, cauzele aparitiei psoriazisului sunt legate de celulele T care apara organismul de substantele straine (virusi sau bacterii) si care, printr-o eroare, ajung sa atace celulele sanatoase ale pielii, ca si cum ar lupta cu o infectie. Totodata, ele cresc productia de celule in acea zona.
Totusi, s-au depistat cativa factori de risc si avem printre psoriazis cauze: genetice, infectiile, ranile la nivelul pielii, surplusul mare de greutate, fumatul si, deloc in ultimul rand, stresul.
Psoriazis la copii
Daca exista predispozitia genetica, psoriazisul la copii se poate declansa de la o simpla intepatura de insecte. Simptomele sunt pete rosii la nivelul pielii, descuamarea si ingrosarea stratului de piele. Desi nu se poate vindeca, simptomele psoriazisului la copii se pot trata si ameliora mult mai usor decat la adulti.
Psoriazisul la copii este mult mai rar decat la adulti si se poate trata usor cu o crema hidratanta, sau cu o lotiune care contine dermatocorticoizi. De asemenea, alifiile cu derivati ai vitaminei D3 pot fi si ele eficiente pentru a ameliora simptomele psoriazisului la copii.