Home Boli de piele Zona zoster – poze, cauze, tratament

Zona zoster – poze, cauze, tratament

Ce este zona zoster? Definitia pentru zona zoster spune ca avem de-a face cu o infectie dureroasa a nervului care raspunde de o anumita suprafata a pielii. Ea este provocata de virusul varicelo-zoster, acelasi virus raspunzator si de varicela.

Boala se manifesta prin eruptii cutanate cu lichid, sub forma de banda si apare, de obicei, pe o singura parte a corpului, fiind asociata cu durere in acea zona. Pentru persoanele care stiu ce este zona zoster, legatura cu durerile de coloana va fi cat se poate de clara.

Cum arata zona zoster

Te intrebi cum arata zona zoster? Aceasta se prezinta sub forma unor vezicule pline cu lichid asezate intr-o banda in jurul taliei, insa ele pot aparea oriunde pe suprafata corpului.

Lichidul la inceput este translucid, cateva zile mai tarziu devine tulbure iar in final veziculele se sparg si formeaza mici ulcere care se usuca si se acopera cu o crusta, dupa formula macula – papula – vezicula – pustula – crusta – cicatrice. Eruptia cutanata dureaza de regula in jur de doua – trei saptamani.   

Zona zoster poze

Zona zoster este o afectiune nervoasa generata de acelasi virus ca si varicela, virus care poate fi in stare latenta ani de zile si, care, pe langa durerea foarte accentuata, mai genereaza eruptii cutanate doar pe o anumita zona a corpului si sub forma de banda.

Zona zoster – simptome

Persoanele care au avut varicela sau au intrat in contact cu o alta persoana care a avut varicela, chiar si dupa cativa ani, pot prezenta zona zoster cu simptomele aferente. Boala este generata, deci, de acelasi virus al varicelei. Simptomele includ eruptii cutanate doar pe o anumita parte a corpului, acestea avand aspectul unei bande, sensibilitate mai mare a pielii si, deloc in ultimul rand, durere in zona afectata.

Daca afectiunea este pe nervul care raspunde de zona lombosacrala, simptomele pentru zona zoster includ si dureri de coloana.

Zona zoster tratament si alimentatie

Oricine a avut varicela poate suferi mai tarziu de zona zoster, ea fiind mai frecventa la persoanele de peste 50 de ani si la cele cu un sistem imunitar scazut. Tratamentul pentru zona zoster include un tratament local (igiena corespunzatoare a zonei afectate), un tratament pentru calmarea durerilor (durerile de-a lungul nervului afectat), un tratament antiviral si schimbari in alimentatie.

Daca sunteti sub tratament pentru zona zoster, se recomanda mai multe legume si fructe de culoare portocalie, rosie sau verde, adica un plus de vitamina A, luteina, licopen si zeaxanina, toate ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar.

Tratamentul se incepe odata ce doctorul pune diagnosticul pacientului, iar acest tratament se bazeaza pe medicamente antivirale, aspirina, ibuprofen.

Pe langa tratamentul initial, se face si tratamentul ambulator ce tine si de modul in care pacientul se comporta in timpul bolii. Veziculele aparute nu trebuie sa fie scarpinate sau atinse prea des. In timpul noptii acea zona trebuie protejata, iar curatarea se poate face cu sapunuri blande, ca cele pentru bebelusi.   

In cazul zonei zoster trebuie un regim alimentar sanatos bazat pe multe vitamine,  fiind recomandate mai ales legumele verzi, citricele, morcovii, usturoiul, scortisoara. 

De asemenea este foarte importanta odihna, relaxarea si exercitiile de meditatie. Este de preferat sa se evite semintele si ciocolata, deoarece ele contribuie la agravarea simptomelor.

Zona zoster – cauze

Orice persoana care a avut varicela, chiar si la varste fragede, poate suferi la un moment dat de zona zoster, aceasta fiind provocata de virusul varicelei. Pe langa aceasta, daca e sa continuam lista de cauze ale aparitiei zonei zoster, vom aminti: varsta (apare mai des la persoanele cu varsta peste 50 de ani), un sistem imunitar deficitar (persoana e stresata, a suferit infectii grave, a luat medicamente care afecteaza sistemul imunitar, etc), cancer, etc.

Nu vom uita sa punem pe lista de cauze pentru aparitia bolii zona zoster si posibila expunere la varicela in perioada intrauterina (mama a avut varicela in timpul sarcinii).

Zona zoster – complicatii

Daca tratamentul nu se urmeaza corespunzator, zona zoster poate genera complicatii grave. Iata o scurta lista cu complicatii pentru zona zoster: cicatrici permanente, nevralgia post-herpica (o durere continua a zonei afectate), infectiile bacteriene suprapuse care ingreuneaza vindecarea, leziuni ale limbii si ale canalului auditiv extern, probleme ale sistemului nervos central, pneumonie zosteriana, colici, pareze intestinale, dureri de coloana, etc.

Pentru a evita cauzele neplacute ale zonei zoster, pacientul ar trebui sa fie pe deplin constient de urmarile unui tratament deficitar si sa isi asume o disciplina severa in urmarea acestuia.

Dureri

Nevralgia post – herpetica produce dureri puternice cu care pacientul se poate confrunta chiar ani la rand. Afecteaza cam 10 – 15% dintre pacienti. Riscul nevralgiei post – herpetice creste odata cu varsta afectand mai ales persoanele de peste 60 de ani.

Zona zoster, contagioasa – Zona zoster se ia, se transmite

Desi perioada de incubatie nu se cunoaste, zona zoster este contagioasa in anumite perioade ale manifestarii simptomelor. Astfel, zona zoster se ia prin contact direct cu lichidul din vezicule si nu este contagioasa inainte de aparitia sau dupa uscarea lor. Zona zoster se transmite usor gravidelor si persoanelor cu imunitate scazuta.

Ca o atentionare pentru persoanele care nu au avut varicela si nici nu sunt vaccinate impotriva acestui virus: acestea, daca intra in contact cu lichidul din vezicule, pot face varicela in prima faza si abia mai tarziu zona zoster.

Zona zoster in sarcina

In ceea ce priveste expunerea la virusul raspunzator de zona zoster in sarcina, vom mentiona faptul ca daca o femeie insarcinata face varicela, riscul ca bebelusul sa sufere de zona zoster in primii doi ani de viata este crescut.

Zona zoster la copii

Chiar daca sansele sunt mai mici in cazul copiiilor aceasta afectiune poate aparea si in cazul lor. Din cauza unui sistem imunitar slab ca si in cazul adultilor, ori daca mama a suferit de varicela in timpul sarcinii sau la copiii care sufera de cancer ori sunt infectati cu HIV. 

Zona zoster la ochi – zona zoster oftalmica

Desi zona toracica este afectata in mai bine de jumatate din cazuri, iar zona lombosacrala in cca 11% din cazuri, zona zoster oftalmica este si ea prezenta in cca 20% din cazuri. Mai mult, zona zoster la ochi evolueaza in aproape jumatate din cazuri cu afectiuni ale mucoasei conjuctivale sau a corneei, putand degenera chiar intr-o forma de glaucom.

Pacientii cu zona zoster oftalmica trebuie sa stie ca, daca nu urmeaza tratamentul cu responsabilitate, pot suferi foarte usor infectii oculare periculoase, ceea ce le poate afecta vazul.

Zona zoster netratata

Daca ai avut varicela, ai peste 50 de ani si un sistem imunitar deficitar, esti posibil sa dezvolti aceasta afectiune perfida. Zona zoster netratata corespunzator poate lasa sechele pe viata, cum ar fi dureri mari pe traiectul nervului afectat.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brandusa Dan
Load More In Boli de piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Kinetoterapia pentru bebelusi: cum sa stimulezi dezvoltarea copilului tau prin miscare

De-a lungul celor 13 ani de existenta a centrelor, specialistii KinetoBebe au ajutat peste…