Home Boli de piele Kinetoterapia pentru bebelusi: cum sa stimulezi dezvoltarea copilului tau prin miscare

Kinetoterapia pentru bebelusi: cum sa stimulezi dezvoltarea copilului tau prin miscare

De-a lungul celor 13 ani de existenta a centrelor, specialistii KinetoBebe au ajutat peste 20 000 de copii si bebelusi cu probleme neuromotorii. Folosind metode si tehnici actuale, i-au ajutat pe micii pacienti sa obtina rezultate notabile si sa se dezvolte armonios.

Kinetoterapia pentru bebelusi este o forma de terapie fizica care are ca scop sa ajute copiii sa isi dezvolte abilitatile motorii, sa previna sau sa corecteze eventualele probleme posturale si sa ii invete sa isi foloseasca corpul in mod armonios si eficient. In acest articol, iti vom prezenta beneficiile kinetoterapiei pentru bebelusi, cand si cum se poate aplica.

Ce este kinetoterapia pentru bebelusi?

Kinetoterapia pentru bebelusi este o ramura a kinetoterapiei care se ocupa de stimularea si recuperarea functiilor motorii ale copiilor in primele luni si ani de viata. Se bazeaza pe principiul ca miscarea este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional.

Poate fi aplicata atat in scop preventiv, cat si in scop curativ, in functie de nevoile si particularitatile fiecarui copil. Kinetoterapia preventiva are rolul de a stimula copilul sa treaca prin toate etapele dezvoltarii motorii, de la ridicarea capului, la rostogolire, tarat, sezut, mers si alergat. Kinetoterapia curativa se adreseaza copiilor care au anumite afectiuni sau tulburari care le impiedica sau le intarzie dezvoltarea motorie, cum ar fi:

– hipotonie musculara (slabiciune a musculaturii)

– hipertonia musculara (rigiditate a musculaturii)

– torticolis (deviatia capului intr-o parte)

– plagiocefalie (deformarea craniului)

– picior tal valg (picior stramb)

– scolioza (deviatia coloanei vertebrale)

– paralizie cerebrala (leziuni ale creierului care afecteaza controlul muscular)

– sindrom Down (o anomalie genetica care determina intarziere in dezvoltare)

Cand se poate incepe kinetoterapia pentru bebelusi?

In general, se recomanda ca sedintele de kinetoterapie pentru bebelusi sa fie initiate cat mai devreme posibil, mai ales in cazurile in care exista un risc crescut de intarziere sau tulburare a dezvoltarii motorii. Se desfasoara sub indrumarea unui kinetoterapeut specializat, care evalueaza starea copilului si stabileste un plan de tratament personalizat.

Durata si frecventa sedintelor depind de varsta copilului, de afectiunea pe care o are si de evolutia lui. In general, sedintele dureaza intre 30 si 60 de minute si au loc de 2-3 ori pe saptamana, iar terapia se va face continuu pana cand copilul atinge obiectivele stabilite sau pana cand nu mai este necesara.

Cum se face kinetoterapia pentru bebelusi?

Kinetoterapia pentru bebelusi consta in aplicarea unor tehnici si exercitii specifice, adaptate varstei si nevoilor copilului. Foloseste diferite metode si instrumente pentru a stimula copilul sa isi foloseasca musculatura, articulatiile si echilibrul cum ar fi masajul terapeutic, mobilizarile pasive si active, stretching-ul, posturari corecte, jocuri si activitati ludice care implica mingi, role, saltele, perne, oglinzi, jucarii etc.

Terapia se bazeaza pe principiul ca miscarea este placuta si distractiva pentru copil, nu o obligatie sau o constrangere. De aceea, kinetoterapeutul se adapteaza ritmului si preferintelor copilului, il incurajeaza si il lauda pentru fiecare progres si il implica pe parinte in sedinta. Rolul parintelui este foarte important, deoarece el trebuie sa continue acasa exercitiile invatate de la kinetoterapeut si sa creeze un mediu propice pentru dezvoltarea copilului.

Prin urmare, kinetoterapia pentru bebelusi este o forma de terapie fizica care are numeroase beneficii pentru dezvoltarea motorie, cognitiva si emotionala a copilului si merita luata in considerare. Cu cat se vor incepe mai devreme sedintele, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari, asa ca nu mai amana! 

Daca ai nevoie de kinetoterapie pentru bebelusi sau copii, centrele KinetoBebe te asteapta cu specialisti apreciati, care ii vor ajuta pe cei mici sa depaseasca anumite probleme neuromotorii.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Marian Anurag
Load More In Boli de piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Nu mai amâna vizitele la cabinetul stomatologic. Descoperă de ce!

Igiena orală zilnică este esențială, dar nu este suficientă pentru o dantură perfectă. Cel…