Home Recomandari Simptome menopauza

Simptome menopauza

Menopauza este un fenomen hormonal care marcheaza o schimbare majora din viata unei femei. Aceasta apare de obicei intre varsta de 45-55 de ani si vine cu o serie de simptome menopauza. Perioada aceasta este caracterizata de faptul ca ciclurile menstruale se opresc, iar productia de hormoni sexuali se afla in scadere.

Simptome menopauza – care sunt cele mai comune simptome ale menopauzei

Menopauza simptome 

Dintre simptomele menopauzei se regasesc urmatoarele:

  • Schimbari la nivelul corpului. Parul se usuca mai repede, devine lipsit de stralucire cu tendinta de cadere. Unghiile vor fi fragile si fara luciu. De asemenea, pielea se va simti mai uscata si mai aspra, avand nevoie de o hidratare mai intensa.
  • Bufeuri, caldura aparuta brusc. Partile in care o vei simti cel mai des vor fi  in zona fetei, gatului si la nivelul pieptului. Pe langa aceasta caldura brusca, ai putea avea si o transpiratie crescuta. 
  • Insomnie – este un semn specific menopauzei. Este caracterizata printr-un somn nelinistit, fapt cauzat de lipsa de progesteron.
  • Un alt simptom al menopauzei este reprezentat de dificultatile de memorare si concentrare.
  • Tensiunea arteriala creste sau, oricum, se poate modifica, unele persoane ajungand sa fie hipotensive sau hipertensive
  • Apare uscaciunea vaginala, caracterizata  de o elasticitate scazuta a  peretilor vaginali 
  • Pierderi involuntare de urina in momente specifice precum: rasul, stranut sau la efort. O cauza a acestei probleme este scaderea tonusului musculaturii pelvine si a detrusorului vezical. Pentru astfel de probleme se poate apela si la exercitiile Kegel.
  • Articulatiile devin mai rigide si apar dureri
  • La nivel psihologic apar schimbari de dispozitie precum atitudine anxioasa, depresiva, atacuri de panica, tristete, plans facil, scaderea stimei de sine, nervozitate, anxietate

Premenopauza

„Premenopauza” sau „perimenopauza” este perioada de dinaintea instalarii menopauzei propriu zise. Varsta de intrare la perimenopauza difera in functie de organismul femeii. 


Primele simptome ale menopauzei

Semnele care apar in aceasta perioada, adica primele simptome ale menopauzei, sunt menstrele neregulate. Acestea pot aparea in jurul varstei de 40 de ani. Totusi, la unele femei aceste modificari se produc dupa varsta de 35 de ani.


Premenopauza simptome

Simptomele de premenopauza pot fi foarte similare cu ceea ce numim simptome menopauza. Asta inseamna ca nu e nevoie sa se intaleze menopauza pentru ca organimul tau sa iti arate ca scaderea fertilitatii se apropie. Iata principalele simptome premenopauza, care pot fi intalnite si la menopauza.

  • Bufeuri
  • Transpiratii nocturne
  • Cicluri menstruale neregulate
  • Tulburari de dispozitie
  • Uscaciune vaginala
  • Modificari ale functiei sexuale
  • Pierderi de urina involuntare, la stranut sau tuse
  • Nivel scazut al fertilitatii
  • Schimbari ale nivelurilor colesterolului
  • Crestere in volum si sensibilitate a sanilor
  • Probleme la concentrare


Analize menopauza 

Analizele de sange si urina sunt folosite pentru a analiza si masura activitatea hormonala. Acestea pot semnala momentul in care femeia se apropie de menopauza. Prin intermediul unui examen pelvian poti afla indicii care vor reda schimbarile mucoasei vaginale, acestea fiind provocate de scaderea nivelului de estrogen. 

In perioada menopauzei va fi afectat si structura osoasa. Daca densitatea osoasa este scazuta poate conduce catre osteoporoza. Tocmai de aceea, ai putea decide sa efectuezi un test care sa determine densitatea osoasa si in acest caz este recomandat sa apelezi la un medic. 


Cel mai bun tratament pentru menopauza

E nevoie sa discuti cu medicul tau pentru a stabili care e cel mai bun tratament pentru menopauza pentru tine. Asa ca, daca ai o prietena care se confrunta cu aceleasi simptome de menopauza si are deja un tratament, trebuie sa stii ca nu orice tratament se va potrivi si pentru tine. Automedicatia poate sa iti faca mai mult rau, asa ca cere sfatul medicului inainte sa te gandesti ca va trebui sa apelezi la medicamente.


Tratamentul hormonal 

Daca ai simptome precum bufeuri, transpiratii nocturne sau vagin uscat este indicat sa faci un tratament hormonal. Pentru a apela la acest tip de tratament este recomandat sa discuti in prealabil cu un medic specialist, care sa iti cunoasca in amanunt istoricul medical. Astfel va poate recomanda metoda cea mai potrivita de tratament pentru tine.


Tratamentul naturist

Exista numeroase produse pe piata care ofera variante de estrogeni, unele derivate din soia sau asocieri de alte plante precum salvie, brusture, piperul calugarului, mladite de zmeura, maca, cimicifuga racemosa. 

Tratament cu vitamine si minerale care presupune consumul de antioxidanti – combinatie de seleniu, zinc, Omega 3, vitaminele A, C ,E sau resveratrol (un derivat din seminte si pielite de struguri negri).


Teste menopauza

Pe langa o serie de simptome de menopauza care apar, poti folosi teste care sa depisteze instalarea menopauzei sau a premenopauzei. Acestea se gasesc intr-un numar semnificativ pe piata din Romania si se pot utiliza si acasa. Spre exemplu, mai jos poti vedea cum se poate folosi un test de menopauza pentru acasa.


Pentru ca menopauza e o conditie complexa, e posibil ca un singur test sa nu identifice exact aparitia acesteia. Tocmai de aceea, pentru a avea o idee clara privind fertilitatea unei femei si apropierea sau prezenta menopauzei, medicul poate indica anumite analize pentru dozarea anumitor hormoni.


Hormonul anti-mullerian (AMH)

Hormonul anti-mullerian este un hormon produs de organele reproductive – testiculele la barbati si ovarele la femei. La baieti, nivelul AMH ramane la un grad ridicat pana in perioada pubertatii, cand incepe sa scada. Pentru fete e putin diferit deoarece nivelul AMH ramane scazut pana la pubertate, moment in care ovarele incep sa-l produca, iar  astfel nivelul acestuia creste. Dupa menopauza scade si devine nedetectabil.


Analiza AMH

O analiza pentru determinarea AMH se face in urmatoarele cazuri:

–  pentru evaluarea potentialului de fertilitate: statusul ovarian este dat de nivelurile AMH.  Nivelurile serice de AMH nu prezinta variatii ciclice, cum se intampla la FSH si inhibina B. Datorita acestui lucru proba poate fi recoltata in orice zi a ciclului menstrual.

– pentru evaluarea fenomenului de imbatranire ovariana: daca nivelurile bazale de AMH sunt scazute, acestea reflecta o rezerva ovariana redusa, ceea ce poate insemna un raspuns slab la tehnicile de fertilizare in vitro.

– daca iti doresti sa afli o informatie predictiva asupra debutului menopauzei. caracteristicile nivelurilor AMH te vor ajuta sa vezi aproximativ cand se va instala menopauza.

– pentru evaluarea sindromului ovarelor polichistice: in sindromul ovarelor polichistice nivelurile serice de AMH sunt crescute si pot constitui un element important pentru evaluarea gradului de extindere a acestei afectiuni.


Hormonul de stimulare foliculara (FSH)

Acest hormon este o componenta importanta a functiei de reproducere a organismului. Responsabilitatea acestuia este de  dezvolta foliculii ovarieni la femei si producerea spermei la barbati.

La femei foliculii ovarieni produc estrogen si progesteron contribuind la mentinerea ciclurilor menstruale.

La barbati, FSH este un element al dezvoltarii functiei testiculelor, contribuind  la productia de lichid seminal.


Cand este necesara aceasta analiza?

Analiza FSH este o simpla analiza de sange care se poate face inclusiv atunci cand inca nu ai simptome de menopauza. Femeilor le este recomandata sa o efectueze la un anumit moment al ciclului menstrual, spre exemplu in primele doua sau trei zile.


La femei, testarea FSH poate fi recomandata pentru:

Evaluarea ciclurilor menstruale neregulate.

Evaluarea problemelor de fertilitate.

Diagnosticarea tulburarilor glandei pituitare sau a afectiunilor ovariene.


La barbati, testarea FSH poate fi recomandata pentru:

Stabilirea difunctiilor testiculare.

Evaluarea cantitatii reduse de lichid seminal.

Stabilirea diagnosticului de hipogonadism.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Brandusa Dan
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Cât trebuie să dormim – sfaturi pentru a avea un somn de calitate

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. În ciuda acestui fapt, mu…