Cuvantul agorafobie deriva din doua cuvinte grecesti si anume: “agora” care inseamna “piata” si “phobia” care inseamna “frica”. Deci, la prima vedere, agorafobia este teama de piete, sau, mai bine zis, de spatiile deschise. Este o afectiune care poate genera panica si poate afecta considerabil viata sociala a unui om. Din fericire, ea se poate vindeca.
Ce este agorafobia – agorafobie dex
Agorafobia este o forma de anxietate care se manifesta prin teama de a fi expus in situatii sau spatii in care nu exista posibilitatea de scapare, protejare sau ajutor daca s-ar intampla ceva rau. Agorafobia este explicata in dex ca teama de spatii deschise, o teama patologica, obsesiva si nemotivata de spatiile largi precum piete, dar si ca o frica de a traversa astfel de locuri. In realitate, este mult mai complexa. Ea poate implica teama de multime, de poduri sau de posibilitatea de a fi singur afara.
Ea figureaza printre tulburarile de anxietate care, insa, nu dispare, fara tratament, si tinde sa se amplifice in timp, atacurile de panica ajungand sa debuteze fara nicio avertizare. De aceea, agorafobia mai este incadrata si la tulburari de panica.
Care sunt cauzele agorafobiei
Cauzele agorafobiei nu sunt cunoscute, dar se banuieste ca au legatura cu acele zone ale creierului care controleaza raspunsul la frica si ca factorii genetici isi au si ei partea lor de contributie. Totodata, se presupune ca si factorii biologici si cei de mediu ar putea avea un aport la declansarea agorafobiei.
Agorafobia se dezvolta adesea dupa unul sau mai multe atacuri de panica in anumite locuri sau situatii. Cel afectat dezvolta teama de atacuri ulterioare asemanatoare si va face tot posibilul sa evite conditiile initiale. Locurile care pot induce agorafobia sunt acelea in care o persoana se poate simti inconfortabil, neajutorata, jenata, prinsa ca intr-o capcana, cum ar fi: zonele aglomerate, podurile, mijloacele de transport public, ascensoarele, zonele indepartate de confortul casei, etc.
Cum recunosti un agorafob – simptome
Varsta de debut a agorafobiei este 20 de ani si aproximativ 0.8 % din adulti sunt agorofobi, fara a fi manifestat, insa, atacuri de panica. Un agorofob se teme sa iasa din casa, iar simptomele fizice pot include dureri in piept, ameteala, dificultati in respiratie. Agorafobia se manifesta prin evitarea extrema a situatiilor care ar putea provoca panica, iar cei afectati vor avea nevoie de un partener pentru a merge in locurile publice.
In cele mai grave cazuri, ei vor evita cu totul zonele pe care le considera axiogene, chiar si cand sunt insotiti.
Agorafobia simptome – ce alte simptome mai poate da
Pe langa simptomele de mai sus, agorafobia se poate manifesta si astfel:
- Frica de a ramane singur sau departe de cei apropiati
- Dependenta de persoanele apropiate
- Anxietate si/sau atacuri de panica
- Stare de agitatie, tremurat
- Dorinta de izolare prelungita
- Teama de a calatori cu transportul in comun
- Teama de a sta la coada
Diagnosticul pentru agorafobie se stabileste in urma unei consultatii psihologice/psihiatrice.
E bine de stiut ca agorafobia se vindeca
Agorafobia este deseori tratata cu antidepresive si antianxiolitice sau alte medicamente care ajuta la scaderea anxietatii si majoritatea agorafobilor isi pot ameliora situatia prin tratament, dar poate fi mai dificil daca persoana nu primeste ajutor la timp.
Pe langa tratamentul medicamentos, agorafobia se poate ameliora si prin psihoterapie, in cadrul careia peroana va invata ca temerile sunt nejustificate, tehnici prin care poate face fata simptomelor, cum sa isi controleze gandurile care provoaca panica, sa alunge fricile si gandurile negative, cum sa gestioneze stresul, etc.
Tratamentul pentru agorafobie este adesea delicat, pacientul fiind pus in situatia de a-si infrunta propriile temeri. Suportul familial ajuta si el, prin intelegerea si sustinerea persoanei afectate.
Scapa de anxietate, atacuri de panica si agorafobie
Este neplacut sa nu te poti bucura de tot ceea ce viata iti ofera si sa fii dominat de frici si temeri care pot izbucni oricand. Toate acestea nu iti vor permite sa ai o activitate sociala normala si par a te pandi la fiecare pas, ca niste dusmani. Scapa de anxietate, atacuri de panica si agorafobie prin tratament (medicamentos si psihoterapeutic), dar foloseste si tehnicile de autovindecare existente: inavata cum sa te relaxezi si sa atingi o stare de calm, incearca sa te confrunti cu situatiile de care te temi si sa le gestionezi constient, evita consumul de alcool sau de substante excitante, dormi suficient, mananca sanatos si fa exercitii fizice.
Alte tehnici pentru tratarea agorafobiei sunt menite sa restabileasca echilibrul si sa aduca linistea interioara: yoga, meditatia sau practicarea tehnicilor de relaxare pot ajuta la ameliorarea starilor persoanei care sufera de agorafobie.
Si, nu in ultimul rand, apeleaza la ajutorul unui medic atunci cand apar astfel de probleme, pentru ca exista rezolvare.
Nu amana, intrucat orice problema amanata inseamna agravare si posibil o amplificare a simptomelor. Interventia cat mai rapida inseamna o diagnosticare si un tratament potrivit prescris cat mai devreme. Afla ce inseamna agorafobia, care sunt simptomele ei si trateaza-o din timp!