Conform statisticilor, infertilitatea este o problema care afecteaza 1 din 6 cupluri, diagnosticul punandu-se abia atunci cand partenerii, in ciuda eforturilor depuse timp de un an, nu au putut concepe un copil. Se vorbeste despre infertilitate feminina – daca femeia este cea care nu poate procrea, si, desigur, despre infertilitate masculina – daca problema este la barbat. Studiile arata ca “vina” infertilitatii intr-un cuplu este impartita in mod egal intre femeie si barbat, cauzele putand fi prezente, deopotriva, la oricare dintre parteneri.
Cauzele infertilitatii feminine
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine sunt generate de probleme legate de ovulatie, afectiuni ale trompelor, ale uterului sau ale colului uterin. Varsta este si ea un factor important, fertilitatea femeii scazand dramatic dupa 35 de ani.
Problemele legate de ovulatie pot avea si ele multiple cauze: un dezechilibru hormonal, tumori sau chisturi, anorexie sau bulimie, consumul de alcool sau droguri, afectiuni ale glandei tiroide, surplus mare de greutate, stres, etc.
Problemele trompelor sau ale uterului pot fi cauzate de: boala inflamatorie pelvina, polipi in uter, infectii, fibrom sau endometrioza, o sarcina extrauterina anterioara, etc. Sau pot fi probleme cu care femeia s-a nascut si de care, poate, nici nu a stiut pana acum.
De asemenea, mucusul cervical in catintate excesiva poate impiedica sperma sa ajunga la ovul, contribuind astfel la infertilitatea feminina.
Tratamentul infertilitatii feminine
Infertilitatea feminina se poate trata prin mai multe metode, unele dintre ele avand rezultat imediat, altele fiind de lunga durata. Desigur, totul depinde de gravitatea problemei.
Pentru a regla un dezechilibru hormonal, o endometrioza sau un ciclu menstrual prea scurt, femeile pot urma tratamente hormonale speciale. De asemenea, se poate prescrie un tratament medicamentos pentru stimularea ovulatiei.
Daca problema este generata de o infectie, se va lua tratament medicamentos indicat de medic pentru eliminarea ei. In cazurile in care infertilitatea are cauze fizice (probleme ale trompelor, ale uterului, ale zonei pelviene), se poate interveni chirurgical.
Cauzele infertilitatii masculine
Infertilitatea masculina este legata de cele mai multe ori de productia scazuta de spermatozoizi sau de blocaje care impiedica eliminarea lichidului seminal. Urmeaza apoi bolile care pot afecta fertilitatea unui barbat, problemele cronice de sanatate, ranile, stilul de viata, nivelul de stres, testiculele nu au coborat in scrot, dezechilibre hormonale cum ar fi testosteronul scazut, defecte cromozomiale mostenite care duc la dezvoltarea insuficienta a organelor sexuale masculine (sindromul Klinefelter, Kallmann sau Kartagener), si, desigur, varsta.
Iata cateva din bolile care pot genera infertilitatea masculina: varicocelul (duce la o cantitate redusa a spermei), infectiile (pot afecta sanatatea spermazoizilor, sau provoaca cicatrici care blocheaza trecerea lor), ejacularea retrograda (materialul seminal este eliminat in vezica urinara), tumorile (tratamentul lor – radiatie sau chimioterapie – poate afecta fertilitatea), disfunctiile erectile, etc.
Tratamentul infertilitatii masculine
Infertilitatea masculina, in marea majoritatea a cazurilor, se poate rezolva si trata, in functie de diagnostic si de cauze.
In cazul varicocelului sau a vasectomiei (care poate fi inversata) poate fi vorba despre o interventie chirurgicala. Daca sperma nu este ejaculata, ea se poate extrage direct din testicule si apoi se poate face fertilizarea in vitro sau injectia intracitoplasmica. De asemenea, se vor trata infectiile, se vor administra tratamente hormonale si alte medicamente atunci cand este cazul.
Citeste si articolul care iti spune ce este de facut daca nu reusesti sa ramai insarcinata.
Alte metode de a avea un copil
Am vazut ca, in mare amajoritatea a cazurilor, infertilitatea in cuplu se poate trata. Desigur, eliminarea stresului si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt si ele foarte importante acum. Daca, totusi, cauzele infertilitatii au fost eliminate si cuplul inca nu a reusit sa aiba copilul mult dorit prin metoda clasica, se poate apela si la alte metode, precum inseminarea artificiala si fertilizarea in Vitro.
De asemenea, in cazul femeilor cu ovocite care nu viabile, se poate folosi ovocite de la donatoare. La fel, in cazul barbatilor care nu au o calitate optima a spermatozoizilor se poate apela la un donator.
In ultima instanta, insa, atunci cand cuplul nu poate avea un copil pe niciuna dintre aceste cai, adoptia poate fi o solutie.