Corpul uman contine apa intr-un procent de 60%, iar o parte din aceasta se elimina prin transpiratie sau prin urina. Astfel, consumul de apa este imperios necesar pentru mentinerea hidratarii. Dar cata apa ar trebui sa bem pentru a fi in parametri optimi e greu de estimat, mai ales ca necesarul se schimba in functie de activitatea desfasurata si chiar de anotimp.
Mai mult, specialistii au ajuns de curand la concluzia ca apa, in catitate prea mica sau prea mare, poate reprezenta un pericol pentru sanatate. Haideti sa vedem care pot fi beneficiile apei, dar si pericolele pentru sanatate si, in final, care este necesarul zilnic de apa.
5 beneficii ale apei
Creierul este format din 73% din apa si are nevoie de hidratare pentru a functiona in parametri optimi. E cat se poate de adevarat faptul ca apa previne si chiar combate durerile de cap.
Mai mult, apa amelioreaza starea de spirit, creste puterea de concentrare, rezistenta la durere, imbunatateste memoria, etc.
Apa ajuta la dobandirea greutatii optime, contribuind la eliminarea toxinelor, crescand senzatia de satietate si imbunatatind metabolismul. Totodata, ea amelioreaza digestia si elimina constipatia.
Apa imbunatateste aspectul pielii, cel mai mare organ al omului. Deshidratarea afecteaza pielea, care se usuca, se rideaza si capata o culoare pamantie, deloc placuta. Mai mult, pielea deshidratata are o rezistenta mai mica, fiind foarte expusa la afectiuni.
Apa imbunatateste sistemul imunitar, contribuind considerabil la transferul de substante spre si dinspre celule. S-a demonstrat chiar ca, datorita eliminarii toxinelor, apa reduce riscul aparitiei cancerului de vezica.
Apa actioneaza ca un lubrifinat natural al muschilor si al articulatiilor. De aceea, o hidratare corespunzatoare ne ajuta la pastrarea flexibilitatii si a sanatatii incheieturilor.
Pericolele pentru sanatate – consum insuficient de apa
Deshidratarea se instaleaza atunci cand nu se consuma suficienta apa si poate genera multe probleme neplacute: dureri de cap, probleme in reglarea temperaturii corpului, dureri de spate, dureri articulare, probleme cu greutatea, scaderea eficientei sistemului imunitar, ridarea si uscarea pielii, etc.
Deshidratarea poate fi cauza multor afectiuni medicale grave, printre care: cancerul vezicii urinare, Alzheimer, diabet, afectiuni renale, fibroza chistica, alcoolism, tulburari ale glandelor suprarenale.
La sugarii care sufera de diaree, deshidratarea poate fi chiar mortala.
Pericole pentru sanatate – consum excesiv de apa
Desi se intampla destul de rar ca oamenii sa bea prea multa apa, e bine de stiut ca si aceasta situatie poate genera probleme de sanatate.
Astfel, daca se consuma prea multa apa, se poate intampla ca rinichii sa nu faca fata excesului, ducand la diminuarea cantitatii de sodiu din sange, adica la hiponatremie si punand viata in pericol.
Acest pericol este mai mare in cazul atletilor, mai ales dupa antrenamente intense sau mai lungi.
Se recomanda ca apa sa fie consumata in portii mici, distribuite pe parcursul intregii zile.
Necesarul zilnic de apa
Am vazut ca apa este foarte importanta pentru organism si ca, daca nu o consumam in cantitatile corespunzatoare, pot aparea probleme de sanatate. Totusi, cata apa ar trebui sa bem si cum calculam acest necesar?
Stereotipul “beti cel putin 2 litri de lichide pe zi”, pare total nejustificat.
Poate ca 2 l de lichide pe zi sunt suficiente pentru o persoana care cantareste 50 de kg, dar pentru o persoana cu o greutate dubla, e evident ca aceeasi cantitate nu mai poate fi suficienta.
In plus, oamenii inteleg gresit termenul de lichid. Nu toate lichidele hidrateaza organismul. Alcoolul, de exemplu, nu numai ca nu hidrateaza, ci chiar produce deshidartarea!
Necesarul de lichide variazea in functie de anotimp, efortul depus si sex. In conditii normale, el se va calcula astfel: pentru femei se inmulteste greutatea corporala cu 30 ml, pentru barbati se inmulteste greutatea corporala cu 40 ml.
Insa nu uita alimentele (supe, ciorbe, anumite mancaruri), dar si fructele si legumele cotin si ele apa. Deci pot contribui la necesarul zilnic.