Home Sarcina Riscurile sarcinii peste 40 de ani

Riscurile sarcinii peste 40 de ani

Daca in trecut cuplurile erau sfatuite sa se casatoreasca in floarea varstei si sa aiba copii cat mai repede, azi lucrurile s-au schimbat foarte mult. Traim in secolul vitezei, iar femeile aleg ca intai sa faca o facultate, apoi un masterat si un doctorat, sa avanseze in cariera, sa aiba timp liber doar pentru ele, sa calatoreasca in jurul lumii, sa gaseasca partenerul potrivit si abia apoi se gandesc si la perspectiva de a avea un copil. 

Riscurile sarcinii peste 40 de ani
Riscurile sarcinii peste 40 de ani

Astfel, copilul apare in planurile femeilor tot mai des in jurul varstei de 40 de ani, lucru care nu este foarte imbucurator din punct de vedere medical. 

Pentru a afla care sunt riscurile si solutiile obtinerii unei sarcini dupa varsta de 40 de ani am stat de vorba cu dr. Andreas Vythoulkas de la clinica Genesis Athens din Bucuresti, medic specialist obstretica-ginecologie cu supraspecializare in infertilitate (www.vythoulkas.ro).

Sarcina dupa 40 de ani – riscuri crescute de avort spontan

Care sunt riscurile pentru obtinerea unei sarcini după varsta de 40 de ani?

As preciza, in primul rand, ca dupa varsta de 40 de ani obtinerea unei sarcini este mai dificila decat la 20, 30 de ani… Asta pentru ca, incepand cu varsta de 30 de ani, rezerva ovariana a femeii intra intr-un declin accentuat. Si ma refer atat la numarul, cat si calitatea ovocitelor.

Rezerva ovariana a femeii se micsoreaza, practic, inca de la nastere. Este un proces ireversibil care, asa cum am spus, dupa varsta de 30 de ani devine mai rapid. De exemplu, la 30 de ani, o femeie mai are circa 12% din rezerva ovariana, iar zece ani mai tarziu doar 3%. Sigur, nu le descurajam pe cele care incearca sa obtina o sarcina dupa varsta de 40 de ani, pentru ca medicina moderna are solutii, are metode de a le… ajuta. Dar nici nu incurajam ca decizia de a avea un copil sa fie atat de mult amanata.

Revenind la intrebare, nu putem nega faptul ca exista o serie de riscuri asociate unei sarcini sa-i zicem „tarzii”. Printre cele mai frecvent intalnite se numara hipertensiunea arteriala si preeclampsia, diabetul gestational, desprinderea prematura a placentei de peretele uterin, placenta praevia si avortul spontan. La gravidele cu varste cuprinse intre 40 si 44 de ani riscul de avort spontan este de 35%. 

Malformatiile genetice si selectia embrionilor

Stim ca, dupa o anumita varsta, riscul malformatiilor genetice creste foarte mult, de aceea dr. Andreas Vythoulkas ne prezinta riscurile genetice si solutiile disponibile in acest moment.

Riscurile sarcinii peste 40 de ani
Foto: Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in infertilitate, la clinica Genesis Athens din Bucuresti

Prin FIV se poate face selectia embrionilor fara probleme genetice, astfel eliminandu-se riscul de malformatii genetice?

Pentru a exclude riscul implantarii unui embrion incompetent din punct de vedere genetic, se realizeaza, prin analiza PGD, un diagnostic genetic de preimplantare. Dupa fertilizarea in laborator a ovocitelor cu material seminal, in ziua a treia sau a cincea, sunt recoltate de la embrionii obtinuti una sau mai multe celule. Recoltarea se face cu un laser special, conectat la microscop, procedura nepunand sub nicio forma in pericol embrionul.

Celulele recoltate sunt supuse unor analize moleculare in laboratorul de genetica, in acest fel fiind selectati embrionii sanatosi, ideali pentru realizarea transferului. PGD este o analiza esentiala in cazul cuplurilor afectate de boli ereditare (sau care au rude apropiate cu boli ereditare), care prezinta risc crescut de a le transmite fatului. De asemenea, procedura mai este recomandata femeilor cu varsta fertila inaintata, celor care au suferit avorturi spontane dar si celor care au inregistrat repetate esecuri la fertilizarea in vitro, deoarece s-a constatat ca, in aceste cazuri, intr-un procent mare, embrionii au anomalii cromozomiale.

Ar trebui facute teste genetice dupa o anumita varsta, inainte de a lua decizia de a face un copil?

Da, categoric, sunt recomandate femeilor cu varsta peste 35 de ani. Tocmai pentru ca exista o serie de riscuri, screeningul genetic preimplantar determina riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau cu malformatii de tub neural.

Exista o pregatire speciala (informare si analize) pe care trebuie sa o faca o femeie de peste 40 de ani daca doreste sa conceapa?

Pentru ca, asa cum spuneam, la 40 de ani sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala sunt mai reduse, daca acest lucru nu s-a intamplat niciodata pana la acel moment trebuie ca femeia sa se adreseze specialistului in infertilitate. Ideal era sa se fi prezentat dupa primul an in care nu a ramas gravida desi a avut contacte sexuale neprotejate.

Daca ea nu a ramas insarcinata pana la aceasta varsta, medicul va recomanda investigatii in vederea depistarii cauzei infertilitatii. Investigatii pe care le vor face ambii parteneri. Nu putem vorbi despre analize standard, fiecare caz este studiat separat, in functie de particularitati, iar tratamentele sunt si ele personalizate. Asa se fac lucrurile atunci cand se fac corect… Uneori, dupa rezolvarea problemei care a condus la infertilitate, se poate obtine sarcina. Fie pe cale naturala, fie prin procedura de fertilizare in vitro. 

Despre cauzele esecurilor fertilizarii in vitro

Care sunt cauzele nereusitei procedurii FIV? Ce influenteaza succesul acestei proceduri?

Cauzele care pot conduce la esecul unei fertilizari in vitro sunt multiple. Un diagnostic incorect si incomplet in ceea ce priveste cauza infertilitatii este prima dintre ele. Mai putem vorbi despre un endometru subtire, care nu permite implantarea embrionului sau despre existenta unor chisturi endometrice.

Polipii endometriali, fibroamele, sinechiile uterine (cicatrici sau aderente in interiorul cavitaţii uterine), tulburarile de coagulare (trombofilia), infectiile cu virusi, bacterii şi micoplasme, afectiunile autoimune, deficitul de vitamina D, nivelul prea scazut de progesteron si, nu in ultimul rand, embrionii de slaba calitate sunt tot atatea cauze ale esecului fertilizarii. Rata de succes a acestei interventii depinde de mai multi factori. Primul este varsta femeii. Primul, nu si singurul.

Insasi cauza infertilitatii poate influenta reusita procedurii. De aceea, stabilirea cu exactitate a acesteia conteaza atat de mult. Desigur, conteaza si clinica in care se efectueaza procedura, si tipul de procedura de reproducere asistata folosit. Conteaza inclusiv daca embrionii sunt proaspeti sau congelati.

Care e numarul mediu de cicluri FIV in urma carora se obtine o sarcina viabila?

Posibilitatea de a obtine o sarcina viabila este constanta in primele trei cicluri de tratamente in vederea fertilizarii in vitro. In teorie, de la cel de-al patrulea ea scade. Doar in teorie. Pentru ca, in practica, am avut si cazuri in care sarcina a fost obtinuta dupa al noualea ciclu FIV. 

Cat de repede se recurge la FIV? Este luata in calcul doar ca ultima solutie, atunci cand celelalte tratamente au esuat?

Uneori lucrurile sunt clare de la inceput si nu exista niciun dubiu ca singura solutie pentru a avea un copil este procedura de fertilizare in vitro. In aceasta categorie intra, de exemplu, sterilizarea tubara in antecedente, existenta unei boli genetice in cuplu ori tratamentele radio sau chimioterapice. In acest din urma caz, recoltarea de ovocite se face anterior inceperii terapiilor amintite, ele sunt fertilizate, congelate si stocate, urmand sa fie folosite ulterior.

Altfel, FIV este ultima solutie pentru obtinerea unei sarcini, daca tratamentele recomandate dupa diagnosticarea cauzei infertilitatii au esuat.

Despre posibilitatea de congelare a embrionilor pentru a fi folositi in viitor

Se pot congela din embrioni pentru a fi folositi la un posibil viitor FIV daca cel actual esueaza? Pentru cat timp se pot congela?

Bineinteles ca da! Crioconservarea embrionilor se face la dorinta exprimata a cuplului. Embrionul uman se conserva cu succes, fie in stadiul de pronuclei (zigot), fie imediat dupa diviziunea celulara sau chiar si atunci cand este sub forma de blastocist. Embrionii sunt pastrati in azot lichid la -196° Celsius. Acestia raman intacti pentru o perioada indelungata. Datorita tehnologiei actuale, intre 90 si 95% dintre embrioni supravietuiesc dupa decongelare si pot fi transferati in vederea obtinerii sarcinii.

In ceea ce priveste perioada de timp in care pot fi pastrati embrionii congelati, nu se stie care este perioada maxima, exacta. Au existat cazuri in care acest lucru a fost posibil vreme de 12 sau chiar 15 ani. Cu toate acestea, in clinicile de fertilitate, perioada de stocare este limitata la 5 ani.

Ce presupune FIV si cati pasi /cate proceduri implica? 

Revin si subliniez inca o data: procedura FIV intra in discutie doar atunci cand tratamentele pentru diferitele posibile cauze ale infertilitatii au esuat. O data luata aceasta decizie, cuplul va fi supus unor analize riguroase pentru a se stabili daca obtinerea unei sarcini prin FIV este justificata, dar si pentru a fi colectate cat mai multe date cu privire la succesul fertilizarii in cazul respectiv.

Urmare a acestor rezultate demareaza procedura in sine, care se realizeaza in mai multe etape: stimularea ovariana, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la sot sau de la donatorul ales, urmate de transferul embrionului astfel conceput in uterul viitoarei mame.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Hainele confortabile – o necesitate pentru a te simti cat mai bine in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, majoritatea femeilor experimenteaza disconfortul fizic in diverse fo…