Home Sanatate Botezul ortodox – Care sunt riscurile pentru bebelus?

Botezul ortodox – Care sunt riscurile pentru bebelus?

Botezul este un eveniment important in viata parintilor si, uneori, poate fi usor traumatizant pentru bebelus, de aceea este firesc ca unii parinti sa isi faca griji in legatura cu acest lucru. Dincolo de semnificatia religioasa cu conotatii cat se poate de benefice din punct de vedere spiritual si energetic, botezul vazut din punctul de vedere al medicilor poate aparea un pic diferit.

Pentru a veni in spijinul parintilor care isi fac griji in legatura cu momentul scufundarii in apa a bebelusului, vom prezenta evenimentul atat din punctul de vedere al preotului, cat si al medicului si vom incheia cu cateva sfaturi pentru mamica.

Botezul ortodox – Care sunt riscurile pentru bebelus?

Ce este botezul ortodox

Botezul ortodox implica scufundarea completa a bebelusului, de trei ori, in apa. Este un eveniment firesc in viata ortodoxa, fiind considerat un prilej de bucurie si de purificare. Exista o lunga traditie in acest sens, se practica de sute de ani si, in general, nu prezinta nici un pericol pentru copil.

Totusi, au existat cateva cazuri in care viata micutilor a fost pusa in pericol in timpul ceremoniei, moartea lor neasteptata tragand semnale de alarma asupra atentiei pe care preotii dar si parintii ar trebui sa o dovedeasca inainte de ceremonie, in timpul ei si dupa aceasta.

Ce spun medicii despre botezul ortodox

Medicii ne asigura ca botezul in sine este sigur pentru sanatatea si viata bebelusului, daca preotul si parintii ii acorda atentia cuvenita. Astfel, daca preotul tine acoperit nasucul si gurita copilului in timpul scufundarii in apa, nu ar trebui sa apara nici un pericol. El poate avea loc incepand cu a 8 a zi de viata a bebelusului, dar nu ar trebui intarziat mai mult de 1 an – copilul fiind prea greu pentru a mai putea fi manevrat usor de preot.

Ce spun preotii despre botezul ortodox

Preotii sunt initiati cu atentie in taina botezului, atat din punct de vedere religios, cat si medical pentru a sti cum sa tina si sa manevreze copilul fara a-i pune viata in pericol. Astfel, ei trebuie sa tina copilul intr-o pozitie cat mai verticala si sa ii acopere cu mana atat nasucul cat si gurita in timpul celor trei scufundari sub apa.

Unii fac cele trei scufundari foarte rapid, fara a-i da pruncului ocazia sa planga, altii pastreaza un interval mai lung intre scufundari, fara a pune insa viata copilului in pericol. In ambele situatii, preotul asteapta cateva secunde inainte de a elibera gurita si nasucul micutului dupa a treia scufundare, suficiente pentru ca apa sa se scurga de pe fata copilului.

Cum trebuie sa fie apa la botez

Pentru a nu pune sanatatea copilului in pericol si a nu il traumatiza, apa de la botez ar trebui sa fie calduta, dar nu fierbinte. Daca apa este la temperatura camerei si bebelusul este infasurat imediat in panza si in scutec, este eliminat riscul oricarei raceli.

Ce ar trebui sa faca mamica inainte de botezul bebelusului

Pentru a elimina riscul aparitiei fenomenului de moarte subita foarte greu de controlat pana la varsta de 3 luni, mamica ar trebui ca inainte de botez sa tina cont de cateva lucruri absolut banale, dar foarte importante. Daca a alaptat micutul, sa se asigure ca l-a ajutat sa elimine tot aerul inghitit – astfel se previne riscul ca el sa regurciteze in momentul in care este scufundat in apa si sa se inece.

Un alt lucru de care ar trebui tinut cont la botez, ar fi ca lucrurile de ceremonie sa fie de calitate, din materiale naturale, argint sau lana, asa cum se pot gasi pe site-ul andini.ro.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Ikigai în sănătate: cum îți influențează scopul viața fizică și mentală

Ikigai este un concept profund japonez care semnifică „rațiunea de a trăi” sau „motivația …