Home Tulburari psihice Narcolepsia – boala care te face sa adormi instant. Cum se trateaza?

Narcolepsia – boala care te face sa adormi instant. Cum se trateaza?

Conform studiilor, aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera de narcolepsie. Aceasta boala este o conditie a creierului care te face sa adormi instant, exact atunci cand nu te astepti. Este o boala psihica destul de deranjanta pentru pacienti si desi nu este letala, poate ucide prin accidentare. Asta mai ales datorita faptului ca de cele mai multe ori presupune si o etapa scurta de cataplexie – pierdere a controlului muscular. 

Care sunt simptomele principale ale acestei afectiuni?

Aceasta boala cauzeaza stari necontrolabile de somnolenta in timpul zilei. De cele mai multe ori acestea sunt urmate de adormirea brusca, in orice context, chiar si cand stati in picioare. 

Cataplexia – pierderea brusca a controlului muscular, este unul dintre semnele ca se instaleaza starea de somnolenta. De cele mai multe ori, pacientii intervievati au spus ca acest simptom este declansat de rasul puternic. Asadar, ei se trezeau cu stari de cataplexie si chiar lesinau instant, de fiecare data cand radeau foarte puternic. 

Paralizia in somn – un alt simptom al narcolepsiei. Inainte de a se trezi pacientul suferind de narcolepsie e posibil sa nu se poata misca. De asemenea, acest simptom este aflat in stransa legatura cu un altul: halucinatiile. Visele celor care sufera de asa numita boala a somnului sunt mult mai reale si mai vizuale decat ale celorlalti. Ei au halucinatii foarte reale in timpul somnului, de multe ori acestea fiind chiar si olfactive sau auditive. 

Iar culmea, in ciuda tuturor asteptarilor, cei care sufera de narcolepsie vor avea probleme tocmai in a dormi noaptea. Insomnia este si ea un semn al acestei boli. Dormind instant pe timpul zilei, chiar si in cazul unor evenimente publice sau de socializare, noaptea pacientii se lupta cu adevarate reprize de insomnie. 

Tipuri de narcolepsie 

Exista doua tipuri de narcolepsie. Narcolepsia de tip 1 – este cea in care se instaleaza si reprizele de cataplexie. Iar narcolepsia de tip 2 este boala somnului fara aceste reprize de pierdere a tonusului muscular. 

Cum poti identifica la timp aceasta boala si cum o tratezi?

Anamneza este modalitatea de a identifica boala, alaturi de examinarea fizica si testele specifice: MSLT (testul multiplu de latenta in somn) + Polisomnografia. 

Tratamentul pentru narcolepsie este inexistent la momentul actual, asta in ceea ce priveste eliminarea bolii. Totusi, unele medicamente si un stil de viata adecvat, vor putea spori calitatea vietii pacientului. 

In principal este nevoie de inhibitori de serotonina si medicamente care stimuleaza activitatea creierului. 

De asemenea, medicii recomanda un program strict de  somn in timpul zilei. Daca se obisnuieste organismul cu cateva reprize scurte de somn in fiecare zi, unele semne ale bolii vor fi estompate. 

Evitarea consumului de cofeina si alcool ar trebui sa devina un obicei. La fel ar trebui sa fie si practicarea a cel putin 20 de minute de sport pe zi. Insa aceste 20 de minute vor trebui sa fie programate cu cel putin 5 ore inainte de culcare. 

Se recomanda si activitatile relaxante, baia calda si masajul, asta mai ales inaintea culcarii. In acest fel pacientul va reusi sa-si relaxeze organismul si sa inhibe aparitia noilor stari de insomnie pe timpul noptii.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudiu Ciudor
Load More In Tulburari psihice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si acest articol

Impactul psihologic al infertilitatii si tratamentul acesteia

Aproximativ 5% din cupluri experimenteaza infertilitatea primara (incapacitatea de a avea …