Home Frumusete Aparatul dentar: când se recomandă și ce trebuie să știi înainte de tratament

Aparatul dentar: când se recomandă și ce trebuie să știi înainte de tratament

Aparatul dentar este folosit de către medicii ortodonți pentru tratamentul malpozițiilor (poziții incorecte ale dinților) și al malocluziilor (mușcătură incorectă). Dacă în urma unui consult de specialitate, medicul decide că ai nevoie de un aparat dentar, ar trebui să te bucuri pentru că ești cu un pas mai aproape de zâmbetul perfect și de o dantură sănătoasă.

Când este recomandat aparatul dentar?

Aparatul dentar nu este doar un moft, ci mai degrabă o necesitate. Mulți pacienți nici măcar nu știu că ar avea o mușcătură incorectă până nu merg la un consult ortodontic. De cele mai multe ori se folosesc aparate dentare pentru a corecta poziția dinților, pentru a îmbunătăți mușcătura, pentru a restaura funcția masticației și pentru a preveni disfuncțiile articulare. Deși motivul principal al purtării unui aparat dentar este asigurarea sănătății dinților, după perioada de purtare, vei observa modificări și la nivelul esteticii zâmbetului. Cu alte cuvinte, un aparat dentar îți aduce atât un zâmbet sănătos, cât și unul frumos.

De ce să nu amâni aplicarea aparatului dentar?

Un aparat dentar poate fi inestetic, mai ales dacă vorbim de unul clasic, cu brackeți metalici, însă beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari decât simpla estetică. Ar trebui să porți un aparat dentar atunci când îți recomandă medicul pentru a preveni diverse afecțiuni dentare ce pot să apară cu timpul. Spre exemplu, dacă dinții sunt prea înghesuiți și nu se intervine pentru corectarea poziției, la un moment dat s-ar putea să ajungi la extracția unui dinte pentru a face loc celorlalți. Înlocuirea dintelui lipsă se poate face doar cu un implant dentar – acest cost implant dentar se adaugă la restul procedurilor, iar la final îți vei da seama că era mult mai ieftin să optezi din prima pentru purtarea unui aparat dentar.

La ce să te aștepți de la purtarea unui aparat dentar?

Purtarea aparatului dentar vine cu o serie de recomandări și indicații pe care trebuie să le respecți. În prima săptămână după aplicarea aparatului dentar cel mai probabil te vei confrunta cu un disconfort sau cu dureri, care se vor ameliora cu timpul. Vei avea interdicție la anumite alimente, cum ar fi cele tari sau lipicioase care pot duce la dezlipirea brackeților sau la distrugerea altor componente ale aparatului dentar. Igiena orală trebuie să fie una riguroasă – va trebui să îți aloci mai mult timp dimineața, seara și după fiecare masă pentru a-ți curăța corespunzător dinții și a preveni apariția cariilor.

Nu ezita să întrebi medicul despre toate nelămuririle pe care le ai înainte de aplicarea și purtarea aparatului dentar. Doar așa vei reuși să treci mai ușor peste această perioadă și să te bucuri de rezultate mai rapid.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Load More In Frumusete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Kinetoterapia, o modalitate de a stimula inteligenta si creativitatea bebelusilor

Sigur stiai despre kinetoterapie ca este o metoda de recuperare pentru copiii cu probleme …