Depresia si anxietatea sunt afectiuni care au multe puncte in comun. O persoana depresiva poate trece uneori prin stari de anxietate atat de acute, incat va ajunge la atacuri de panica.
Anxietatea este cauzata de nervozitate si ingrijorari care pot degenera in frici terifiante si nejustificate. Multi oameni cu tulburari de anxietate isi dau seama ca temerile lor sunt irationale, dar nu le pot impiedica, fiind dominati de senzatia de pierdere a controlului, iar acesta poate fi primul pas catre depresie.
Anxietate si depresia – tulburari care se leaga una de alta
Un psiholog pentru anxietate din Bucuresti iti poate explica ca exista o legatura stransa intre anxietate si depresie. Cand sunt anxiosi, oamenii au tendinta de a-si face griji constante in legatura cu o problema. Ei devin nesiguri, simt ca au esuat si pot intra in depresie.
Daca exista deja tulburarea de anxietate, sansa de a intra in depresie este foarte mare. Mai bine de jumatate dintre persoanele care sufera de anxietate severa si de durata ajung sa sufere si de depresie majora. De asemenea, persoanele deprimate sunt adeseori anxioase si ingrijorate. Prin urmare, una dintre tulburari o poate declansa oricand pe cealalta, anxietatea precedand de cele mai multe ori depresia.
Cauzele anxietatii
In cazul persoanelor anxioase centrul din creier care controleaza fuga si lupta se activeaza usor chiar si atunci cand nu exista o amenintare reala. Cei care sunt anxiosi in permanenta se simt ca si cum ar fi urmariti constant de un pradator invizibil care le pune viata in pericol si fiind intr-o alerta constanta.
Ingrijorarile generate de un conflict, o problema la locul de munca, un examen sau un accident sunt ocazionale si normale. Insa, tulburarile de anxietate implica mai mult decat aceste temeri trecatoare, nu dispar dupa trecerea pericolului si, daca nu sunt tratate adecvat, se agraveaza in timp.
Cauzele depresiei
Depresia are drept cauza factorii genetici, biologici, de mediu sau psihologici. Poate apare la orice varsta, dar cel mai des se manifesta la adulti. Asa cum deja am mentionat, depresia poate fi produsa si de o tulburare de anxietatea netratata la timp.
Ca si anxietatea, depresia la copii si adulti se manifesta prin iritabilitate si o stare generala proasta, lipsa de curiozitate, interes si energie. La persoanele mature, depresia se manifesta prin disperare si deznadejde. Din cauza faptului ca au un nivel redus de energie, toti cei afectati de depresie se simt deseori coplesiti de sarcinile cotidiene si de relatiile cu cei din jur.
Simptomele anxietatii si depresiei
Simptomele care pot semnala anxietatea si depresia include griji si temeri irationale care nu dispar, dar si simptome fizice precum oboseala, dureri de cap, palpitatii, dificultati de respiratie si dureri abdominale. Alte simptome pot fi insomnia, schimbarea obiceiurilor alimentare, dificultatile de concentrare, tristetea constanta, incapacitatea de relaxare si pierderea interesului pentru activitatile obisnuite sau hobby-urile personale.
Strategii utilizate in tratarea anxietatii si a depresiei
Specialistii recomanda tratarea simultana a anxietatii si a depresiei si pot folosi diverse strategii precum terapia cognitiv – comportamentala, medicamentatia antidepresiva, tehnicile de relaxare si exercitiile fizice. Cu ajutorul unui terapeut, persoana afectata va descoperi cauzele temerilor si va invata cum sa preia controlul asupra emotiilor si a propriei vieti.
Exercitiile fizice sunt utile in tratarea ambelor tulburari pentru ca ajuta la eliminarea in organism a unor substante chimice care ajuta pacientul sa se simta mai bine. Tehnicile de relaxare sunt benefice pentru ca linistesc mintea si imbunatatesc sesizabil calitatea vietii.