Home Sanatate De ce apare respirația urât mirositoare și cum se tratează

De ce apare respirația urât mirositoare și cum se tratează

Ce este halitoza

Respirația urât mirositoare în termeni medicali numită halitoză poate avea drept cauză fie consumul unor anumite alimente cu arome puternice (ceapă, usturoi, condimente), sau poate fi semnul unor probleme de sănătate orală sau altă afecțiune a corpului.

Indiferent de cauză, halitoza este un semnal al corpului și poate fi un mesaj de avertizare, de aceea determinarea cauzei este primul pas în tratarea problemei.

Frecvență și simptome

Halitoza este o afecțiune destul de frecventă, care afectează aproape un sfert din populație și se caracterizează prin respirație persistentă, urât mirositoare, pe care o remarcă și persoanele din jur. De cele mai multe ori este pusă pe seama unei igiene orale deficitare, care înseamnă periaj, folosirea aței dentare și consultul periodic al dentistului. Fără acestea bacteriile se înmulțesc și pot provoca boli ale gingiilor, carii și halitoză.

Cele mai frecvente cauze

Deși lipsa unei igiene orale corespunzătoare este cauza cea mai frecventă, pot fi și alte motive ale respirației urât mirositoare:

-Cancerul la cap și gât: simptomele de cancer oral sau faringian pot include răni care nu se vindecă, dureri la înghițire și halitoză.

-Gura uscată: dacă corpul nu produce suficientă salivă pentru a curăța gura, își poate face apariția respirația neplăcută.

-Refluxul gastroesofagian: această tulburare digestivă conduce la vărsarea lichidelor înapoi în esofac din stomac și deci a mirosului neplăcut.

-Fumatul: contribuie la uscăciunea gurii și poate crește riscul bolilor gingivale și a halitozei.

-Gingivita: care este inflamația gingiilor și poate conduce la roșeață, umflare și sângerare, care netratată poate duce la respirație urât mirositoare, pe lângă alte probleme.

-Diabet: persoanele care suferă de diabet au un risc mai crescut de apariție a problemelor gingivale care determina halitoza și la rândul lor pot crește glicemia.

-Boli de rinichi sau ficat: aceștia filtrează toxinele din organism, iar dacă nu funcționează optim pot conduce la halitoză.

Tratarea și prevenția halitozei

Dacă respirația neplăcută este datorată unei igiene orale slabe, o curățare a dinților și o rutină de igienă îmbunătățită va fi de ajutor.

Dar dacă este un simptom al unei alte afecțiuni de sănătate, medicul te poate ajuta cu diagnostic și tratament. Totodată stomatologul poate recomandă ape de gură și produse speciale pentru îndepărtarea bacteriilor din gură însă aceste soluții doar acoperă simptomele.

Pentru a preveni respirația neplăcută:

-Periază dinții de două ori pe zi și adaugă folosirea aței dentare

-Completează cu o apă de gură fără alcool

-Mergi la dentist periodic

-Bea suficientă apă

-Evită consumul de cafea, alcool sau tutun, care pot contribui la uscăciunea gurii.

Cu o igienă orală bine pusă la punct halitoză ar putea fi ținută sub control. Însă pentru a te asigura că nu este simptomul unei condiții medicale serioase, consultă medicul.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Ikigai în sănătate: cum îți influențează scopul viața fizică și mentală

Ikigai este un concept profund japonez care semnifică „rațiunea de a trăi” sau „motivația …