Home Sanatate Infectie urinara – simptome, cauze si tratament

Infectie urinara – simptome, cauze si tratament

Prin infectie urinara se intelege o afectiune care se poate manifesta in oricare dintre organele sistemului urinar – rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra. Majoritatea cazurilor de infectie urinara implica tractul urinar inferior, adica vezica urinara si uretra.

Femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii, fiind mai predispuse pentru dezvoltarea unei infectii urinare. O infectie urinara in zona vezicii poate fi dureroasa si sacaitoare, iar in cazul in care afecteaza si rinichii poate duce la complicatii grave.

De obicei, medicii trateaza infectiile urinare cu antibiotice, iar durata tratamentului variaza in functie de gravitatea simptomelor.

Infectie urinara - simptome, cauze si tratament
Infectie urinara – simptome, cauze si tratament

Infectie urinara simptome, cauze si tratament

Infectie urinara – simptome

O infectie urinara nu are intotdeauna simptome, dar atunci cand exista, acestea pot include:

  • Urinari dese – persoana afectata simte necesitatea persistenta de a urina foarte frecvent;
  • Usturime la urinare – in timpul urinarii apare o senzatie de arsura foarte neplacuta:
  • Urinari in cantitati mici;
  • Urina este tulbure;
  • Urina are culoarea rosie, roz aprins sau prezinta urme de sange;
  • Urina are un miros puternic;
  • In caz de infectie urinara la femei, poate aparea durerea pelviana – in special in centrul pelvisului si in zonele osoase pubiene.
  • In caz de infectie urinare la persoane adulte, simptomele pot fi trecute cu vederea sau pot fi confundate cu alte conditii specifice varstei;
  • Intepaturi in timpul urinarii,
  • Scaderea sau lipsa erectiei, in cazul barbatilor,
  • Stare de rau, febra, frisoane,
  • Durere in abdomenul inferior, durere lombara sau laterala.

Tipuri de infectii urinare

Fiecare tip de infectie urinara poate avea semne si simptome specifice, in functie de partea afectata a tractului urinar. Astfel se poate vorbi despre trei tipuri de infectii urinare:

  • Pielonefrita acuta – este o infectie urinara localizata in zona rinichilor si se manifesta prin durere superioara si laterala de spate, febra mare, agitatie si frisoane, greata si varsaturi;
  • Cistita – este localizata la vezica urinara si se manifesta prin presiune pelviana, disconfort inferior al abdomenului, urinari dese si dureroase, sange in urina;
  • Uretrita – este localizata in zona uretrei si se manifesta prin usturime la urinare si scurgeri.

“Cistita reprezinta inflamatia de orice cauza a vezicii urinare, iar infectia urinara reprezinta prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar. Cea mai frecventa cauza a cistitei este cea infectioasa – bacteriana, dar exista si cauze neinfectioase care pot produce inflamarea vezicii urinare: prezenta microlitiazei/litiaza renala, contactul sexual frecvent si/sau violent, utilizarea diafragmei contraceptive, utilizarea anumitor produse de igiena iritante, scaderea secretiei de mucus, atrofia mucoasei vaginale in menopauza, prezenaa unui catater urinar, radioterapia”, mentioneaza Simona Banciu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, MedLife Brasov.

Infectie urinara - simptome, cauze si tratament
Infectie urinara – simptome, cauze si tratament

Infectie urinara cauze

Infectiile urinare sunt generate de bacteriile care ajung in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica urinara. Cu toate ca sistemul urinar este conceput pentru a tine la distanta invadatorii microscopici, aceste metode de aparare uneori dau rateuri. Cand se intampla acest lucru, bacteriile pot pune stapanire pe zone are tractului urinar si genereaza infectii urinare.

Infectia urinara este frecventa la femei si afecteaza vezica urinara si uretra. Desigur, sunt si cazuri de infectie urinara la barbati, dar mai rare.

Asa cum mentioneaza si medicul Simona Banciu, medic specialist obstetrica-ginecologie, factorii favorizanti de aparitie a infectiilor urinare sunt:

  • Conditiile anatomice (uretra scurta a femeilor fata de barbati duce la o crestere a incidentei la femei fata de barbati)
  • Consumul redus de lichide 
  • Amanarea urinarii favorizeaza inmultirea germenilor
  • Litiaza aparatului urinar favorizează adeziunea bacteriilor
  • Menopauza
  • Diabetul care prin prezenta glucozei in urina favorizeaza inmultirea germenilor
  • Sarcina prin modificarile aparatului urinar si mediul hormonal

De cele mai multe ori agentii patogeni provin din zona genitala ori din tubul digestiv. Asadar, majoritatea infectiilor urinare sunt provocate de catre Escherichia Coli (70-95%), de Stafilococul saprofit si rareori de Proteus si Klebsiella spp. 

Cauzele cistitei – infectia vezicii urinare

Infectia localizata la vezica urinara, numita cistita, este cauzata de obicei de Escherichia coli (E.coli), un tip de bacterii intalnite frecvent in tractul gastrointestinal. Uneori, cistita poate fi provocata si de alte bacterii.

“Infectia urinara apare atunci cand bacteriile patrund in uretra si se inmultesc”, spune medicul Simona Banciu. “Cel mai comun agent patogen implicat este Escherichia Coli, dar pot fi implicate orice tip de bacterii. Sursa bacteriilor este adeseori tractul gastrointestinal sau vaginal.” 

Asadar, infectia vezicii urinare poate fi provocata si de relatiile sexuale. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii activ sexual pentru a o dezvolta. Din cauza anatomiei, femeile sunt mult mai expuse cistitei. Acest lucru este cauzat de distanta mica dintre uretra si anus.

Cauzele uretritei – infectia uretrei

Acest tip de infectie urinara poate aparea atunci cand bacteriile gastrointestinale se raspandesc de la anus la uretra. Totodata, din cauza faptului ca uretra feminina este aproape de vagin, infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi herpesul, gonoreea, chlamydia si mycoplasma, pot provoca uretrita.

Infectie urinara femei

Peste 50% dintre femei au avut infectie urinara cel putin o data in viata. In jur de 25% dintre aceste femei experimenteaza si o recidiva a bolii. Dintre femeile insarcinate, peste 10% sufera de infectii urinare. Aceste date arata o realitate grava, si anume ca infectia aparatului urinar este una dintre cele mai intalnite afectiuni la femei.

Factori de risc pentru infectia urinara la femei

Infectia urinara este frecventa la femei, ele confruntandu-se de mai multe ori in viata cu aceasta afectiune. Factorii de risc pentru infectia urinara femei includ:

  • Anatomia feminina – femeile au uretra mai scurta decat barbatii, fiind mai expuse la bacterii;
  • Activitatea sexuala – femeile active sexual tind sa sufere mai des de infectii urinare decat cele care nu sunt active sexual. Totodata, partenerii noi cresc riscul pentru infectia urinara.
  • Anumite metode contraceptive – femeile care folosesc diafragma pentru contraceptie prezinta un risc mai mare pentru infectii urinare decat cele care utilizeaza agenti spermicid.
  • Menopauza – dupa intrarea in menopauza, scaderea estrogenului circulant provoaca modificari ale tractului urinar care fac femeile mai predispuse catre infectii.

Igiena sexuala precara reprezinta un factor destul de important care predispune la aparitia infectiilor urinare. E.Coli (Escherichia Coli) este bacteria care produce peste 60% dintre infectiile urinare in cazul femeilor. Alte bacterii care pot cauza anumite afectiuni la nivelul aparatului urinar sunt: Stafilococus, Piocianic,  Proteus, Klebsiela, Streptococus.

Infectie urinara barbati

Unele dintre cauzele infectiei urinare prezente femei exista si in cazul barbatilor. Atunci cand infectia urinara se agraveaza este mai complicat. Unele cazuri necesita interventie chirurgicala.

Factori de risc pentru infectia urinara la barbati

Cu toate ca sunt mai rare cazurile de infectie urinara la barbati, ele exista si pot avea mai multi factori de risc. Unele dintre acestea sunt prezente si in cazul femeilor.

  • Anomalii ale tractului urinar – bebelusii nascuti cu anomalii ale tractului urinar care nu permit urinei sa paraseasca organismul in mod normal prezinta un risc mai mare de infectii urinare;
  • Blocari in tractul urinar – pietrele la rinichi sau o prostata marita pot bloca urina in vezica urinara si cresc riscul de infectie urinara la barbati;
  • Un sistem imunitar slabit – diabetul si alte boli care afecteaza sistemul imunitar cresc riscul de infectie urinara la barbati, dar si la femei;
  • Utilizarea cateterului – persoanele care nu pot urina pe cont propriu si folosesc un tub (cateter) pentru a urina prezinta un risc mai mare de infectii urinare. Aici pot fi incluse persoanele internate in spital, persoanele cu probleme neurologice care afecteaza controlul capacitatii de urinare si persoanele paralizate.
  • O procedura urinara recenta – chirurgia urinara sau un examen al tractului urinar care implica utilizarea instrumentelor medicale, pot creste riscul de infectie urinara la barbati, dar si la femei.
  • Consumul scazut de apa – deshidratarea.

Complicatii generate de infectia urinara

Daca sunt tratate prompt si corect, infectiile tractului urinar inferior genereaza foarte rar complicatii. Insa, lasata netratata, infectia urinara poate avea consecinte grave:

  • Infectii urinare recurente;
  • Infectii renale acute sau cronice (pielonefrite) care pot duce la afectarea renala permanenta;
  • Femeile insarcinate risca sa nasca prematur sau sa aiba copii cu greutate mica la nastere;
  • In caz de recurenta a unei infectii urinare la barbati se poate ajunge la uretrita gonococica si ingustare uretrala (strictura);
  • Sepsisul – o complicatie potentiala care poate pune viata in pericol, mai ales daca infectia urinara a fost localizata in tractul urinar si in rinichi.

“Infectia urinara joasa (cistita) poate duce catre ascensionarea germenilor in rinichi, cu aparitia pielonefritei acute. Pielonefrita este o complicație medicală importantă deoarece poate duce la abcese renale, septicemie, pana la deces.

Infectiile urinare recurente pot duce la aparitia cistitei interstitiale (inflamarea cronica a vezicii urinare), iar, mai departe, disfunctia cronica a aparatului renal poate duce catre insuficienta renala cronica, fapt ce conduce la obligativitatea efectuarii dializei.”, mentioneaza Simona Banciu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, MedLife Brasov.

Dr. Simona Banciu

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

MedLife Brasov

Ce pastile se iau pentru infectie urinara

Daca te intrebi ce pastile se iau pentru infectie urinara, mentionam ca medicamentele prescrise si durata administrarii acestora depind de starea de sanatate a pacientului si de tipul de bacterii gasite in urina. Tratamentul se stabileste pe baza antibiogramei, adica a analizei care prezinta modul cum raspunde bacteria la anumite antibiotice. 

Rezultatul poate arata antibioticele la care bacteria e rezistenta (adica tratamentul cu acel antibiotic e ineficient) sau sensibila la un anumit antibiotic, adica respectivul medicament poate ucide bacteria care sta la baza apartiei infectiei urinare.

Infectie urinara tratament 

Dupa ce se realizeaza analizele specifice pentru depistarea infectiei urinare, medicul specialist sau de familie recomanda tratamentul necesar in functie de tipul infectiei urinare. In general infectiile urinare sunt tratate prin administrare de antibiotice, insotite de probiotice si remedii naturiste. Printre remediile naturiste sunt si ceaiurile pe baza de plante: 

  • merisor – are rol antioxidant si antibacterian si se folsoeste adesea in tratarea infectiilor urinare. Acidul salicilic si vitamina C stopeaza depunerea de bacterii pe peretii tractului urinar.
  • matase de porumb – protejeaza aparatul urinar si are efect antioxidant, antiinflamator si hipoglicemic;
  • coada calului – contine potasiu, siliciu si flavone si are rol antiinflamator;
  • sparanghel – contine numeroare vitamine (B1, B2, B9, A, C, E), fosfor, calciu, fier si magneziu, avand efect antibacterian, antioxidant si antiinflamator;
  • frunze de maslin – contin acid cafeic si oleuropeina si au efect antioxidant si antibacterian;
  • visine – aceste fructe contin antocianine care favorizeaza dizolvarea sarurilor din acidul uric, protejeaza sistemul urinar si ajuta la eliminarea unei cantitati mai mari de urina;
  • urzica si palmierul pitic – se utilizeaza pentru tratarea prostatei si a hiperplaziei benigne de prostata, afectiune ce poate obstructiona tractul urinar;
  • agaricus – este o ciuperca ce are un rol important pentru mentinerea echilibrului sistemului imunitar, totodata are si proprietati antiinflamatoare.

Tratament infectie urinara simpla

Medicamentele recomandate cel mai frecvent pentru infectia urinara simpla includ:

  • Trimetoprim sau sulfametoxazol (Bactrim, Septra, etc);
  • Fosfomicina (Monurol);
  • Nitrofurantoin (Macrodantin, Macrobid);
  • Cefalexina (Keflex);
  • Ceftriaxone.

Totusi, in functie de bacteria care provoaca infectia si de istoricul pacientului, se va stabili un tratament personalizat pe baza antibiogramei. Doar tratamentul prescris de medicul specialist pe baza acesteia va asigura o reusita a taramentului si evitarea complicatiilor (instalarea rezistentei la medicamente, agravarea infectiei, etc). Prin urmare, niciodata nu se recomanda autoadministrarea de antibiotice, mai ales ca abuzul sau folosirea incorecta a acestora poate duce la aparitia rezistentei si, in cele mai grave cazuri, la imposibilitatea tratarii infectiei.

Antibiotic infectie urinara

Grupul de antibiotice pentru infectia urinara este cunoscut sub denumirea de fluoroquinolone si include: ciprofloxacin (Cipro), levofloxacin (Levaquin) si altele. Nu se recomanda antibiotic pentru o infectie urinara simpla, riscurile lor depasind beneficiile.

In unele cazuri, cum ar fi infectia urinara complicata sau o infectie a rinichilor, medicul poate prescrie fluorochinolone, daca nu exista alte optiuni de tratament.

In orice caz, niciun tratament nu trebuie autoadministrat. Tratamentul pentru infectie urina se va folosi doar la recomandarea medicului. Automedicatia poate duce la pierderea eficientei unor antibiotice (bacteria devine rezistenta la antibioticul respectiv), la prelungirea inutila a bolii si nu numai.

Durata administrare antibiotic infectie urinara

Cu toate ca simptomele se amelioreaza in cateva zile de tratament, este recomandat sa fie urmat intregul tratament, conform prescriptiilor medicale. Astfel, este posibil sa fie necesara administrarea de antibiotic infectie urinara timp de o saptamana sau chiar mai mult.

Pentru o infectie urinara simpla medicul poate recomanda administrarea unui antibiotic pentru o perioada de una pana la trei zile. Insa, eficacitatea acestui tratament scurt este conditionata de simptome si de istoricul medical.

Pe langa recomandarile legate de antibiotice sau plante medicinale pentru tratarea infectiei urinare, medicul poate sa recomande si bai calde de sezut. Insa in cazul unei infectii urinare severe, tratamentul recomandat este de antibiotic injectabil si chiar spitalizare.

Tratament infectie urinara femei

In cazul in care infectia urinara la femei este frecventa, medicul poate face anumite recomandari de tratament:

  • Antibiotic infectie urinara in doze mici, pentru doar cateva zile pe luna – pentru inceput timp de sase luni sau chiar mai mult, in cazurile mai grave;
  • Autodiagnosticare si tratament, cu conditia ca pacienta sa pastreze permanent contactul cu medicul;
  • O singura doza de antibiotic dupa contact sexual, daca infectia urinara are drept cauza activitatea sexuala; totusi, in acest caz, folosirea prezervativului sau urinarea si dusul imediat dupa contact pot ajuta;
  • Terapia vaginala cu estrogen, daca pacienta este in postmenopauza;
  • Pentru infectii urinare severe este posibil sa fie necesar un tratament cu antibiotice intravenoase in spital.

MIT: Infectiile urinare la femei, vinovate de problemele ginecologice?

Exista o legatura intre infectiile urinare repetate si sarcina ectopica?

„Singura legatura dovedita a fost intre infectiile genitale („anexite”) repetate si sarcina ectopica. Infectiile urinare repetate dovedite nu cresc riscul de sarcina extrauterina”, spune Silviu Istoc,

Infectiile urinare repetate pot duce la infundarea trompelor sau doar cele ginecologice?

Infectiile urinare nu sunt vinovate nici de blocarea trompelor. Prin definitie, afecteaza doar caile urinare inferioare, si nu trompele uterine. Infectiile de la nivelul trompelor (cu gonococ, Chlamydia, mycoplasma sau ureaplasma) duc de multe ori la infundarea acestora. Uneori infectiile de la nivelul trompelor duc la o iritatie externa a vezicii urinare si implicit la simptome de infectie urinara, de aceea s-a creat impresia eronata ca infectiile urinare ar duce la blocarea trompelor”, adauga medicul Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc

Dr. Silviu Istoc

Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

silviu.istoc@medicover.ro

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Stiai ca problemele dentare ne afecteaza sanatatea organismului, psihicul si starea generala? Afla in ce mod

Daca te-ai gandit vreodata ca sanatatea dentara nu este atat de importanta, ar trebui sa r…