Home Sanatate Fractura de col femural – tot ce trebuie sa stii

Fractura de col femural – tot ce trebuie sa stii

Soldul este acea articulatie cu bila si soclu in care piciorul se uneste cu pelvisul. In partea de sus a femurului, care este osul coapsei, se afla capul femural care este bila articulatiei. Imediat sub capul femural se afla colul femural, zona cea mai susceptibila pentru o fractura de sold. Cu toate ca oricine poate suferi o fractura de col femural sau o fractura de sold, acestea sunt considerabil mai frecvente la adultii cu varsta de peste 50 de ani si, in special, in randul femeilor.

Tipuri de fracturi de bazin

O fractura este ruptura partiala sau completa a unui os. Aceasta poate fi unica sau multipla pe os, transversala, oblica sau spiralata. Se mai poate vorbi despre fractura cominutiva – care presupune ca osul s-a rupt in mai multe fragmente si implica prezenta aschiilor, sau fracturi deschise – implica intrarea in piele a osului sau a unor fragmente de os.

Cele mai frecvente fracturi de sold sunt:

 • Fractura colului femural – apare la un centimetru de articulatia soldului si este frecventa la persoanele in varsta care pot avea osteoporoza. Din cauza faptului ca pot intrerupe alimentarea cu sange a capului femural, aceste fracturi pot genera complicatii.
 • Fractura de sold intertrohanteriana – apare la 3 – 4 centimetri de articulatia soldului, nu intrerupe alimentarea cu sange a osului si poate fi mai usor de vindecat.

Tipuri de fractura de col femural

Fracturile colului femural sunt fracturi intracapsulare, adica fracturi localizate in zona care contine fluidul care lubrifiaza si hraneste articulatia soldului. Fractura de col femural, in functie de localizarea pe colul femural, poate fi:

 • Subcapitala, daca se afla la capatul femurului si jonctiunea colului femural
 • Transcervicala, daca este in zona de mijloc a colului femural
 • Bazicervicala, daca se afla la baza colului femural.

Cauzele fracturii de col femural

 • Traumele si caderile sunt cele mai frecvente cauze ale fracturilor de col femural, in special in cazul persoanelor cu varsta peste 50 de ani care sufera de osteoporoza sau cancer osos.
 • Persoanele tinere pot suferi fracturi de col femural in cazul accidentelor rutiere sau a caderilor de la inaltime mare.
 • Fractura de col femural este foarte rara la copii si poate fi cauzata de accidente sau de densitatea minerala osoasa redusa (osteopenie) sau de alte afectiuni precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara.

Simptomele unei fracturi de col femural

Semnele unei fracturi de col femural sunt:

 • Durerea in zona inghinala – aceasta se agraveaza cand se pune greutate pe sold sau se incearca rotirea acestuia.
 • Piciorul afectat poate parea mai scurt decat cel sanatos, sau se poate roti nefiresc de mult spre exterior.

Diagnosticul pentru o fractura de sold

Medicul poate depista o fractura de bazin analizand pozitia soldului si piciorului si tinand cont de simptome. Dupa examinarea fizica a pacientului, se va face o radiografie care confirma fractura de sold si, totodata, determina ce parte a soldului este afectata.

Este posibil ca fracturile mici sau incomplete sa nu apara in radiografie. Daca fractura de sold nu poate fi vazuta in imagini, dar simptomele exista, medicul poate recomanda o scanare CT (RMN) sau o scanare osoasa care sa prezinte detaliat situatia.    

Fractura de sold – metode de tratament

Tratamentul fracturilor de col femural sau de bazin implica:

 • Chirurgie de urgenta – este recomandata de obicei in cazul fracturilor de sold pentru a ameliora durerile si a restabili mobilitatea cat mai repede posibil. In functie de gravitatea fracturii de sold, de varsta si de conditiile medicale ale pacientului, se pot folosi diverse tipuri de interventii chirugicale.
 • Medicamente – Medicamentele sunt prescrise pentru ameliorarea durerilor si pot fi din gama celor fara prescriptie medicala precum antiinflamatoarele nesteroidiene, sau eliberate pe baza de reteta, precum opioidele. Totodata, in functie de varsta pacientului, medicul poate prescrie bifosfonati si alte medicamente pentru tratarea osteoporozei si reducerea riscurilor unei alte fracturi de bazin. Acestea cresc densitatea osoasa si ajuta la intarirea oaselor. Medicul mai poate recomanda un unguent pentru fracturi.
 • Recuperare – este foarte importanta si variaza in functie de gravitatea fracturii de sold, de varsta si de starea de sanatate a pacientului.

In cat timp se vindeca o fractura de sold

Raspunsul la intrebarea in cat timp se vindeca un os rupt sau o factura femurala depinde de multi factori, cum ar fi:

 • Varsta pacientului 
 • Gravitatea fracturii 
 • Starea generala de sanatate 
 • Fluxul de sange de la nivelul fracturii 
 • Aportul de nutrienti 
 • Metodele de tratament folosite. 

Totodata, osul este un tesut viu care se va adapta constant presiunilor pe care le suporta, deci vindecarea acestuia este conditionata si de activitatile la care pacientul participa.

In conditii normale, un os rupt se poate vindeca intre 6 si 16 saptamani, dar exista multe metode prin care acest proces poate fi accelerat.  

Tipuri de interventii chirurgicale in cazul unei fracturi de bazin

Am vazut ca in cadrul procedurilor de tratare a unei fracturi de sold se poate apela si la interventii chirurgicale care sa amelioreze durerile si sa grabeasca vindecarea pacientului. In functie de modul in care aceasta a provocat leziuni ale fluxului de sange la nivelul capului femural, interventiile chirurgicale pot fi de mai multe feluri:

 • Fixare interna – implica utilizarea stifturilor metalice sau a suruburilor pentru a fixa oasele, astfel incat fractura de col femural sa se poata vindeca.
 • Inlocuirea partiala a soldului – este o procedura folosita pentru o fractura de bazin in care capatul oaselor este deteriorat sau deplasat. Aceasta implica indepartarea capului si colului femurului si montarea unei proteze metalice, care poate fi o proteza col femural.
 • Inlocuirea totala a soldului – implica inlocuirea femurului superior si soclului cu o proteza de sold. Acest tip de interventie are cele mai bune rezultate pe termen lung in cazul pacientilor sanatosi care duc o viata independenta. Proteza totala de sold este cea mai rentabila solutie pentru ca elimina necesitatea mai multor interventii chirurgicale ulterioare.

Recuperare dupa fractura de sold

Timpul necesar pentru o recuperare dupa o fractura de col femural sau de sold depinde de gravitatea fracturii, starea generala de sanatate si tipul de interventie chirurgicala la care s-a apelat. Recuperarea variaza de la o persoana la alta, dar este absolut necesara dupa externare.

In functie de varsta si de starea de mobilitate, pacientul poate face recuperarea acasa sau la o unitate de reabilitare. Recuperarea dupa fractura de sold poate dura pana la trei luni si poate asigura recuperarea mobilitatii in cea mai mare parte. Pentru a grabi recuperarea, medicii pot recomanda pentru pacientii cu fractura de col femural un plan de ingrijire complet care implica kinetoterapie, hidroterapie si alte metode de recuperare.

Cum se alege proteza in cazul fracturii de col femural

Inlocuirea protetica este o optiune eficienta de tratament pentru pacientii in varsta cu fracturi de col femural. Alegerea protezei si metoda de fixare sunt individualizate pe baza preferintelor chirurgului si caracteristicilor pacientului. Astfel, in alegerea protezei pentru o fractura de col femural se tine cont de densitatea osoasa, activitatea, comorbiditatea medicala si speranta de viata estimata a pacientului.   

Chirurgul are mai multe optiuni pentru artroplastie pentru o fractura a colului femural:

 • Hemiartroplastia – inlocuirea capului si colului femural. Este o operatie mai  putin complicata si ofera rezultate satisfacatoare in cazul pacientilor mai putin activi. Hemiartroplastia moderna este modulara si permite diverse combinatii intre lungimea capului femural si capul femural. Aceasta ofera o proteza mai potrivita pentru majoritatea pacientilor si asigura egalizarea lungimii picioarelor. Totodata, permite ajustarea tensiunii musculare a soldului pentru o mobilitate cat mai buna si reduce riscul luxatiilor.
 • Inlocuirea totala a soldului – implica protezarea completa a soldului si este recomandata pacientilor activi, sanatosi, cu fracturi de col femural deplasate.

Proteza cimentata sau necimentata

Proteza femurala este inserata in femur dupa pregatirea canalului necesar. Acesta poate fi modelat, astfel incat tulpina protetica sa se potriveasca perfect – si nu va mai fi nevoie de cimentare, sau sa nu se potriveasca perfect – si va fi nevoie de cimentare. .

In cazul unei proteze cimentate, stabilitatea poate fi crescuta prin utilizarea unei tulpini mai mici decat canalul si ancorarea acesteia cu ciment metil metacrilat. Cimentarea corecta va creste stabilitatea protezei. Aceasta metoda implica utilizarea unui dop femural si injectarea sub presiune a unui ciment fluid.

O alta varianta pentru fixarea protezei consta in utilizarea unei tulpini care se potriveste perfect cu osul si are o suprafata care favorizeaza cresterea osoasa. In acest caz este nevoie de o proteza necimentata mai scumpa, mai putin potrivita persoanelor in varsta.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Roxana Matei
Load More In Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si acest articol

Fa cateva schimbari pentru o viata mai sanatoasa. Sfatul specialistului

Daca te trezesti obosit, esti lipsit de energie sau analizele iti spun ca ceva nu e bien i…