Home Sanatate Efectele cosmeticelor asupra sănătății: produsele de makeup afectează sănătatea sau nu?

Efectele cosmeticelor asupra sănătății: produsele de makeup afectează sănătatea sau nu?

Ce inseamna pentru femei frumusetea? Pentru fiecare dintre noi poate insemna altceva. Pentru unele femei, naturaletea si purtitatea sunt totul. Pentru altele efectul amplificator al cosmeticelor este si el un ajutor. Indiferent de perceptie insa, trebuie sa stim ca in ambele cazuri sanatatea inseamna frumusete. 

Iar potrivit unor opinii, cosmeticele ar putea sta in calea sanatatii, afectand-o odata cu utilizarea lor. Mit sau realitate? 

Afecteaza produsele cosmetice sanatatea? 

Raspunsul este “DEPINDE!” Depinde de calitatea produselor, depinde de frecventa utilizarii lor. Potrivit unui studiu făcut de Environmental Working Group (EWG) în 2004, femeile folosesc 12 produse cosmetice pe zi, in medie. Ei bine, la acest nivel, explica specialistii, asta poate insemna circa 200 de substanțe straine tenului nostru. 

In alt studiu din 2006 arată că femeile aplică pe fața lor aproximativ 25 de produse. Asta ar dubla produsele si ar dubla si sansa aparitiei substantelor chimice si cancerigene. Specialistii spun ca intr-un produs cosmetic in general exista substante cu un potential negativ, dar intr-o cantitate microscopica. Totusi, daca exageram cu utilizarea acestora, sansele sa avem probleme pot creste. 

Nneka Leiba, directorul grupului EWG afirma in urma studiilor ca rata infertilității, a cancerului și ale alergiilor copiilor, sunt în creștere in SUA. Ba mai mult, in America rata cancerului de piele crește de pe zi ce trece, conform datele guvernamentale înregistrate în ultimul an. Interesant este faptul că procentul diagnosticări cancerului la bărbați este în scădere, dar cel al femeilor rămâne stabil, întrebarea vine de la sine.. De ce?

Nneka susține că exista substanțe cancerigene precum formaldehida din unele tratamente de păr cu cheratină, șampon de corp și lac de unghii, sau gudronul de cărbune din unele vopsele de păr și șampoane. Tot la fel de cancerigene sunt și metalele grele precum plumbul din rujuri și produsele pe bază de argilă. (theguardian.com).

Indicat ar fi ca, de fiecare data cand apelam la un salon de make-up in calitate de consumatori, să ni se citească INCI-ul produselor (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), un inventar European în care se regăsesc ingredientele folosite în industria cosmetică. Sa fim siguri ca cel care ne recomanda produsele este un specialist, cu un curs machior absolvit si cu experienta necesara distingerii produselor de calitate de cele care ne pot afecta. La fel, daca dorim sa ne punem gene. Foarte important este sa apelam la un specialist, cu un curs de extensii gene absolvit. Ochii sunt printre cele mai sensibile parti ale organismului in ceea ce priveste infectiile cu produse chimice din cosmetice.

Saloanele profesionale tind sa foloseasca doar produse de calitate, insa totusi, datoria este a noastra de a ne interesa si de a ne informa pe baza opiniilor si recomandarilor make-up artistilor. 

Dermatologul Steve Xu este convins de faptul că in ziua de azi, noi ca femei “trăim și respirăm produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală”.

De aceea, Dr. Xu și colegii lui au evaluat plângerile făcute la ANM, incercand sa faca un top al celor mai nocive cosmetice.  Acestia au ajuns la concluzia că produsele pe care oamenii le-au criticat cel mai mult, au fost produsele pentru îngrijirea pielii, a părului și a tatuajelor. Dr Xu este de părere că există foarte multe produse pe piață care conțin o mulțime de substanțe chimice și multe dintre acestea sunt nereglementate.

Tocmai de aceea, in momentul in care ajungem la un salon de specialitate, este bine sa ne informam inainte ce fel de produse foloseste acel salon, ce specialisti lucreaza cu ele si care sunt beneficiile serviciilor prestate de acestia vs. efectele adverse.

De ce exista produse de proasta calitate pe piata? 

Chiar dacă există multe plângeri la același produs, este foarte greu ca acesta să fie scos de pe piață, spre exemplu balsamurile de păr de la WEN Chaz Dean au primit 127 de plângeri la ANM, iar când ANM-ul a anchetat compania, au descoperit că plângerile erau de fapt, 21,000. Însă, produsele nu au fost scoase de pe piață. Asta deoarece cererea este in continuare una foarte mare, preturile fiind foarte competitive. In plus, companiile fac de obicei minimul de efort necesar pentru a reglementa folosirea in produse exact a acelei cantitati de substante toxice sau chimice care sa poata impinge produsul peste limita legala de folosire. 

Totusi, pentru a învinge această problemă, doctorul Xu sfătuiește publicul să facă plângeri la ANM dacă un produs are efecte averse, doar așa compania respectivă va fi anchetată. (time.com).

Cum sa alegem produsele cosmetice potrivite pentru noi?

Ne-am gandit ca ti-ar putea fi de ajutor si câteva sfaturi pentru a alege mai atent produsele pe care le aplici pe piele, sau pe scalp. Asadar, iata parerile specialistilor: 

– Înainte de a cumpăra orice produs, informează-te despre el și despre ingredientele pe care le conține, trăim în era tehnologică, există multe aplicații care analizează INCI-ul produselor prin scanarea codului. 

– Mai ales dacă ai tenul sensibil, ai putea să achiziționezi produse în mini-size, de test, în felul acesta încercand produsul, fără sa irosești bani pe un full-size în cazul în care produsul are efecte averse. 

– Demachierea, e poate cel mai important pas pe care ar trebui să-l iei în considerare în fiecare seară, pentru a curăța tenul de machiaj și de toți microbii cauzați de cele mai multe ori, de poluare.

Respecta aceste sfaturi, alege produsele de specialitate si saloanele cunoscute si nu vei avea probleme. Totusi, atunci cand folosesti produse cosmetice redu la minim utilizarea lor si nu exagera cu numarul de aplicari. In acest fel vei fi sigura ca te vei pazi de toate efectele adverse pe care le poti suporta pe viitor de la aceste produse.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudiu Ciudor
Load More In Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si acest articol

8 motive pentru care ar trebui sa bei cafea la locul de munca

Cafeaua este unul dintre cele mai prezente produse din lume. Ea este consumata in diverse …