Inca de la sfarsitul anului 2020 a inceput vaccinarea impotriva virusului SARS-COV-2, care provoaca aparitia bolii COVID-19. Odata cu inceperea vaccinarii, au inceput sa apara si multe intrebari legate de beneficiile si reactiile adverse ale vaccinului. Tocmai de aceea, pentru a veni cu informatii utile si relevante legate de vaccinarea impotriva COVID-19, am cerut Grupului de Comunicare al Comitetului National De Coordonare A Activitatilor Privind Vaccinarea Impotriva COVID-19 (CNCAV) cateva lamuriri cu privire la unele intrebari privind vaccinarea.
Vezi in articol cateva informatii care te pot ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna vaccinarea, cum contribuie la imunizarea populatie si la limitarea transmiterii virusului si nu numai.

Cat de eficient este vaccinul impotriva COVID-19? Ce imunitate poate oferi?
CNCAV precizeaza faptul ca din datele disponibile pana in acest moment referitoare la acest vaccin, poate sa protejeze impotriva bolii, orice forma simptomatica ce a fost confirmata de testul PCR. Nu se stie, insa, daca poate oferi protectie si impotriva infectiei sau a transmiterii virsului si catre alte persoane.
Cu toate acestea, studiile se desfasoara in continuare si pe parcurs ce vor aparea noi date, se va stabili daca vaccinul va putea stopa raspandirea virsului. Cu toate acestea, daca se vor imuniza cat mai multe persoane, aproximativ 60-70% din populatie, virusul nu va mai circula si nu se va mai raspandi cu aceeasi viteza si putere.
„Din datele pe care le avem la dispozitie pana la acest moment, s-a demonstrat ca vaccinul protejeaza impotriva dezvoltarii bolii (orice forma simptomatica confirmata PCR). Nu sunt inca disponibile suficiente date pentru a concluziona daca ofera protectie si impotriva infectiei sau transmiterii virusului catre terte persoane.
Studiile care sunt in continua desfasurare vor stabili daca vaccinarea protejeaza si impotriva infectiei si daca virusul mai poate fi transmis. In situatia in care va fi imunizata o proportie mare de persoane (60-70%), va fi redusa semnificativ circulatia virusului si astfel vor fi mai protejati si cei care nu sunt vaccinati.”, spun reprezentantii CNCAV.
Vaccinul este recomandat si persoanelor cu imunosupresie?
Nu de multe ori s-a pus si problema recomandarii vaccinului la persoanele cu imunosupresie prin boala ori secundara unui tratament. CNCAV precizeaza faptul ca in momentul de fata nu se cunoaste daca in functie de gradul de imunosupresie acest vaccin va putea sa isi dovedeasca eficienta ca si pentru restul populatiei. Cu toate acestea s-au efectuat studii si pentru aceasta categorie de persoane, insa nu s-au identificat riscuri specifice in legatura cu vaccinarea.
“In ceea ce priveste persoanele cu imunosupresie (prin boala sau secundar unui tratament), nu se cunoaste daca in functie de gradul de imunosupresie vaccinul va avea aceeasi eficacitate ca in populatia generala. Persoane cu diferite grade de imunosupresie au fost incluse in studiile clinice si nu au fost identificate riscuri specifice in legatura cu vaccinarea impotriva COVID-19.”, se mentioneaza in raspunsul oferit site-ului viata-sanatoasa.ro de reprezentantii CNCAV.
In acelasi timp nu se recomanda vaccinarea celor care au semne si simptome acute de COVID. Daca o persoana devine simptomatica dupa prima doza de vaccin administrata, va fi necesar sa astepte pana la disparitia simptomelor pentru a i se putea administra doza de rapel.
Cat poate sa dureze imunitatea dobandita prin vaccin impotriva COVID-19?
O intrebare la care oricine isi doreste sa afle un raspuns, inclusiv autoritatile si cei care au dezvoltat vaccinul este legata de durata pentru care vaccinul ofera imunitate.
Potrivit CNCAV, “la acest moment nu exista suficiente date pentru a preciza cu exactitate durata protectiei dupa administrarea vaccinului impotriva COVID-19. Avand in vedere ca este necesar sa se produca un numar mare de mutatii pentru ca vaccinul sa nu mai fie deloc eficient impotriva unei noi tulpini, nu este de asteptat ca vaccinul sa nu protejeze impotriva noilor tulpini, insa acest lucru nu poate fi exclus pe viitor.”
Daca virusul sufera mutatii, vaccinul existent va mai fi eficient?
Pentru ca acest vaccin sa nu mai fie eficient va fi necesar sa apara un numar foarte mare de mutatii. Insa daca apar tulpini noi cu un grad mai mare de a contagia populatia, nu este exclus ca vaccinul sa nu mai ofere protectia necesara.
Avand in vedere toate recomandarile medicilor si precizarilor persoanelor si institutiilor abilitate, se recomanda vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane pentru ca populatia sa se imunizeze si sa reusim sa trecem peste aceasta pandemie. Cat despre reactiile adverse pe care le poate da vaccinul acestea sunt usoara sau moderate si dispar intr-un timp scurt: inrosire la locul injectarii, dureri de cap, oboseala, dureri musculare, febra si frisoane.
Mai multe informatii despre vaccinare gasesti pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.