Home Sanatate Avantajele morfologiei fetale – de ce se recomanda investigatia

Avantajele morfologiei fetale – de ce se recomanda investigatia

Ai aflat ca esti insarcinata si nu stii care sunt pasii urmatori? Pentru a te asigura ca bebelusul se dezvolta sanatos este necesar sa realizezi o serie de investigatii necesare in orice sarcina. Este vorba despre morfologiile fetale care ajuta la vizualizarea si masurarea fatului, care ii ofera medicului tau informatii despre cum evolueaza sarcina, pentru a te asigura ca sarcina decurge normal.

Avantajele morfologiei fetale – screeningul de trimestru
Avantajele morfologiei fetale – screeningul de trimestru

Ce este morfologia fetala

Este important sa stii ce anume reprezinta morfologia fetala. Aceasta este o investigatie necesara in orice trimestru de sarcina pentru a putea depista posibilele anomalii cromozomiale. Poarta numele de morfologie tocmai pentru ca evalueaza in detaliu structurile anatomice fetale precum: orbite, craniu, stomac, inima, plamani, coloana vertebrala si restul organelor si ale membrelor.

Aceasta consta intr-o evaluare ecografica transabdominala sau transvaginala si un examen de sange. Pentru a putea efectua aceasta procedura nu este necesara nici o pregatire speciala. Este important sa efectuezi toate morfologiile in sarcina deoarece exista anumite anomalii care pot sa apara mai tarziu in sarcina.

Cand se efectueaza morfologia fetala

Pentru a putea realiza o morfologie fetala este necesar sa se respecte anume saptamani in care se poate efectua ecografia. In functie de fiecare trimestru, trebuie sa iti faci programare inainte de urmatoarele perioade:

Morfologia de trimestru 1  – intre saptamanile 11 si 14 de sarcina

Ecografia de trimestru 1 se asociaza cu un test din sange – markeri biochimici fetali si poarta numele de dublu test. In functie de recomandarile medicului se poate efectua in saptamanile 9-10 analizele de sange si ulterior ecografia, ori se poate realiza intai ecografia si ulterior recoltarea analizelor. 

Ambele rezultate se coreleaza pentru a determina un risc in anomaliile fetale. O astfel de ecografie morfologica de trimestru 1 se poate realiza in cadrul clinicii Feminasmed, de catre medici specialisti in medicina materno fetala.

Morfologia de trimestru 2  – intre saptamanile 20 si 24 de sarcina

In cadrul morfologiei de trimestru 2 sau triplutest se verifica evolutia fatului, daca organele se dezvolta corespunzator. Totodata atunci este momentul in care poti afla care este sexul copilului.

Morfologia de trimestru 3  – intre saptamanile 30 si 32 de sarcina

Pentru a vedea daca bebelusul se dezvolta sanatos pana la momentul in care va trebui sa nasti, morfologia de trimestru 3 vine in ajutorul reevaluarii eventualelor structure patologice descoperite la morfologia din trimestrul 3.

Avantajele morfologiei fetale – screeningul de trimestru

Morfologia fetala este o investigatie care necesita mai mult timp ca o ecografie normala, gravidele petrecand in medie 30 de minute in cadrul investigatiei ecografice. Iata care sunt avantajele acestei proceduri:

  • Se pot identifica sarcinile multiple
  • Se pot vedea cum s-a dezvoltat bebelusul
  • Se pot depista riscurile de anumite anomalii congenitale sau alte problem de sanatate
  • Poti afla sexul bebelusului
  • Se poate estima varsta gestationala si data nasterii
  • In ultimul trimestru se apreciaza lichidul amniotic, colul uterin si pozitia placentei

Alte investigatii recomande femeile insarcinate

Pe langa realizarea acestor morfologii, medicul care supravegheaza sarcina mai poate recomanda si alte investigatii pentru a asigura sanatatea mamei ca sa poata duce sarcina sanatoasa la bun sfarsit. Acestea pot fi: hemoleucograma, grupa sanguina si RH, calcemie, serologia hepatitelor, profilul TORCH, analiza de urina, analiza secretii vaginale, Papanicolau, teste pentru boli cu transmitere sexuala, testul de toleranta la glucoza etc.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vezi si acest articol

Cadouri inspirate pentru sustinerea sanatatii mentale a unui tatic

Daca un tatic trece printr-o perioada dificila si se confrunta cu depresia sau alte proble…