Home Sanatate 3 suplimente alimentare de care ai nevoie dupa 50 de ani

3 suplimente alimentare de care ai nevoie dupa 50 de ani

Dieta diversificata este esentiala pentru sanatate si nu ar trebui sa iti lipseasca alimente care contin nutrienti, proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. Organismul are nevoie de toate acestea pentru a sustine sanatatea muschilor, a oaselor si a organelor. 

3 suplimente alimentare de care ai nevoie dupa 50 de ani

Chiar daca vitaminele si mineralele din alimente sunt adesea mai usor de absorbit de organism, suplimentele alimentare sunt o modalitate facila de a adauga nutrienti in dieta ta. Acestea iti furnizeaza vitamine, minerale, proteine, fibre si diversi nutrienti, au numeroase beneficii pentru sanatate si sunt indispensabile dupa o anumita varsta. 

Iata 3 suplimente alimentare care nu trebuie sa iti lipseasca dupa varsta de 50 de ani.

Calciu

Pe masura ce inaintam in varsta, corpul nu mai absoarbe vitaminele si mineralele la fel de bine, iar calciul este esential pentru sanatatea oaselor. Daca nu se obtine suficient calciu din lactate, legume cu frunze verzi,  tofu, broccoli, gulie, kale si diverse lactate corpul isi va lua necesarul din oase, slabindu-le. 

Cele mai expuse sunt femeile cu varsta peste 50 de ani si barbatii trecuti de 70 de ani, iar sedentarismul poate agrava situatia. De asemenea, femeile aflate in postmenopauza sunt expuse in mod special riscului de deficienta de calciu si de osteoporoza.

Femeile trecute de 50 de ani au nevoie de 1.200 mg de calciu pe zi, in vreme ce barbatii cu varsta intre 50 si 70 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu si de 1.200 mg dupa varsta de 70 de ani. 

Vitamina D

Calciul functioneaza mult mai bine in combinatie cu vitamina D care ajuta la absorbtia acestuia in intestin. Prin urmare, si vitamina D este vitala pentru sanatatea sistemului osos. De asemenea, sustine sistemul imunitar si sistemul nervos si are numeroase beneficii pentru inima. 

Dupa varsta de 50 de ani, din cauza faptului ca procesul de imbatranire interfereaza cu capacitatea pielii de a produce vitamina D, chiar daca te expui suficient la soare, s-ar putea sa ai un deficit. Alte cauze pot fi boala Crohn si boala celiaca, dar si o piele mai inchisa la culoare.

Adultii cu varsta intre 19 si 70 de ani au nevoie zilnic de 15 micrograme sau 600 UI, in vreme ce persoanele trecute de 70 de ani au nevoie de 20 mcg sau 800 UI. Daca iei un supliment de vitamina D, pentru o absorbtie optima, asociaza-l cu o masa sau o gustare fara grasimi. 

De asemenea, este bine sa iti completezi dieta cu alimente care contin vitamina D precum iaurtul, laptele, pestele gras, ficatul de vita sau ciupercile.

Vitamina B12

Procesul de imbatranire afecteaza si capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 care joaca un rol important in sanatatea sangelui si a sistemului nervos. Cei mai expusi la deficitul de vitamina D sunt adultii trecuti de 50 de ani, vegani sau vegetarieni, cei care sufera de boala Crohn sau boala celiaca sau cei care iau antidiabetice sau inhibitori ai aciditatii gastrice. 

Acestia sunt predispusi catre anemie, neuropatii, leziuni nervoase care se resimt sub forma de furnicaturi sau amorteala in maini si picioare, probleme de echilibru, depresie, confuzie, probleme de memorie si chiar si dementa.

Adultii au nevoie de 2.4 de vitamina B12 mcg pe zi. Aceasta se gaseste in multe suplimente alimentare, dar si in produse precum pestele, carnea de pasare, ouale, laptele, scoicile, ficatul de vita sau cerealele fortificate.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Marian Anurag
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Cum contribuie arta la mentinerea sanatatii mentale a copiilor

Integrarea artei in viata copiilor si mai cu seama in cadrul cursurile de dezvoltare perso…