Home Recomandari Nou studiu: parfumurile pot crea probleme grave de sanatate persoanelor din jur

Nou studiu: parfumurile pot crea probleme grave de sanatate persoanelor din jur

Un nou studiu releva faptul ca aproximativ 19% din populatia lumii este pasibila sa sufere de anumite probleme medicale, aflate in stricta legatura cu intoleranta mirosurilor de parfum sau a mirosurilor fabricate pentru produsele de ingrijire personala.

Studiile au fost publicate recent in anul acesta, realizate pe un esantion din 4 state diferite: Statele Unite, Australia, Marea Britanie si Suedia, pe un numar de 4435 de adulti. S-a avut in vedere analiza modului in care acesti oameni reactioneaza la mirosul parfumurilor si la cele ale produselor de ingrijire personala, pentru a se determina daca parfumul poate produce probleme medicale sau nu.

Nou studiu: parfumurile pot crea probleme grave de sanatate persoanelor din jur
Nou studiu: parfumurile pot crea probleme grave de sanatate persoanelor din jur

Care sunt concluziile specialistilor?

In urma expunerii la parfum sau la produse parfumate de ingrijire personala, circa jumatate din cei testati au descoperit ca sufera de sensibilitate la parfumuri. Iar dintre acestia, 7% chiar au avut nevoie de interventii medicale in urma realizarii studiului.

In acelasi timp, 19,9% dintre ei sufera de intoleranta la mirosuri si pot avea probleme de sanatate daca sunt expusi la astfel de stimuli.

Asadar, in timp ce pentru unii dintre noi plimbarile in magazinele de profil si in parfumerii pot fi o reala sursa de relaxare si imbiere a simturilor, iata ca pentru alte persoane pot duce la grave probleme de sanatate.

Expunerea la parfum sau la mirosuri puternice fabricate chimic creeaza probleme grave, considera specialistii!   

Pentru unele persoane, expunerea la parfum sau la orice tip de miros fabricat in cadrul companiilor de cosmetice poate crea probleme grave. Dr. Anne Steinermann, specialist la Universitatea din Melbourne, considera ca printre cele mai des intalnite efecte se afla migrenele si insuficienta respiratorie. Insa in cazuri izolate, intoleranta la mirosuri parfumate poate duce chiar la probleme medicale pe termen lung. Spre exemplu, lucrurile se complica daca astfel de probleme cu intoleranta la parfum apar in timpul sarcinii.

Intrebata despre aceste probleme si despre concluziile alarmante ale studiului, Dr. Steinermann a spus ca sensibilitatea la parfum si la mirosuri fabricate este o problema medicala la care inca nu stim cum sa reactionam si nici nu suntem pregatiti pentru rezolvarea unor cazuri de acest tip. Insa asta nu inseamna ca situatia nu pune probleme la nivel mondial.

Chiar in cadrul unor aeroporturi cunoscute, in Copenhaga, Helsinki si Vancouver, astfel de probleme au existat de-a lungul timpului. S-au depistat cazuri in care persoane ce au intrat in magazinele duty-free au lesinat sau au simtit dureri de cap bruste. Mai mult decat atat, in cadrul curselor aeriene care ofera obiecte promotionale si mostre de parfum, multi pasageri au raportat probleme de ordin respirator.

Care sunt solutiile? Ar trebui interzise parfumurile in mediul public?

Desigur, pentru o viata sanatoasa si lipsita de griji foarte multe lucruri ar trebui interzise sau macar limitate in mediul public. Insa cum am putea interzice parfumurile? Ce parere au specialistii despre acest subiect si care sunt solutiile in opinia lor?

Dupa un eveniment extrem de neplacut petrecut in Seatle, in anul 2013, dar si o alta serie de probleme din cauza acestei intolerante la mirosuri, o biserica din Seatle a interzis purtarea de parfum sau orice alt produs care raspandeste mirosuri in jur in timpul liturghiei. De asemenea, in Halifax, Nova Scotia, dar si in California, Oakland primariile au interzis reprezentantilor sa poarte parfum la conferintele publice. De asemenea, o serie de scoli si spitale din aceste orase au interzis angajatilor sa utilizeze astfel de produse.

Intrebat despre acest aspect, medicul Apelles Econs, un specialist in alergii, la Clinica Burghwood in Surrey, considera ca aceasta problema creeaza intr-adevar probleme de care lumea ar trebui sa se ingrijoreze. Insa cele mai multe persoane nu cred ca exista o legatura clara intre mirosurile la care s-au expus si conditiile medicale pe care le-au descoperit dupa. Faptul ca diagnosticarea unor astfel de probleme nu este inca foarte bine manageriata, iar rezolvarea acestor afectiuni nu este inca reglementata, face ca lumea sa aiba impresia ca astfel de probleme medicale sunt „imaginare”.  Insa, spune medicul, radacina acestor probleme nu a fost inca indeajuns studiata pentru a se impune interdictia folosirii parfumurilor in mediul public.

In plus, companiile producatoare de parfum ar intampina o mare provocare la nivel mondial daca o astfel de lege s-ar emite public, iar nivelul de lobby nu ar fi unul deloc de neglijat. Desigur, poate ca vor exista in viitor zone la nivel global in care astfel de produse vor fi interzise in public, asa cum la momentul actual exista in SUA, insa pana atunci va trece mult timp. 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Stiai ca jucariile pentru copii din lemn sunt alegeri inspirate pentru dezvoltarea cognitiva si creativa a micutilor?

Jucariile din lemn sunt o alegere excelenta pentru copiii mici, deoarece le stimuleaza ima…