Sarcina e o perioada cu multe intrebari si in privinta procedurilor stomatologice care ii sunt permise gravidei. Tocmai de aceea, articolul de mai jos, scris de Anca Monica TACHE, Medic Primar Stomatolog DentaLife, te poate ajuta sa raspunzi intrebarilor legate de problemele stomatologice din timpul sarcinii.
Atat consultatiile, cat si tratamentele dentare sunt recomandate gravidelor de cate ori este necesar, cu precautie. Este foarte important ca medicul dentist sa fie informat despre starea de sanatate si despre sarcina. Este bine sa fie evitat, pe cat posibil, tratamentul medicamentos, in primul trimestru de sarcina, pentru a evita unele efecte asupra mamei si fatului.
De electie pentru tratamentele dentare, obturatii, coroane dentare este trimestrul al doilea de sarcina, cu scopul de a evita infectiile, bolile parodontale, durerile si stresul, de nedorit, mai ales in aceasta perioada.
De asemenea, in trimestrul al treilea de sarcina, tratamentele dentare se fac cu dificultate din cauza disconfortului de a sta perioade indelungate in pozitia necesara in scaunul stomatologic si a unei presiuni marite pe vasele de sange.
Daca se impune o extirpare de nerv sau o extractie, este permisa anestezia cu Xilina, fara vasoconstrictori (categoria B de siguranta medicamentoasa in sarcina), in doza cat mai mica, dar suficienta pentru a fi eficienta si a nu creste nivelul de stres, daunator atat mamei, cat si fatului.
Radiografiile retroalveolare pot fi si ele necesare la un moment dat, asociate unui tratament de urgenta. Este indicata folosirea sortului pentru protectia pieptului si a abdomenului si gulerul pentru protectia tiroidei. Nivelul de radiatii a unei singure radiografii este foarte mic, iar purtarea protectiei micsoreaza foarte mult nivelul de radiatii la care este supusa gravida. Cu toate acestea, nu sunt recomandate radiografiile de rutina.
Daca este necesar un tratament cu antibiotice, acesta se face doar la recomandarea medicului, fiind permise Penicilina, Amoxicilina sau Clindamicina (categoria B). Tratamentul antialgic si antiinflamator, cand este necesar si recomandat de catre medic, se face de electie cu Paracetamol.
Daca este posibil, tratamentele dentare cosmetice sau foarte laborioase, vor fi amanate pana dupa nastere. De aceea, se recomanda ca tratamentele si controalele de rutina sa fie realizate la timp, preferabil anual pentru a evita situatiile mai greu de gestionat pe parcursul sarcinii.
Exista recomandari speciale pentru ingrijirea dintilor in timpul sarcinii?
In timpul sarcinii se petrec transformari hormonale fiziologice importante, ale caror repercursiuni se resimt inclusiv la nivelul cavitatii orale, producand uneori inflamatii gingivale, sangerari, retentii alimentare care irita suplimentar gingia.
Atat consultatiile, cat si procedurile profilactice (detartraj, periaj profesional, airflow) sunt recomandate si sigure pentru mama si fat, de cate ori este necesar. Astfel, se pot evita infectiile orale, bolile parodontale, legate in studiile statistice de nasterea prematura.
Pe langa periajul dentar corect de 2-3 ori pe zi, timp de 2 minute, cu periuta manuala sau cu cea electrica, se recomanda folosirea apei de gura, a atei dentare, a dusului bucal, ca mijloace suplimentare de igienizare. Starile de greata pot impiedica periajul in anumite zone, la care se adauga uneori refluxul gastroesofagian si o aciditate care favorizeaza leziunile dentare. De aceea, in timpul sarcinii, nu trebuie sa se evite solicitarea ajutorului medicului dentist, ori de cate ori este nevoie.
Alimentatia are, de asemenea, un rol important in pastrarea sanatatii bucale. Este indicata o alimentatie echilibrata, din care sa nu lipseasca alimentele in stare cruda (neprocesate termic) de consistenta mai crescuta, cum ar fi fructele si legumele, daca sunt tolerate si nu sunt contraindicate pentru alte afectiuni ale gravidei. Acestea contribuie mult la autocuratare si masaj gingival, nu adera cu usurinta la santurile de pe suprafata dentara prin cantitatea mare de apa pe care o contin si prin consistenta crocanta, aducand si un aport binevenit de vitamine si minerale pentru sanatatea gingivala si dentara.
Sucurile acidulate si dulci nu sunt recomadate deoarece pot afecta smaltul. Este de dorit ca viitoarele mamici sa se hidrateze corespunzator, consumand apa in doza minima recomandata de doi litri pe zi pentru sanatatea tesuturilor orale.
De asemenea, un stil de viata sanatos influenteaza pozitiv sistemul neuromuscular, cu efecte asupra aparatului dento-maxilar.
Sarcina este o perioada speciala din viata fiecarei femei, care impune prudenta fata de comportamentul alimentar si ingrijirile dentare, necesitand o buna complianta a pacientei si o comunicare optima medic-pacient.
Autor:
Anca Monica TACHE
Medic Primar Stomatolog
DentaLife