Home Recomandari Cum ajută Magneziul la combaterea oboselii cronice

Cum ajută Magneziul la combaterea oboselii cronice

Se spune despre magneziu că este mineralul somnului sau mineralul antistres, dar el are un rol important și în combaterea oboselii cronice, după cum au arătat studiile recente. Dacă te confrunți cu lipsa de vlagă mai tot timpul și nu ai suficientă energie pentru a-ți desfășura activitatea de zi cu zi, este posibil să suferi de oboseală cronică. Vizita la doctor te poate ajuta să beneficiezi de tot suportul pentru a trata problema, inclusiv de un medicament cu Mg, pentru a te simți din nou bine și a te bucura de viață.

Cum se manifestă oboseala cronică

Oboseala cronică este o afecțiune complexă, care se manifestă prin simptome variate și care poate să afecteze calitatea vieții. Persoanele cu oboseală cronică simt o senzație persistentă de slăbiciune și epuizare, care nu se ameliorează complet prin odihnă.

Alte simptome ale oboselii cronice mai sunt și durerile musculare și articulare sau tulburările de somn. Unele persoane cu oboseală cronică pot chiar să aibă dificultăți de concentrare, tulburări de memorie sau să se confrunte cu stres, anxietate și depresie.

Managementul oboselii cronice este indicat încă de la apariția primelor simptome și poate include: schimbarea stilului sau a mediului de viață, terapii medicale și strategii de gestionare a stresului sau suplimentarea nivelului de magneziu, dacă problema este cauzată de o deficiență a acestui mineral.

Rolul magneziului în tratarea oboselii cronice

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale din corpul nostru, fiind implicat în multe funcții corporale, inclusiv în producția de energie, în transmiterea nervoasă și în metabolismul insulinei. De asemenea, este cunoscut faptul că magneziul are un impact asupra integrității celulare și tisulare și că poate influența somnul.

Și pentru că sunt atâtea procese care necesită prezența magneziului, este necesar să-l menținem la un nivel optim, pentru a preveni problemele de sănătate și oboseala. Recomandările, în privința aportului zilnic de magneziu, variază în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate. În general, adulții au nevoie de 310-420 mg de magneziu pe zi, pe care îl pot lua din diverse alimente și băuturi..

Dacă nivelul de magneziu este unul optim, se poate produce și utiliza eficient energia în organism. Acest mineral contribuie la activarea adenozin trifosfatului (ATP), principalul transportator de energie din celule. Astfel, dacă nivelul de magneziu este scăzut, producția și utilizarea ATP sunt compromise, provocând oboseală cronică.

Dar magneziul este important și în metabolismul glucozei și în reglarea insulinei. Un metabolism al glucozei eficient este foarte important pentru obținerea de energie. O deficiență de magneziu poate provoca rezistența la insulină, afectând capacitatea organismului de a utiliza glucoza pentru energie. Astfel apare senzația de oboseală constantă.

Un alt mod prin care acționează carența de magneziu în apariția oboselii este afectarea neurotransmițătorilor, acele substanțe chimice care transmit semnale între nervi. Un dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor, cum ar fi diminuarea serotoninei, poate duce la stări de oboseală și depresie. Magneziul acționează ca un calmant asupra sistemului nervos, reducând astfel riscul de apariție a anxietății și depresiei, factori majori pentru oboseala cronică.

Cum suplimentăm nivelul de magneziu

Pentru a combate oboseala cronică, este important, așadar, să asiguri un nivel optim al magneziului în organism. Poți face acest lucru prin dietă. Alimentele recomandate pentru a trata carențele de magneziu sunt: legumele verzi (în special spanacul, varza kale și zarzavaturile), nucile și semințele, fasolea, lintea, năutul, ovăzul, orzul, quinoa, bananele și avocado.

Dacă dieta nu este suficientă, poți cere opinia medicului sau a farmacistului în privința unui medicament pe bază de magneziu, cum este orotatul de magneziu, care are o biodisponibilitate ridicată, adică se absoarbe eficient în tractul digestiv și permite corectarea mai rapidă a deficiențelor și o susținere a funcțiilor esențiale.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Beneficiile silimarinei standardizate pentru sănătatea ficatului

Silimarina este un compus derivat din ciulinul de lapte (Carduus marianus), o plantă cunos…