Meditatia poate fi practicata de toata lumea, pentru a-si imbunatati sanatatea mentala si emotionala. Se poate face oriunde, nu necesita echipamente speciale sau abonamente la sala. De asemenea, exista o mare varietate de stiluri diferite, asa ca fiecare poate gasi forma de meditatie care i se potriveste cel mai bine si care are beneficiile cele mai mari pentru sanatate.
Popularitatea meditatiei creste pe masura ce oamenii ii descopera beneficiile care sunt explicate stiintific.
Meditatia reduce stresul
Reducerea stresului este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se indreapta catre meditatie. Un studiu realizat pe 3.500 de adulti a dovedit ca meditatia reduce stresul cu pana la 90%, ajutand oamenii sa devina stapani pe situatii.
In mod normal, stresul mental si fizic determina cresterea nivelului de cortizon, hormonul de stres. Aceasta substanta produce inflamatii care perturba somnul, promoveaza depresia si anxietatea, creste tensiunea arteriala si contribuie la oboseala si gandire tulbure.
Cercetarile au aratat ca meditatia poate ameliora simptomele afectiunilor legate de stres, inclusiv sindromul de colon iritabil, tulburare de stres posttraumatica si fibromialgia.
Meditatia ajuta la controlul anxietatii
Mai putin stres inseamna anxitate mai mica. Un studiu de opt saptamani asupra meditatiei minfulness a aratat ca aceasta ajuta participantii sa isi reduca anxietatea. De asemenea, a redus simptomele tulburarilor de anxietate, cum ar fi fobiile, anxietatea sociala, gandurile paranoice, comportamentele obsesiv-compulsive si atacurile de panica.
De asemenea, meditatia poate ajuta la controlul anxietatii legate de locul de munca in mediile cu presiune mare.
Meditatia promoveaza sanatatea emotionala
Produsele chimice inflamatorii care sunt eliberate de organism ca raspuns la stres, pot afecta starea de spirit, ducand la depresie. Meditatia poate reduce depresie prin scaderea acestor substante chimice inflamatorii.
Unele forme de meditatie pot conduce, de asemenea, la o imagine de sine imbunatatita si o viziune pozitiva asupra vietii. Doua studii privind meditatia mindfulness au constatat scaderea depresiei pe termen lung.
Meditatia imbunatateste constientizarea de sine
Unele forme de meditatie ajuta la dezvoltarea unei intelegeri mai profunde a sinelui, ajutand la evolutia interioara. Exista forme de meditatie care isi propun in mod explicit sa ajute la dezvoltarea interioara si a relatiei cu cei din jur. Alte forme de meditatie sunt directionate catre recunoasterea gandurilor nocive si destabilizatoare si inlocuirea lor cu ganduri pozitive.
Idea este ca, pe masura ce dobandesti o mai mare constientizare a obiceiurilor si tiparelor de gandire, ele se pot schimba si orienta catre tipare constructive. De asemenea, meditatia poate cultiva rezolvarea mai creativa a problemelor.
Meditatia creste capacitatea de concentrare
Meditatia cu atentie focalizata este un exercitiu foarte bun pentru cresterea capacitatii de concentrare. Ea ajuta la dezvoltarea fortei si rezistentei atentiei. Studiile au dovedit ca persoanele care practicau in mod regulat meditatia mindfulness au ramas concentrati pe o sarcina mai mult timp. Mai mult, acestia si-au amintit detalii despre sarcinile lor mai bine decat colegii care nu practicau meditatia.
Meditatia poate inversa tiparele din creier care contribuie la ratacirea gandurilor si slabirea atentiei.