Home Sanatate Dureri de coloana – cauze si posibile afectiuni

Dureri de coloana – cauze si posibile afectiuni

Durerile de spate si disconfortul in cazul diverselor zone ale coloanei sunt printre cele mai intalnite probleme de sanatate. Peste 80% dintre adulti s-au intalnit cel putin odata cu astfel de dureri de coloana pe parcursul vietii.

Cauzele unor astfel de dureri pot fi diverse: ridicarea de greutati, efort extrem, disconfort in cadrul somnului din cauza unor saltele necorespunzatoare, pozitia incorecta la birou sau alte asemenea probleme.

Insa durerile de coloana pot indica si prezenta unor afactiuni generale: sciatica, artrita, scolioza sau chiar unele afectiuni mai grave. Pentru a identifica si trata din timp aceste probleme, este bine sa va adresati unui specialist. 

Dureri de coloana – cauze si posibile afectiuni

Hernie de disc – una dintre bolile cele mai intalnite

O boala extrem de des intalnita in zilele noastre, hernia de disc poate cauza dureri destul de mari asupra zonei afectate. Exista doua tipuri de hernie de disc: hernie cervicala si lombara. In cazul herniei cervicale se poate disloca un disc in zona superioara a coloanei, in zona gatului. In cadrul herniei de disc lombare se intalneste dislocarea unui disc in zona in zona inferioara, in zona bazinului.

Ambele sunt cauzate de cele mai multe ori de efortul fizic exagerat. Insa in cazul herniei cauzele pot fi si influentate genetic si aceasta afectiune poate surveni si unor traume la nivelul coloanei vertebrale. Ca simptome, uneori pacientii nu prezinta niciun tip de semn, insa alteori vor resimti dureri in zona afectata. 

Spondiloza cervicala – o alta afectiune des intalnita la nivelul coloanei

Spondiloza cervicala este cel mai des un fenoment asociat cu inaintarea in varsta. Potrivit specialistilor, aceasta afectiune se manifesta in randul a peste 76% din oamenii cu varsta de peste 50 de ani. Cauzele cele mai des intalnite la spondiloza cervicala sunt: traumele coloanei, predispozitia genetica si anomaliile congenitale, afectiuni netratate la timp, obezitate, sedentarism, tensionarea coloanei si efortul extrem de solicitant. Insa chiar si fumatul si consumul excesiv de alcool poate duce la instalarea unor astfel de afectiuni, spun medicii.

Printre simptomele cele mai des intalnite: durerea de cap, ameteala, tulburarile de dispozitie, dureri la nivelul cefei si umerilor, gat intepenit si nevralgii intercostale. Spondiloza se poate diagnostica cu un CT / RMN si este indicat sa va adresati unui specialist imediat ce simtiti disconfort sau simptome dintre cele indicate mai sus.

Scolioza – o afectiune cu risc ridicat daca nu este tratata din timp

Scolioza presupune o curbare a coloanei vertebrale, cauzata de cele mai multe ori de anomalii congenitale. Cele mai des intalnite cazuri de scolioza sunt demonstrate a avea cauze genetice, spun specialistii. Aceasta afectiune este intalnita mai des in cazul femeilor, decat in cazul barbatilor, spun specialistii.

Ea trebuie tratata din timp, devenind un adevarat factor de risc atunci cand nu este identificata si nu se actioneaza asupra sa. In cazuri izolate, atunci cand curbura coloanei depaseste 40 de grade, operatia este singura cale de a interveni. Insa, pentru cazuri mai usoare, corsetul medicinal este de obicei o solutie. Cel mai indicat este sa va adresati unui medic specialist. 

Spondiloza – cauze si tratament

Spondiloza este o afectiune ce apare in zona superioara a coloanei, in zona cefei si gatului. Ea insoteste in mod natural procesul de imbatranire. Potrivit statisticilor, oamenii de peste 60 de ani sunt predispusi la astfel de afectiune. Ea apare in momentul in care tesuturile moi se degenereaza, provocand inflamatii si uneori chiar dureri severe la nivelul gatului sau zonei afectate.

Exista mai multe tipuri de spondiloza: cervicala (in zona gatului), toracica (sectiunile medii si superioare ale spatelui) sau lombara (in zona inferioara). Nu exista o modalitate clara de a preveni acest tip de afectiune, iar ca tratament se pot urma sedinte de fizioterapie, iar in cazul unei instalari severe, este nevoie de interventie chirurgicala. Adresati-va medicului pentru a depista si trata din timp spondiloza, fara a avea riscuri mai mari pe viitor. 

Spondiloza cervicala – o alta afectiune des intalnita la nivelul coloanei

Discopatia lombara – cea mai intalnita forma de discopatie 

Aceasta afectiune se poate instala in urma unor factori de risc precum: inaintarea in varsta, obezitatea, instalarea unor traume in urma accidentelor, efortul fizic exagerat sustinut, fumatul etc. Principalele simptome sunt durerile care se agraveaza atunci cand pacientul sta in pozitia sezut. De asemenea, foarte frecvente sunt senzatiile de intepenire in cazul acestei boli.

Ar trebui sa te adresezi medicului imediat ce simti dureri in zona lombara, care te impiedica sa iti duci la bun sfarsit activitatile zilnice. In cazul in care exista incontinenta urinara sau fecala sau slabiciuni la nivelul musculaturii picioarelor – acestea poti fi si ele semne pentru discopatia lombara. Daca sunt ignorate, durerea se va intensifica. Asadar, cel mai bine este sa te adresezi medicului. 

Lombosciatica 

Lombosciatica este durerea lombara aparuta in zona inferioara a coloanei, acompaniata de iritarea nervului sciatic. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt: durerea lombara, in zona de jos a coloanei, dar care poate cobori si in picior, durerea la nivelul picioarelor, durerea de sold, intepenirea si senzatia de amorteala a picioarelor. Exista doua tipuri de lombosciatica: cea dreapta si stanga, in functie de zona afectata.

Factorii care genereaza aceasta afectiune sunt de obicei: sarcina, obezitatea, sedentarismul, varsta. Barbatii par a fi mai predispusi la aceasta afectiune. In peste 80% din cazuri durerile pot disparea de la sine in cateva saptamani sau luni, insa cel mai indicat este sa va adresati medicului daca aveti probleme ca cele indicate mai sus. 

Dureri de spate generale – adresati-va specialistului pentru a depista din timp cauzele

Dupa cum observati, exista o multime de disfunctionalitati si boli care pot cauza dureri de spate uneori chiar insuportabile. Este bine sa va adresati din timp medicului pentru a putea identifica astfel de afectiuni si pentru a le trata pana sa se agraveze.

In cazul unor dureri de spate care nu creeaza disconfort mare, poate fi vorba de un simplu muschi intors, ca in cazul in care nu ai dormit bine si te-ai trezit intepenit. Insa in cazul durerilor care persista, iata ca poate fi vorba de alte afectiuni. Este bine sa te adresezi medicului pentru a le identifica din timp. 

Kinetoterapie – un mod placut de a trece peste durerile de spate

Kinetoterapie – un mod placut de a trece peste durerile de spate    

In multe cazuri, kinetoterapia este eficienta in eliminarea durerilor de spate si in combaterea acestor afectiuni. O sedinta de kinetoterapie este o reala placere si te poate ajuta si sa te recuperezi in urma unor traume, sa scapi de astfel de afectiuni si sa te relaxezi.

Daca ai nevoie de astfel de servicii kinetoterapeutice, cel mai indicat este sa te adresezi unui medic si acesta iti va putea recomanda un centru specializat sau un anumit specialist pentru a incepe sedintele. 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Loredana Mihai
Load More In Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Cum contribuie arta la mentinerea sanatatii mentale a copiilor

Integrarea artei in viata copiilor si mai cu seama in cadrul cursurile de dezvoltare perso…