Home Colon iritabil – cauze, simptome, tratament

Colon iritabil – cauze, simptome, tratament

Sindromul colonului iritabil este o afectiune foarte raspandita in intrega lume, care afecteaza intre 10 si 25% din populatia globului. Aceasta afectiune este intalnita atat in cazul adultilor, dar si al copiilor, femeile fiind cele mai predispuse. Afectiunea se manifesta prin dereglari digestive exprimate prin disconfort abdominal asociat cu tulburarile ale tranzitului sau ale defecatiei. Este o afectiune cronica ce se asociaza de regula cu alte afectiuni functionale gastrointestinale.

Colon iritabil – cauze, simptome, tratament
Colon iritabil – cauze, simptome, tratament

Vezi mai multe despre:

Care este rolul colonului in organism?

Colonul sau intestinul gros are o lungime de pana la 1,6 m si este legat de stomac prin intermediul intestinului subtire. La nivelul acestuia se produc cele din urma procese de digestie si au loc transformarile finale ale alimentelor care au trecut deja prin stomac. Colonul este un organ foarte important deoarece are rolul de a curata organismul de materiile de care nu mai are nevoie, dar sa si sintetizeze unele vitamine precum K sau B7.

Pentru ca eliminarea materiilor prin defecatie sa fie una corespunzatoare, este necesar sa avem un colon sanatos si o flora bacteriana sanatoasa. Dereglarea acestuia poate duce la colon iritabil.

Ce este sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este una dintre cele mai frecvente tulburari intestinale care cauzeaza dureri abdominale, diaree sau constipatie, balonare si flatulenta. Mai poarta denumirea de colon spastic, intestin iritabil, intestin spastic sau tulburari intestinale functionale. Aceasta afectiune nu deterioreaza colonul, nu se manifesta prin leziuni de tesuturi sau celulare, insa trebuie tratata pentru ca simptomele sunt deranjate si afecteaza calitatea vietii.

Cauze colon iritabil

Atunci cand colonul este iritabil, activitatea musculaturii netede de la nivelul colonului este deficitara. Astfel muschii intestinali au contractii necoordonate si neregulate, ingreunand miscarea resturilor alimentare prin colon. Aceste reziduri se aculumeaza in colon ceea ce duce astfel la obstructia partiala a tractului digestiv. 

Cat despre cauzele acestor activitati anormale ale colonului iritabil, acestea pot tine de alimentatie, stres sau dereglari hormonale, care pot contribui la agravarea simptomelor. Lista de mai jos contine factorii de risc care pot duce la aparitia colonului iritabil:

Alimentatia

Alimentatia are un rol foarte important in declansarea colonului iritabil, unele alimente sunt asociate cu agravarea acestui sindrom. Alimente precum fasole, varza, conopida, lapte, ciocolata, bauturi carbogazoase, produse bogate in gluten pot sa determine atat aparitia, cat si agravarea simptomelor acestui sindrom. De aceea, persoanele care sufera de colon iritabil trebuie sa tina cont de ceea ce mananca, sa evite unele alimente sau sa le consume moderat.

Despre greselile alimentare ne vorbeste si dr. Ioana Vasiliu – medic primar endocrinolog, Hyperclinica MedLife Iasi: “Cele mai frecvente probleme gastrointestinale sunt cele numite „functional” – sindromul de colon iritabil si constipatia. Ele sunt consecinta unor greseli in alimentatie, care pot consta fie in exces de lactate, fie absenta produselor cu fibre, fie altele, utilizarea laxativelor, a unor produse alimentare semisintetice si absenta activitatii fizice. Preventia impune reevaluarea dietei cu atentie la bauturi, cafea si tutun, reeveluarea medicatiei prescrise pentru alte afectiuni, igiena individuala si a mediului.“

Colon iritabil – cauze, simptome, tratament
Foto: dr. Ioana Vasiliu – medic primar endocrinolog, Hyperclinica MedLife Iasi

Sedentarismul 

Pe langa faptul ca activitatea fizica sustine functionarea intregului organism, nici colonul nu poate fi exclus dintr-o viata activa. Persoanele care in general nu fac suficienta miscare sau cele care sufera de obezitate sunt mai predispuse la aceasta afectiune, motilitatea intestinelor fiind afectata.

Stresul 

Stresul poate sa accentueze simptomele sindromului iritabil, pentru ca stim deja, componenta psihologica poate sa afecteze sanatatea fizica. Grijile si anxietatea pot sa afecteze digestia si sa irite colonul.

Unele medicamente 

Consumul indelungat de antiacide sau de antibiotice poate sa deregleze flora intestinala. Dar si consumul in exces de laxative poate sa deregleze motilitatea intestinala si astfel sa te confrunti cu colon iritabil.

Schimbarile hormonale 

In timpul menstruatiei apar schimbari hormonale care pot determina si schimbari la nivel de colon. De exemplu, nivelul crescut de progesteron poate sa cauzeze reducerea motilitatii intestinale si astfel sa apara constipatia, balonarea sau crampe abdominale.

Pe langa acestea mai sunt si alte cauze care pot declansa colonul iritabil: boli gastrointestinale, hidratarea insuficienta sau hipersensibilitate la unele alimente.

Vezi mai multe despre:

Simptome colon iritabil

Exista o serie de simptome care apar in caz de colon iritabil. Acestea pot sa fie diferite de la o persoana la alta. Iata care sunt acestei afectiuni:

  • Senzatia de balonare
  • Flatulenta
  • Dureri de colon sau abdominala care dispare prin defecatie
  • Cefalee, greata
  • Prezenta de mucus in scaun
  • Scaune subtine cat un creion
  • Anxietate, oboseala, depresie
  • Alternarea episoadelor de diaree cu constipatie

Este bine de stiut ca aceasta afectiune poate sa afecteze considerabil viata sociala a pacientului. Aceste simptome intervin in ritmul normal al vietii cotidiene si te pot impiedica sa te bucuri de anumite experiente, precum cele de natura sociala.

Colon iritabil – cauze, simptome, tratament
Colon iritabil – cauze, simptome, tratament

Complicatii sindrom colon iritabil

Desi colonul iritabil este o afectiune care nu este legata de afectiuni mai grave, netratat poate duce la aparitia unui afectiuni mai grave precum:

  • Anemie, avitaminoza
  • Deshidratare si dezechilibre electrolitice
  • Aparitia hemoroizilor si a fisurilor anale
  • Cresterea circumferintei abdominale
  • Vertij, ameteli
  • Pierderea poftei de mancare

Diagnosticare colon iritabil

Nu exista analize sau teste clare care pot sa determine prezenta acestui sindrom de colon iritabil. Medicul diagnosticheaza afectiunea pe baza simptomelor descrise de pacient si pe baza efecturarii unor analize care sa excluda alte afectiuni mai grave (analizie de sange, ecografie, endoscopie, probe din scaun, colonoscopie, RMN). Dupa ce cauzele grave sunt eliminate, atunci poate fi vorba despre colon iritabil.

In cazul in care simptomele tale se repeta de mai multe ori intr-o saptamana si pe o perioada mai lunga de timp, atunci este cazul sa te adresezi unui medic gastroenterolog care te poate ajuta cu un diagnostic si cu un tratament corespunzator pentru colonul iritabil.

Tratament colon iritabil

Daca suferi de colon iritabil este necesar sa urmezi un tratament recomandat de medicul specialist, dar foarte important este si stilul de viata. Colonul iritabil nu se trateaza doar cu ajutorul medicatiei, ci este nevoie de o abordare mai complexa. Pentru a trata colonul iritabil este necesar sa tii cont de urmatoarele:

Alimentatie corespunzatoare

Alimentatia este foarte importanta in tratarea si prevenirea colonului iritabil. Trebuie sa eviti prajelile, alimentele foarte procesate, alimentele grele in general, bauturile carbogazoase, cofeina, alcoolul, zaharul in exces, mesele bogate, dar si alimentele care te baloneaza. Este indicat sa mananci putin si des si sa nu mai mananci cu 2 ore inainte de culcare, atunci cand digestia este mai lenta. Poti consuma alimente bogate in fibre care sa ajute digestia si curatarea colonului precum cereale integrale, pere, mere, nuci, dar nu in cantitati foarte mari.

“Buna digestie este rezultatul unor mese regulate, la ore fixe, pe cat posibil. Se recomanda sa avem 3 mese pe zi si 2 gustari. Este foarte important ca mesele sa fie luate in liniste, asezati la masa. Stresul, agitatia, mancatul in picioare sau pe fuga sunt factori care dauneaza digestiei.” Precizeaza dr. Ioana Vasiliu.

Hidratare suficienta 

Pentru a evita constipatia si pentru o digestie optima este necesar sa ai grija sa te hidratezi suficient si sa tii cont de cei 2 litri de apa pe zi.

Miscare regulata 

Pentru a favoriza digestia si miscare intestinala este recomandat sa faci regulat miscare sau exercitii fizice, mai ales daca suferi deja de colon iritabil.

Folosirea probioticelor si a medicamentelor care reduc flatulenta si durerea abdominala – pentru a reface flora intestinala medicul iti poate recomanda probiotice. Pentru durerile abdominale si balonare iti poate recomanda medicamente care sa te ajute in acest sens, sa reduci aceste simptome.

Vezi mai multe despre:

 

Cancer de colon – sindromul colonului iritabil si riscul de cancer

Desi este o afectiune care genereaza disconfort si simptome suparatoare, colonul iritabil nu cauzeaza cancer de colon si nici nu creste riscul aparitiei acestuia.  De exemplu, daca observi sange in scaun pe langa simptomele suparatoare de colon, trebuie sa mergi la medic pentru a investiga cauza. 

Sangele in scaun nu este un simptom al colonului iritabil, ci poate ascunde o afectiune mai grava sau doar un hemoroid sau o fisura anala. Simptome care ar trebui sa te trimita la medic pentru a exclude cancerul de colon:

  • Sange in scaun
  • Scaderi inexplicabile in greutate
  • Simptome care afecteaza considerabil ritmul de viata

Comentariile sunt inchise