Home Recomandari Ce este depresia postnatala si de ce este important sa o depistezi la timp

Ce este depresia postnatala si de ce este important sa o depistezi la timp

Daca tocmai ce ai nascut sau o persoana draga din viata ta a dat nastere unui bebelus, pe langa bucuria resimtita trebuie sa stii ca proaspata mamica trece printr-o perioada dificila ce consta in adaptarea la noua viata alaturi de un copil. Starile de iritabilitate, tristete, agitatie sau oboseala care debuteaza in primele patru saptamani de la nastere poarta numele de depresie postnatala sau postpartum.

Afla mai jos detalii importante  despre depresia postnatala si care sunt simptomele pentru a o depista si trata la timp. 

Care sunt cauzele care duc la aparitia depresiei postnatale

Faptul ca un copil schimba viata intregii familii este de la sine inteles, mai ales cea a mamicii care l-a purtat in burta timp de noua luni. Una dintre cele mai importante cauze pentru aparitia depresiei postpartum tine de modificarile hormonale din organism, scaderea brusca a progesteronului si estrogenului dupa nastere. Alte cauze pot fi: nasterea unui copil cu probleme de sanatate, lipsa somnului, anxietatea, singuratatea, o alta perceptie asupra propriei persoane.

Simptomele pe care le poate da depresia postpartum

Este foarte important sa cunosti toate simptomele pe care le poate da depresia postpartum. O femeie care tocmai ce a nascut poate simti o parte din acestea, mai multe zile la rand. Este important ca cei care sunt alaturi de ea sa le cunoasca pentru a o putea ajuta la timp:

Insomnii, senzatie de somnolenta constanta, ganduri negative, iritabilitate, sentiment de vinovatie, ingrijorare permanenta fata de bebelus si faptul ca nu poate avea grija de el, nu se simte confortabil in prezenta bebelusului, stare de nervozitate asupra persoanelor din jur, sentiment de tristete, nevoia de a plange mereu, lipsa de interes fata de tot ce este in jur, probleme de concentrare, pierderea poftei de mancare sau supraalimentarea.

Care sunt factorii de risc

Desi depresia postnatala poate sa apara in viata oricarei femei care tocmai ce a nascut, fara un istoric medical existent, in cea mai mare parte a cazurilor exista niste factori de risc care cresc probabilitatea aparitiei aceste depresii, precum:

Evenimentele traumatizante traite, sarcinile cu mai multi copii, conflictele din familie, istoricul de depresie in familie, varsta mamei, nesiguranta referitoare la sarcina, sprijinul limitat al familiei, lipsa suportului emotional pe perioada sarcinii.

Se poate preveni depresia postnatala?

Simptomele pe care o femeie le simte dupa nastere sunt normale si acestea nu pot fi prevenite, deoarece sunt cauzate de schimbarile hormonale si de prima intalnire cu bebelusul lor. In cazul in care acestea stiu ca au avut pana atunci depresie ori au avut doar cateva episoade de depresie in trecut, este important sa discute cu medicul psihiatru, dar si cu un psihoterapeut pentru a gasi metodele de tratament potrivite, chiar si pentru preventie.

Insa, chiar daca nu este vorba de un diagnostic deja stabilit de depresie, cunoasterea simptomelor si depistarea lor la timp pot fi de ajutor pentru a preveni ca proaspata mamica sa intre in depresie pe termen lung si sa nu se poata bucura de bebelusul ei.

Modalitati de tratare

In functie de severitatea depresiei, medicul va prescrie tratamentul potrivit care poate fi: psihoterapie, tratament medicamentos antidepresiv si pentru anxietate sau schimbarea stilului de viata. Aici este vorba despre alimentatie si odihna. In acelasi timp ajutorul persoanelor apropiate pentru ca mama sa treaca peste aceasta depresie este vital.

In cazul in care depresia nu este  tratata la timp, aceasta poate sa degenereze in tulburari de anxietate (griji exagerate, atacuri de panica), psihoza postpartum (halucinatii si iluzii) sau tulburari obsesiv-compulsive (ganduri nedorite ce apar in mod obsesiv, comportamente repetitive).

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si acest articol

Kinetoterapia, o modalitate de a stimula inteligenta si creativitatea bebelusilor

Sigur stiai despre kinetoterapie ca este o metoda de recuperare pentru copiii cu probleme …