Multi se intreaba ce este anxietatea (de altfel, a fost si una dintre cele mai cautate pe google in 2018) si se intreaba daca sufera si ei de problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane in intreaga lume. Se vorbeste extrem de mult despre stres, afectiuni din sfera anxietatii, despre atacuri de paginica sau chiar agorafobie. Si o intelegere a acestor termeni poate sa ne ajute in a identifica probleme legate de stres care ne afecteaza, pentru a putea lua masuri si a le rezolva.
Dar ce este anxietatea?
Anxietatea e o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane si se traduce printr-o teama exagerata, care poate veni cu o serie de simptome fizice, somatice. Persoana anxioasa somatizeaza, adica are o serie de simptome la nivelul corpului care il pot speria si mai mult. Totusi, chiar daca e neplacuta si poate ajunge sa fie chinuitoare, anxietatea nu e o afectiune care pune viata in pericol.
Totusi, orice simptom care afecteaza puternic trebuie investigat in prima faza de medic, pentru a exclude probleme de sanatate care se pot manifesta similar. Iar atunci cand diagnosticul este anxietate, vei fi indrumat catre specialistul care te poate ajuta.
Aceasta e, de fapt, o reactie exagerata la o situatie sau la un simplu gand, care provoaca frica puternica si poate ajunge sa subjuge o persoana. Anxietatea se refera la viitor, la ceea ce s-ar putea intampla si nu la ceea ce se intampla, de fapt. De aceea, multe persoane isi creeaza adevarate scenarii in minte, care de care mai infricosatoare, mai anxiogene, care le provoaca din ce in ce mai multa frica.
Ce este anxietatea – definitie
Potrivit Wikipedia, anxietatea este o stare afectiva caracterizata printr-un sentiment difuz de insecuritate, de neliniste, in legatura cu un pericol potential sau perceput.
De fapt, emotiile pe care le simt persoanele cu anxietate sunt disproportionale cu situatia sau sunt pur si simplu irationale. Si asta pentru ca pericolul de care se tem aceste persoane fie nu exista, fie nu e atat de mare pe cat si-l imagineaza acestea.
Care e diferenta intre frica si anxietate
Diferenta este ca frica se declanseaza in fata unui pericol real, in vreme ce anxietatea nu are drept cauza o situatie care ne poate pune viata in pericol si, de aceea, este dezadaptativa.
E normal sa simti frica atunci cand mai multi caini te inconjoara, isi arata coltii si sar spre tine. E raspunsul firesc la un pericol real. Pana la urma, poti fi muscat sau si mai rau. Insa nu e logic ca o haita de caini de la televizor sa iti provoace frica intensa sau simplul gand ai putea avea de suferit de pe urma acestora, in conditiile in care zonele pe care le frecventezi nu sunt periculoase. Iar atunci cand pericolul real lipseste, frica nu isi are rostul.
Mai mult decat atat, aceste frici pot afecta atat de mult viata persoanelor cu anxietate, incat acestea pot incepe sa evite situatii despre care ele cred ca pot fi periculoase, desi, in realitate, nu au cum sa fie. E ilogic sa te astepti ca intr-un cartier in care locuiesti de ani de zile, populat si unde nu sunt decat caini cu stapani, ai putea avea de suferit de pe urma unor haite de caini agresivi.
Anxietate cauze
Anxietatea e generata de interpretarea gresita, irationala a unor situatii, simptome. E o reactie exagerata la situatii care nu sunt deloc periculoase sau care nu sunt pe atat de rele, neplacute si nu afecteaza intr-atat persoana anxioasa.
In anumite situatii, atunci cand se manifesta sporadic, ocazional, anxietatea poate fi provocata de consumul unor substante, excesul de cafea, cofeina, ciocolata si asociate sau nu cu oboseala, cu lipsa somnului.
Anxietate, atac de panica sau boala fizica?
Anxietatea nu vine doar cu ganduri care sperie si cu o frica exagerata, ci aduce si o serie de simptome fizice, atunci cand anxiosul somatizeaza. Asta inseamna ca persoana cu anxietate simte frica la nivelul corpului.
Anxietatea se poate manifesta prin stare de neliniste, nod in gat sau senzatia ca gatul te strange, stre de agitatie in corp, batai rapide ale inimii si puls marit, furnicaturi sau amorteli, transpiratii, caldura in corp si nu numai.
In cazul in care anxietatea creste foarte mult, se poate produce atacul de panica. In acest caz, simptomele amintite deja devin si mai puternice si apar si altele precum: sezatia de derealizare (parca ceea ce simt si vad nu e real), depersonalizare (parca nu mai sunt eu), hiperventilatie (respiratie accelerata cu senzatia de sufocare), ameteala, senzatia de slabiciune si teama ca va innebuni, va muri sau va lesina.
Din cauza acestor senzatii fizice, persoana care are anxietate sau atac de panica poate crede ca, de fapt, sufera de o boala fizica. De cele mai multe ori, acesta va investiga mult timp, va ajunge la urgente sau la medici unde i se va spune ca nu are nimic organic sau, oricum, nimic care sa ii provoace aceste stari.
Unele persoane care sufera de anxietate si atacuri de panica ajung sa isi limiteze intr-atat viata, incat nu mai parasesc locuinta de teama sa nu aiba un nou atac de panica. Aceasta afectiune se numeste agorafobie.
Anxietate tratament
Pentru starile de anxietate moderate sau sporadice, ocazionale, somnul suficient si renuntarea la anumite excitante precum bauturile energizante, cola, cafea, ciocolata, ceai negru ar putea fi suficient. Insa, daca starile persista pentru mai mult de doua saptamani sau devin extrem de suparatoare, o vizita la medic ar trebui sa fie luata in calcul.
In functie de intensitate, durata si de cat de mult afecteaza persoana in cauza, medicul ii va sugera un tratament medicamentos si /sau sedinte de terapie cu un psihoterapeut.
Asadar, orice ai simti, nu uita ca exista rezolvare si contacteaza un medic pentru a te sfatui cum iti poti rezolva problemele.
Psihoterapia congnitiv-comportamentala, cel mai potrivit tratament al anxietatii
Chiar daca, cel putin in prima faza, medicul recomanda tratamentul medicamentos pentru tratarea starilor de anxietate, psihoterapia s-a dovedit a fi extrem de utila in tratamentul acestei afectiuni. Si asta deoarece medicamentul trateaza simptomele, iar psihoterapia ajuta pacientii sa invete cum sa gandeasca, sa actioneze si cum sa isi gestioneze mai eficient emotiile si gandurile.
In lipsa psihoterapiei, pacientii pot avea recidive, pentru ca tratamentul actioneaza cat timp e urmat. Avand in vedere ca anxietatea e provocata de o gandire irationala, dezadaptativa, e nevoie de schimbarea modului in care gandim pentru a scapa definitiv de aceasta afectiune. Medicamentele nu schimba gandurile, ci doar diminueaza simptomele. Invatand, insa, cum sa gandim si sa abordam viata, dar si metode prin care ne relaxam, ne poate ajuta sa trecem peste aceste stari care ne pot afecta viata intr-o masura foarte mare.
Asadar, e important sa intelegem ce este anxietatea, dar si faptul ca tine de noi sa o depasim, in principal prin restructurarea cognitiva.